”Jeg manglede et mål”

Anna Katrin Nørgaard har været selvstændig dokumentarist og tv-tilrettelægger i fem år. Sidste år stiftede hun Mallorca Højskole og arbejder i dag både som rejsende højskoleforstander, foredragsholder og producent. Ny serie om kolleger med flere job

Egentlig startede det med en regnefejl. Anna Katrin Nørgaard havde ingen anelse om, hvad hendes produktionsselskab ville give i overskud. Men det viste sig at blive hendes held.

”Da min revisor bad om et tal, skød jeg helt ved siden af og endte med at få 130.000 tilbage i skat. Det gjorde det muligt for mig at udleve min drøm,“ fortæller Anna Katrin Nørgaard.

I denne uge har hun netop taget imod endnu et hold kursister i en gammel finca på kanten af Tramuntana-bjergene i det nordvestlige Mallorca.

Her langt væk fra kontoret i København er drømmen blevet til virkelighed. Laptoppen er skiftet ud med fællessang og morgengymnastik, og udsigten over byens tage er erstattet af grønne bjerge, olivenlunde og blomstrende appelsintræer.

”Min mand og jeg er begge helt vilde med Mallorca og har mange venner der. Jeg kender øen indefra og tænkte, at det kunne være fantastisk at lave en højskole, hvor jeg kunne give kursisterne samme oplevelse af at komme ’behind the scene’, som når jeg selv laver dokumentarfilm i udlandet,” fortæller Anna Katrin Nørgaard.

Blev selvstændig af lyst

Efter en lang karriere som dokumentarist og tv-tilrettelægger på Danmarks Radio havde hun brug for at forny sig selv. Hun besluttede sig derfor for at blive selvstændig og lave sit eget produktionsselskab NosyKat for fem år siden.

”Jeg blev selvstændig af lyst og ikke af nød, men tv-branchen er en hård branche som selvstændig, og jeg syntes hurtigt, jeg endte med opgaver, jeg havde lavet hundrede gange før. Jeg følte, jeg gentog mig selv for meget og havde pludselig svært ved at finde mening i det, jeg lavede,” siger Anna Katrin Nørgaard.

Hun er tredje generation i en højskolefamilie, hvor både hendes farfar og far var højskoleforstandere. Idéen om at starte sin egen højskole på Mallorca er derfor rundet af de værdier om fællesskab og sammenhold, som Anna Katrin Nørgaard er opflasket med.

”Da jeg stod første gang foran kursisterne på Mallorca, faldt alt fuldstændigt i hak. Det giver mening at kunne tilbyde et fællesskab og nogle oplevelser, som er med til at rykke ved kursisternes holdninger. Og samtidig bruger jeg alt det, jeg kan som journalist: Jeg researcher, skaber kontakter og finder de gode historier. På den måde fylder journalistikken meget mere nu end i mit arbejde som selvstændig.”

"Jeg synes, det er sindssygt sjovt og helt fantastisk at genopfinde sig selv i en alder af 52 år. Men jeg kommer aldrig til at lægge journalistikken fra mig. Det ligger dybt i mit dna at fortælle historier," siger Anna Katrin Nørgaard.
Foto: Olivia Rix

 

”Højskolen fylder alt i øjeblikket”

Siden sidste år, hvor Anna Katrin Nørgaard startede højskolen, har hun fordoblet antallet af højskoleuger, så hun i år afholder seks hen over forsommeren og efteråret. Men hun har stadig sit produktionsselskab herhjemme, og hendes indkomst har indtil nu fordelt sig nogenlunde ligeligt mellem de to forretninger.

Hvad siger du, hvis nogen til et middagsselskab spørger, hvad du laver?

”Så siger jeg, at jeg laver højskole. Det fylder alt i øjeblikket. Jeg synes, det er sindssygt sjovt og helt fantastisk at genopfinde sig selv i en alder af 52 år. Men jeg kommer aldrig til at lægge journalistikken fra mig. Det ligger dybt i mit dna at fortælle historier,” siger Anna Katrin Nørgaard.

Privatudgifterne deles hun og kæresten om. Men højskolen er hendes projekt, og det er hende, der har ansvar for, at det løber rundt økonomisk. Det har krævet, at familien har måttet flytte ud af byen og skære alle unødige udgifter væk. Men det har været det hele værd. Og om et år er der udsigt til, at Anna Katrin Nørgaard kan have den samme løn, som da hun startede sit eget produktionsselskab og lavede tv-produktion for Danmarks Radio.

”Mit mål næste år er at planlægge 12 højskoleuger, og det er selvfølgelig sindssygt angstprovokerende, for kan jeg overhovedet få dem udsolgt? Men jeg har altid været meget målrettet. Og måske er det i virkeligheden det, jeg manglede, da jeg kun havde NosyKat. Jeg manglede et mål.”

0 Kommentarer