»Det var angstprovokerende, men til sidst tog jeg springet«

Maria Prohazka var lige ved at blive både kunstner og musiker. I dag gør hun store virksomheders visioner levende med animation. Dermed er hun en af dem, der ikke bare taler om platforme og nye medier, men som lever af at levere til dem i et mix af genrer og udtryksformer.  

Da Maria Prohazka besluttede sig for, at det var tegninger og animationer, hun skulle sælge, skete der noget.

»Jeg fandt min niche. Fra da af gik det rigtig godt.«

Lige nu arbejder hun på en tegneserie i supermand-stil, der i frames skal synliggøre, hvordan de enkelte afdelinger i en stor global virksomhed arbejder.

[[nid:33844]]

»Jeg elsker det, jeg laver. Jeg kan se, at mit arbejde har en stor impact. Jeg er med til at motivere og flytte mennesker, og vi kan spare firmaer for mange penge. Vi er med til at optimere deres interne arbejdsgange og kommunikation. Indføre nye strategier, så målgruppen kan forstå dem. Vi laver også reklamefilm.«

Maria Prohazka er en af dem, der ikke bare taler om platforme og nye medier, men som lever af at levere til dem i et mix af genrer og udtryksformer.

Angstprovokerende

Men vejen til stiftelsen af firmaet Levende Streg var kringlet. Som ung fik hun tegneundervisning og overvejede, hvordan hun kunne leve af at tegne og male.

Så hun valgte musikken, som hun studerede på Musikvidenskab på Københavns Universitet.

»Jeg begyndte af lave covers og grafik for bands. Det var sjovt. Men jeg kunne ikke se mig selv leve af det.«

Som 25-årig blev hun ansat i et pr-bureau, hvor hun lavede grafik og hjemmesider, marketing og kommunikation. Samtidig underviste hun i guitar.

»Jeg gik med tanker om at lave mit eget firma. Det var angstprovokerende, men til sidst tog jeg springet og begyndte at lave grafik og websider for rigtige kunder.«


Foto: Jonas Christensen

Tegninger var populære

Hun opdagede hurtigt, at der var et kæmpe marked for corporate animation, hvor hun kunne visualisere firmaers visioner og budskaber.

»Det var helt overvældende i begyndelsen. Jeg gik fra en indkomst på stort set nul til en god indkomst.«

Og i 2012 lavede hun firmaet Levende Streg.

»Jeg havde fundet en niche.«

Når et firma kontakter Levende Streg, er processen delt op i fem trin.

»Mange kunder kommer med et meget sparsomt oplæg. ”Vi skal bare have en film, der kan vise det her!” Så går vi i gang med at lave en storyline. Det er et omfangsrigt arbejde. Mange kunder tror, de ved, hvem deres målgruppe er, men når vi arbejder os baglæns fra målet til målgruppen, bliver den tit en helt anden.«

Derefter bliver der lavet manus, der rummer både speak og regibemærkninger. Når det er godkendt af kunden, laver hendes firma et storyboard, der bliver sendt til godkendelse. Derefter skal der laves optagelser og animation.

Fortroligt materiale

»Vi arbejder med nogle af de største virksomheder i landet. Tit er der tale om meget fortroligt materiale. Det går ikke at sende det på en mail eller uploade det. Kunderne får bragt materialet på et USB-stick med bud.«

Maria Prohazka er meget interesseret i, hvordan hjerne forstår og lagrer information. Det er blandt andet derfor, at en af varerne i butikken er videoer lavet som speed drawing, hvor beskueren ser en hånd, der tegner i et hurtigt tempo.

»Jeg så et amerikansk firma, der lavede det, og straks tænkte jeg, det skal jeg også. Når vi ser en hånd tegne ting, så hænger budskabet bedre fast. Bare tænk på Jørgen Clevin, når han viste ting, hvor man kun så hans hænder. Det er ren hjerneforskning, som jeg har sat mig ind i, og den viden vil jeg gerne dele med andre, så det arbejder vi meget med,« siger Maria Prohazka.

Se eksempler på Levende Stregs film på hjemmeside: www.levendestreg.dk

Dette er den fjerde artikel i en serie på fem om historiefortællere, der kan leverer til flere plaforme og i forskellige genrer.


Illustration: Maria Prohazka

 

0 Kommentarer