Hvorfor har Udenrigsministeriet fået Nikolaj Coster-Waldau til at kæmpe for klima?

Hvem er budskabet egentlig rettet imod, når Nikolaj Coster-Waldau i en ny video fra Udenrigsministeriet vil have, at verden skal gøre mere for klimaet? Selv om der er klimatopmøde lige om lidt, er videoen mest en reklame til danskerne – og ikke direkte et redskab til at påvirke statsledere

”Mit navn er Nikolaj Coster-Waldau. Og det her er dét, jeg kalder den største ’no-brainer’ i verden.”

Sådan lyder starten på den kampagnevideo, Udenrigsministeriet har lavet for at sætte fokus på klimaet. Og i spidsen for kampagnen har de fået den danske verdensstjerne Nikolaj Coster-Waldau, der blandt andet er kendt fra hitserien ‘Game of Thrones’.

Ved at omstille fra sort til grøn energi kan vi redde klimaet. Vi har alt at vinde, hvis verdens ledere handler nu. Faktisk er det en no-brainer.

Posted by Udenrigsministeriet on Monday, September 16, 2019

Men hvorfor har Udenrigsministeriet valgt at bruge sine penge til at sætte fokus på klimaet med en stjerneskuespiller?

”Klima og energi er et ret teknisk komplekst område. Så opgaven har bestået i at formidle det på en enkel og forståelig måde, så det kan nå ud til en bred målgruppe,” siger Henriette Ellermann-Kingombe, der er kontorchef i Udenrigsministeriet.

Ministeriet har fået til opgave at sætte fokus på klimaet, fordi et stort klimatopmøde den 23. september løber af stablen i New York. Danmark har sammen med Etiopien fået til opgave at være vært for den del af topmødet, der omhandler overgangen fra sort til grøn energi.

Hvem er videoen egentlig rettet imod?

Egentlig er det magthavere som politikere, der skal gøre noget for at forbedre klimaet.

”Denne gang skal politikere tage mere end taler med til topmødet. De skal tage handlinger med,” som Nikolaj Coster-Waldau siger på engelsk i videoen.

Alligevel er videoen rettet mod en anden målgruppe: Den brede befolkning

”Det er borgerne, der er målgruppen. Kampagnen skal kommunikere ud til blandt andet danskerne, at vi kan gøre noget ved klimaforandringerne,” siger Henriette Ellermann-Kingombe og tilføjer:

”Regeringen har sat et ambitiøst mål om 70 procent reduktion af emissioner.”

Tror I, at videoen kan ændre noget?

”Vi håber da, at den kan være med til at skabe optimisme og et klimahåb. Og opbakning til, at det nytter at være et lille land med store grønne ambitioner. Det er noget, verden lægger mærke til.”

Vil være mere troværdige

Fordi det er almindelige mennesker, videoen er rettet imod, er valget altså faldet på Nikolaj Coster-Waldau som frontfigur.

”Der er mange børn, unge og mennesker generelt, der går rundt og frygter de her klimaforandringer. Videoen er et forsøg på at italesætte, at vi kan gøre noget ved klimaforandringerne, og at det bare er om at komme i gang,” siger Henriette Ellermann-Kingombe

Hun håber dog, at videoer som denne i sidste ende kan gøre Danmark mere troværdig som klimaaktør – også over for andre stater.

”Men man taler måske med en mere troværdig stemme, hvis man selv har sat høje mål. På den måde kan man hjælpe, bistå eller opmuntre de store udledere til at gøre det samme,” siger hun.

Kommentarer
12
Christian Barfoed
20.09.19 10:28
Hvorfor har Journalisten lavet denne historie?
Vh Christian Barfoed
Fremhævet af Journalisten
Erik Bjørn Møller
20.09.19 11:04
Jeg sad lige og lurede på, hvorfor dælen mit fagblad bruger tid på det her - men Barfoed var hurtigst.
Fremhævet af Journalisten
Erik Bjørn Møller
20.09.19 11:05
Det som Barfoed siger. Som om der ikke var nok af relevant stof at beskæftige sig med ...
Fremhævet af Journalisten
Jesper Bech Pedersen
20.09.19 11:06
Fordi: Journalisten = Kommunikatøren
Fremhævet af Journalisten
Jakob Albrecht
20.09.19 11:06
Hej Christian
Tak for din kommentar.
Vi skriver jo både om medier og kommunikation her på sitet.
Artiklen om videoen fra Udenrigsministeriet handler om kommunikation – ministeriets ønske om at lave en optakt til klimatopmødet i New York og brande Danmark i klimadebatten.
Vi spørger ministeriet, hvorfor de har lavet videoen, hvem den er tiltænkt, og om de tror den kan påvirke folks opfattelse. Ligesom hvis det var et medie, der havde lavet en interessant optakt til et internationalt topmøde.
Med venlig hilsen
Jakob Albrecht, redaktør, Journalisten
Fremhævet af Journalisten
Jesper Bech Pedersen
20.09.19 12:35
Der er som sådan ikke noget galt med artiklen her, men ofte bliver der reageret negativt, når Journalisten laver historier om "kommunikationsafdelingen".

Personligt synes jeg, at de stritter, fordi de mangler den normale kritiske indgangsvinkel, som ellers kendetegner Journalistens arbejde. Det er ofte uperspektiverede énkilde-historier, hvor afsenderen får lov at fortælle, hvad de har tænkt sig med kampagnen.

Hvor er eksperten, der kommenterer på, om det nu også er rigtigt set?Eller modtageren - i dette tilfælde den almindelige borger?

Sat i forhold til Journalistens ellers som regel glimrende arbejde, så virker denne type artikler som mikrofonholderi.
Fremhævet af Journalisten
Kasper Palle Hansen
20.09.19 15:10
Det er da ikke spildt eller skidt journalistik at indlede med at holde en mikrofon frem i en sat ramme, er det? Dette er vel et debatoplæg der skal startes og vedholdende fortsættes idet det er det mest "relevante" emne der eksisteret i journalistikkens historie.
Fremhævet af Journalisten
Jesper Bech Pedersen
20.09.19 16:12
A’hvad, Kasper? Hvis bare det er et for klimaet, så er det automatisk god journalistik - er det det, du siger?
Fremhævet af Journalisten
Jeanette
20.09.19 17:31
Jeres kommentarer, drenge og mænd. Hold nu op, at I bruger jeres tid på det ?

Tak for indlægget til Journalisten ?
Fremhævet af Journalisten
Jesper Bech Pedersen
20.09.19 19:23
Aj undskyld, Jeanette, det er da også helt tosset at diskutere journalistik i et forum som dette. Tak, fordi du er voksen og siger stop til os drenge.
Fremhævet af Journalisten
Morten Nøhr Mortensen
21.09.19 09:52
For mig at se er problemet at Udenrigsministeriet har camoufleret socialdemokratisk klimakampagne som reel kommunikation. Og det bruger de så skatteborgernes penge til. Det burde have været vinklen - kritisk journalistik i stedet for mikrofonholderi tak.
Fremhævet af Journalisten
Christian Barfoed
21.09.19 13:36
Hej
Spørgsmålet var selvfølgelig polemisk.
Jeg synes det er problematisk at kommunikationspersonen her får en noget anden fidel og medløberagtig behandling end det såkaldt mediekritiske magasin Journalisten ellers hævder at være garant for.
Og det oven i købet i et tilfælde hvor kommunikationen er udført for er en magthaver.
Som CV Jørgensen sagde det: Det ku knap nok være meget værre....
Vh Christian Barfoed
Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
data_usage
chevron_left
chevron_right