
Camilla Stemann
For at undgå en usund konkurrencekultur og for meget fokus på ‘likes’ har Instagram i nogle måneder kørt et forsøg i blandt andet Australien, New Zealand og Canada, hvor platformen har skjult antallet af likes hos en del brugere.
Nu er forsøget også kommet til Instagrams brugere i USA, og dermed er det ikke usandsynligt, at det også bliver indført i Danmark på et tidspunkt.
Tiltaget betyder, at man stadig vil kunne se antallet af likes på sine egne opslag, men det vil være skjult for alle andre.
Camilla Stemann frygter, at tiltaget kan ende med at få negative konsekvenser for danske bloggere på Instagram.
Hun rådgiver influencere, har Instagram-profilen ‘copenhagenbyme’ og har derudover været med til at starte et bloggernetværk i Dansk Journalistforbund forrige år.
”Instagram signalerer med det her, at likes ikke rigtigt betyder det store længere. Hvis det bliver indført herhjemme, kan jeg frygte, at brugerne så bliver passive og liker mindre, og at der opstår en mentalitet, hvor man bare scroller forbi opslag,” siger hun.
”Så dør dialogen, og så vil indholdsskaberne måske til sidst lægge mindre op, fordi de mister motivationen,” siger hun.
Sværere for små influencere
Camilla Stemann siger, at hvis man har en Instagram-konto med 5-10.000 følgere, kan det blive sværere at få aftaler med samarbejdspartnere fremover.
”Virksomheder vil måske ikke se den store fidus i at indgå et samarbejde med dig, når det er sværere at afkode, hvor mange du når ud til på din konto. Det er også sværere for udenforstående at se, hvilke målgrupper du rammer. Nogle virksomheder kigger kun på følgere og likes, og hvis du fjerner likes, er der kun følgere tilbage,” siger hun.
”Og så misser man måske profiler, der har en stor rækkevidde på trods af relativt få følgere, og det vil være ærgerligt. Der er mange, der ikke kigger ordentligt på data, inden de laver et samarbejde. Selv om likes ikke er hele sandheden, så giver de en bedre indikation af engagementet end antallet af følgere. Men man kunne så til gengæld håbe, at flere ville begynde at kigge på andre og mere sigende parametre end lige likes; som for eksempel rækkevidde, bogmærker og delinger,” siger hun.
Men at tiltaget fra Instagram skulle blive et decideret dødsstød til bloggere og influencere, tror Camilla Stemann dog ikke.
”Algoritmen vil stadig pushe de populære opslag, og for de mest populære brugere vil ændringen nok ikke blive så markant. Men hvis du er i opstartsfasen, kan det blive sværere at vokse sig stor,” siger hun.
Like-kultur kan være skadelig
Instagrams administrerende direktør, Adam Mosseri, har ifølge magasinet Wired forklaret, at Instagram håber at skabe mindre pres på brugerne og formindske konkurrencen.
Det synes Camilla Stemann også er et alvorligt problem. Men hun synes ikke, at en fjernelse af likes nødvendigvis er det endegyldige svar til at undgå det.
”Der er selvfølgelig undersøgelser, der viser, at like-kulturen kan være skadelig og få folk til at føle sig mindre værd, hvis deres opslag ikke får ret mange likes,” siger hun.
”Men samtidig er Instagram også et sted, hvor mange deler ud af eksempelvis deres psykiske sygdomme og får opbakning via likes ad den vej, så det er ikke udelukkende en negativ ting. For mange giver likes en fællesskabsfølelse. Derudover går folk jo i lige så høj grad op i, hvor mange følgere man har, og den funktion vil de jo ikke fjerne, så konkurrenceelementet er der stadig,” siger hun.
Camilla Stemann kan dog også se positive elementer ved Instagrams idé.
”Man kan håbe, at det vil betyde, at flere vil kommentere. Lige nu er der en stor overvægt af likes i forhold til kommentarer, og hvis flere begynder at kommentere og gå i dialog med hinanden, kan det ende med at blive den positive konsekvens af det,” siger hun.
”Og så kan det også vise sig at blive positivt for alle slags brugere på Instagram, at like-knappen bliver fjernet, for så bliver folk måske mere tilbøjelige til at dele, hvad de har lyst til, uden hele tiden at tænke over, om det har et stort like-potentiale. Det kan gøre det mere autentisk,” siger hun.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.