»Jeg tjente styrtende med penge, selv om finanskrisen var på sit højeste«

Sine Barret-Madsen ramte et gyldent hul i markedet, da hun som freelancer begyndte at supplere sine tekster med video. »Jeg vil have et spændende arbejdsliv, hvor jeg hele tiden lærer nyt«

Ud over at skrive klassisk journalistik til avis og net er Sine Barret-Madsen også VJ og kan producere et nyhedsindslag for eksempel til web.

»Min fordel er, at jeg selv kan speake, filme, lave lyd og redigere. Jeg vil have et spændende arbejdsliv, hvor jeg hele tiden lærer nyt.«

Bag de kompetencer ligger et forløb, der langtfra er snorlige.

[[nid:33844]]

Købte kamera til 50.000

I 1997, da Sine Barrett-Madsen var 23 år, investerede hun i et digitalt kamera, VX 1000 til 50.000 kroner.

»Dengang drømte jeg om at blive filmfotograf, og i en årrække lavede jeg meget film og video,« fortæller hun.

Sine Barrett-Madsen var i 2001 bl.a. fotograf på programmet 'Klarsyn', en serie om clairvoyance, og assistent for dokumentaristen og journalisten Anders Østergaard, på programrækken 'Brødre i Ånden'.

Tog kameraet med på skrivetur

Inspireret af dokumentarfilmsgenren søgte hun i 2002 ind på RUC, hvor hun læste journalistik og historie. Hun kom i praktik på fagbladet Sygeplejersken fra 2007 og et år frem.

»Jeg blev sendt til Irland, hvor jeg skulle skrive historier til fem sider. Jeg tog i smug mit videokamera med og lavede videoreportager til alle mine historier. Det blev de noget overraskede over, men det blev brugt på hjemmesiden.«

Styrtende med penge

Da hun var færdiguddannet i 2009, blev hun freelancer.

»Jeg havde undervejs i min uddannelse fundet ud af, at tv-branchen nok var for hård for mig, men kunderne kunne godt lide, at jeg supplerede mine artikler med video. Jeg tjente styrtende med penge, selv om finanskrisen var på sit højeste. Der var en stor efterspørgsel efter det, jeg kunne.«

Journalist Sine Barrett-Madsen var i 2013 ansat hos Praktiserende Lægers Organisation, PLO, som kommunikationskonsulent. Her stod hun bag bag kampagnen 'Bevar Familielægen', der fik solgt begrebet "familielægen" i stedet for "den praktiserende læge" til medierne og den brede befolkning.

Kampagnen fik 263.000 likes på Facebook, og den indsamlede 370.000 underskrifter og blev nomineret til KomPrisen i 2013.

»Det var en fantastisk kreativ kampagne. Vi var på alle platforme. Det var fedt at have hele værktøjskassen i gang.«

Ingen Cavling-ambitioner

For Sine Barrett-Madsen handler det om at gå i sporet på arbejdsopgaverne på en spændende og nytænkende måde.

»Jeg har ingen ambitioner om at lave ”graverjournalistik”, vælte ministre og vinde en Cavling. Jeg vil lave historier, der fænger ved at bruge mine værktøjer. Jo, journalistik er en udtryksform, men det er også ”bare” et arbejde, og jeg har en familie, jeg skal forsørge. Men jeg kan godt mærke, når drivet er der,« siger Sine Barrett-Madsen.

I dag er Sine Barrett-Madsen pressekonsulent i Region Hovedstaden.

Dette er den femte og sidste artikel om historiefortællere, der kan levere til flere platforme og i forskellige genrer.


Foto: Mads-Peter Eusebius Jacobsen, Mashed Potatoes Photography 

6 Kommentarer

Sine Barrett-Madsen
3. AUGUST 2015
Halløjsa. Nu er styrtende
Halløjsa. Nu er styrtende mange penge jo relativt (jeg nægter ikke, at jeg har sagt det, for sådan føltes det på daværende tidspunkt) men det skal ses i forhold til, at jeg blev færdiguddannet som journalist i 2009, og kom fra en SU-tilværelse.
Efter at specialet var afleveret, fik jeg ret hurtigt mange freelanceopgaver, netop fordi jeg kunne producere video, redigere, speake OG skrive nyheder. Set i forhold til mange af mine medstuderende, som på den tid knoklede for at få et job eller freelanceopgaver midt i finanskrisen, så klarede jeg mig ret godt. Det er f.eks. sket, at jeg måtte sige nej til opgaver eller give dem videre til kolleger, fordi jeg var overbooket.
Opgaverne varierede fra at omfatte artikler med uddybende videoindslag, video eller artikler alene. Jeg fik hurtigt en stabil kundekreds og specialiserede mig samtidigt i sundhedsstoffet, som var i rivende udvikling på det tidspunkt. Og så brugte jeg en del tid og kræfter på at styrke mit netværk og herigennem sælge mine videokompetencer. Jeg husker et par kaffemøder med redaktionschefer, hvor jeg med nervøse svedige hænder forsøgte at forklare dem om web-tv´s mange muligheder.
Da jeg tog et fast arbejde, lå der flere årsager bag. Først og fremmest et personligt valg, som jeg helst ikke vil ind på her, men også fordi freelancetilværelsen i min optik var ensom. Jeg savnede kolleger, fællesskab, kontinuitet, sparring og mange andre ting. Og nu var det sådan set heller ikke er særligt kedeligt job, jeg valgte, men et ultraspændende job i PLO, som på det tidspunkt førte heftig kampagne mod regionerne. Jeg håber, at jeg fik svaret på de fleste spørgsmål i det ovenstående
Charlotte Geckler
3. AUGUST 2015
Jeg sad med samme undren og
Jeg sad med samme undren og føler mig snydt. Har brugt tid på en ligegyldig artikel, der ikke indfriede mine forventninger om at blive klogere og inspireret - hvor og hvordan scorede hun kassen som freelancer (et spadestik dybere end blot forklaret: med video!) - og hvorfor kaste den gode business over bord til fordel for et jævnt kedeligt job - no offence..?
Katrine Nadia Jørgensen
3. AUGUST 2015
Ja, lad os da få freelancerne
Ja, lad os da få freelancerne ind her i tråden. Jeg undrede mig også over, at Sine B-M droppede freelancekarrieren, når hun åbenbart tjente godt...
Birgitte Vinding
31. JULI 2015
Det er gode og relevante
Det er gode og relevante spørgsmål, som Rasmus Løppenthin bringer frem.

Ærgerligt, at de bliver affejet med, at der ikke var ressourcer til et stille dem.

Kan redaktionen evt. opfordre de interviewede til at deltage i debatten her på siden?

Personligt vil jeg bl.a. nysgerrig efter at vide, hvorfor Sine Barrett-Madsen har droppet et spændende koncept, hvor hun kan kombinere sine kompetencer og samtidig tjene "styrtende med penge"?
Øjvind Hesselager, redaktør
30. JULI 2015
Kære Rasmus

Kære Rasmus

Tak for din konstruktive tilgang til kritik. Det er dejligt.

Dine spørgsmål er gode. Og havde redaktøren, det er så mig, kastet flere ressourcer i artikelserien, kunne vi have fået svar på flere af dem. Det er noteret.

Mange venlige hilsner

Flere