Her er vinderne af FUJ-priserne 2012

Årets FUJ-priser er netop blevet overrakt i aften ved en meget usædvanlig prisfest. Blandt vinderne er Fagbladet 3F og BT. Se hele listen over vindere her

Årets FUJ-priser er netop blevet overrakt i aften ved en meget usædvanlig prisfest. Blandt vinderne er Fagbladet 3F og BT. Se hele listen over vindere her

Utraditionel. Det kan man roligt kalde årets FUJ-prisoverrækkelse. Der var dømt Mad Men-tema med tre kvindelige konferencierer, der skiftevis flirtede voldsomt med juryformanden og sømandsbandet, når de ikke sang og lavede skøre sketches mellem de forskellige priser.

Alt sammen med til at skabe en stemning, der aldrig før har kendetegnet Foreningen for Undersøgende Journalistiks årlige prisfest – der tværimod før har fået kritik for at være lidt tør. Meningerne om showet var meget delte, men tør er der vist ingen af aftenens tilhørere, der kan kalde det denne gang.

Ellers var alt, som det plejer at være. FUJ-priserne blev uddelt i seks kategorier: Radio, tv, avis, magasin, bog og web. Og vinderne er (med juryens udtalelse fra fuj.dk):

RADIO: P1 Dokumentar – "Spærret inde i egen krop" af journalist Sara Marie Strøm Røjkjær

Juryens formand, Christian Jensen, begrunder vindervalget med bl.a. disse ord: "Med dit arbejde minder du alle om en af journalistikkens fineste opgaver: At give mund og mæle til de mennesker, der er frataget muligheden for at bruge deres mund og mæle."

MAGASIN: Fagbladet 3F – "Den beskidte rengøring" af journalisterne Signe Højgaard, Morten Halskov og Dorian Roman.

Vinderafsløringerne er en "journalistisk hovedrengøring i en beskidt branche" og får bl.a. disse ord med på vejen ved prisshowet på Fagfestival '12:
"…. et velkendt emne og samfundsproblem får med jeres grundige gravearbejde helt nye perspektiver," lyder det fra juryformand Christian Jensen.

WEB: Information – "Vi overvåger overvågerne" af journalisterne Sebastian Gjerding, Peter Andersen og Johannes Wehner.

Med disse ord begrunder juryens formand, Christian Jensen, valget af vinderne:
"I har leveret et stykke pionerarbejde inden for den undersøgende journalistiks metode, og jeres arbejde har allerede tjent til inspiration såvel nationalt som internationalt."

BOG: Peoples Press/Berlingske – "Kronvidnet" af journalist Morten Frich

"Du fortæller læserne åbent om din metode og de etiske udfordringer, du har stået over for. Derfor står du og projektet tilbage med uantastet troværdighed. Og læserne står tilbage med et forrygende flot fortalt stykke journalistik," begrunder juryformand Christian Jensen valget.

TV: TV2 Nyhederne – "Nødkald, den falske tryghed" af journalisterne Jonatan Placing og Kaare Gotfredsen

Juryen begrunder valget ved at understrege, at projektet forløser "metode og medie på et sjældent højt niveau i jeres vedholdende og konsekvente afdækning af systematiske svigt med kommunale nødkaldssystemer. I dokumenterer både de mennesker, der svigter systemet, og I dokumenterer de systemer, der svigter mennesket."

AVIS: BT – "Mord eller selvmord" af journalist Martin Kjær Jensen

Om vinderen siger juryformand Christian Jensen bl.a.: "Du er for vild. Det er et imponerende arbejde, du har bedrevet. Ikke alene behersker du alle den undersøgende journalistiks metoder med den fornødne systematik, kreativitet og stædighed. Du viser faktisk også temmelig udviklede faglige færdigheder som retsmediciner."

1 Kommentar

Bente Nielsen
22. JUNI 2013
Hvem kan hjælpe familier ?
Hvem kan hjælpe familier ? der må give op på det Danske Ret System ? Familie køber hus til 1.800,000 bor der et halvt år , må flytte og genhuses. Retsag taget 5 år , flere raporter fra flere steder viser huset ikke er ok. Familien taber retsag , ! uforståeligt og skal betale sælger 100.000 kr + sagsomkostninger. Familien er nu så ødelagt mht sygdom , økonomi m.m så de er ved at gå i opløsning... Mere info kan fås ... vi har mistet troen på det Danske Retsystem. HVOR skal vi gå hen for hjælp ? ikke kun for os selv , men også for andre i fremtiden. NOGET er helt galt .. både i tiden af sagsbehandlinger. OG det at tabe en sag , hvor flere synsmænd giver os ret i huset er ubeboeligt... HJÆLP SØGES