Journalistisk hierarki under OL

De næste 12 dage vil London være proppet med 21.000 mediefolk fra hele verden. Danmark bidrager med 163, og to af dem fortæller her om deres første OL.

De næste 12 dage vil London være proppet med 21.000 mediefolk fra hele verden. Danmark bidrager med 163, og to af dem fortæller her om deres første OL. Man kan næsten høre udråbstegene, når Politikens sportsjournalist Jeppe Laursen Brock og journalist på Bådmagasinet Søren Øverup skal beskrive stemningen omkring dem til OL: »et inferno af informationer i et journalistisk eldorado«, siger Søren Øverup, og Jeppe Laursen Brock har aldrig oplevet »noget så vildt«.

Politikens udsendte journalister har lejet et hus lige uden for Den Olympiske Park. Og London har dækket op til de 21.000 mediefolk, som sandsynligvis kommer forbi to spritnye pressecentre, hvor der både er posthus, frisør, fitnesscenter og supermarked til lejligheden.

Journalistisk hierarki

Både Jeppe Laursen Brock og Søren Øverup oplever, at medieverden er inddelt i et klart platforms-hierarki. Når atleterne skal interviewes, skal journalisterne artigt stille op i en 'grisebås', som Søren Øverup kalder det. Tv-folket står i de første båse, herefter gentager atleterne deres svar for nyhedsbureauerne og til sidst får aviser og magasiner chancen.

Da journalisten.dk fanger Jeppe Laursen Brock i en bus på vej til badmintonhallerne en times kørsel fra OL-byen, fortæller han også, at de spidse albuer medierne imellem gør det endnu rarere at være af sted som nation:
»Alle vi danske journalister, som er af sted, er mere kollegaer end konkurrenter de næste to uger. Det er virkelig hyggeligt,« siger han.

Sportsjournalistikken har tidligere været beskyldt for, at stille ufarlige "hvad-føler-du-spørgsmål". Jeppe Laursen Brock synes, at det har været svært at forberede sig på noget nyt og revolutionerende i den retning, for sportsredaktionerne også har skullet lavet avis op til OL.
Det er en af de helt store udfordringer at skulle dække synkronsvømning, judo eller kapgang, hvis man ikke er inde i stoffet til daglig. Men det er også den del af arbejdet, Jeppe Laursen Brock synes er mest spændende ved begivenheden.

Arrangørerne har dog hjulpet lidt på vej. De har oprettet et system, hvor de på forhånd har skrevet en profil om alle10.500 atleter, så man som journalist ikke skal finde al viden frem fra baghovedet eller Wikipedia.

2.700 mediefolk fra NBC

Politiken har uddelegeret hver sportsgren til den mest vidende udsendte inden for emnet, og noget tyder på, at ikke alle lande har spekuleret i den simple strategi. I hvert fald måtte Jeppes kollega sætte nogle udenlandske journalister ind i håndboldreglerne lige inden, de udenlandske journalister selv skulle dække en kamp.

En af de medieflokke, man ligger mest mærke til i OL-byen er den amerikanske mediegigant NBC. De har sendt 2.700 medarbejdere af sted til London og eksperimenter blandt andet med at sende mændenes 100-meterløb i 3D. For at følge med hos BBC, er det slet ikke nødvendigt at tænde for sit fjernsyn. Stationen sender direkte fra Facebook.

Bomletoget kommer

2,5 times kørsel fra London City opholder Søren Øverup fra Bådmagasinet sig. Journalisten.dk fanger ham midt i en sikkerhedskontrol »det er nemmere at komme op i et fly end rundt under OL,« siger han.
Søren bliver i kystbyen Weymouth under hele OL, for han skal være ombord på en af de mediebåde, som konstant følger sejlsportskonkurrencerne. Mediebådene konkurrer om at komme tættest på atleterne, og Søren Øverup skriver en udvidet form for twitter kaldet CoveritLive fra bådene.
Bådmagasinet har vidst, at de havde en affkreditering i over et år. De danske medier ville i det hele taget gerne have haft flere journalister til OL.

Der er ikke et rend af journalister i Weymouth. Men går det nogle danske sejlere godt ligesom sejleren Jonas i Høegh for et par dage siden, »så kommer hele det journalistiske bomletog,« siger Søren Øverup. Han lever af sejlsportsjournalistisk til daglig og finder det overordentlig underholdende, når mere uerfarne sejlsportsjournalister skal prøve at manøvrere rundt i sporten på tv. Som fx da tv-vært Dennis Ritter tydeligvis ikke vidste, hvad det betød at "sejle ned af bakke" (sejle i medvind. red. )

»Det er ret morsomt, men det er jo også en fantastisk mulighed for at formidle sejlsport til et helt
andet publikum, end jeg gør, « siger Søren.

Både Jeppe og Søren regner med at arbejde 12-15 timer dagligt de næste dage.

Hvis du er fuldstændig uinteresseret i sport, så hold dig til nyhedsdækningen på den britiske avis The Guardian. De har indført en knap på deres site, hvor man som læser kan frasortere alle sportsnyheder.

0 Kommentarer