Gaffa boykotter Beyonce og Jay-Z – Berlingske bakker op

Beyonce og Jay-Z står i morgen på scenen i Telia Parken foran knap 40.000 mennesker. Men Gaffa boykotter koncerten og opfordrer dansk presse til at gøre det samme grundet fotoforbud fra verdensstjernerne. Berlingske følger trop. Soundvenue og Ekstra Bladet gør ikke

Musikmagasinet Gaffa boykotter at anmelde morgendagens Beyonce- og Jay-Z-koncert, hvis ikke det fotoforbud, der er blevet annonceret, ophæves.

Som det ser ud nu, er det nemlig kun de to artisters egne fotografer, der må knipse professionelle billeder til koncerten.

”Vi har sendt et brev til Beyonce og Jay Z’s management og skrevet, at det er det her, der kommer til at ske. Og så har vi kontaktet vores kolleger rundt omkring på de andre redaktioner i Danmark for at høre, hvem der vil være med til at bakke op,” siger Gaffas chefredaktør, Sidsel Thomassen.

I strid med god presseetik

Det er ikke et nyt fænomen, at store stjerner enten beder pressefotograferne blive væk eller får dem til at underskrive såkaldte fotokontrakter, der for eksempel kan indeholde, at billederne skal godkendes af kunstneren selv.

Beyonce formente eksempelvis også alle danske pressefotografer adgang, da hun i 2016 spillede i Parken. Her nægtede flere danske medier efterfølgende at bruge pressebillederne fra koncerten i deres dækning.

Ifølge chefredaktøren fra Gaffa er det en stigende tendens, som ikke længere kan ignoreres. Gaffa har ”fået nok”, fortæller hun. Så selv om et fotoforbud selvsagt ikke hindrer, at medier kan sende skrivende anmeldere, vælger Gaffa helt at blive væk. 

”En stiltiende accept af den slags forbud og restriktioner strider imod min opfattelse af, hvad der er god presseetik. Vi har en forpligtelse til at tage kampen op, når vi forhindres i at gøre vores arbejde ordentligt og fyldestgørende,” siger Sidsel Thomassen.

Hun mener, det bliver et presseetisk problem, når artister og management forsøger at overtage redigeringsretten fra medier og redaktører.

Soundvenue boykotter ikke

Derfor opfordrer hun i en mail den danske presse til at deltage i modstandskampen. Blandt medierne på listen er Gaffas konkurrent, musikmagasinet Soundvenue. Men de har ikke tænkt sig at boykotte koncerten.

”Vi ærgrer os over den manglende mulighed for at fotografere til koncerten, men vi mener stadig, vi kan lave en relevant og spændende dækning,” siger chefredaktør Nicolai Torp.

Er der ifølge jer nogle presseetiske problematikker i, at artisterne får lov at styre dækningen?

”Det gør de ikke. De styrer ikke, hvad vi skriver, og hvad vi bringer i spalterne. Men man skal da overveje som medie, hvornår man føler sig så begrænset, at man ikke frit kan fortælle den historie, man vil fortælle. Der er vi ikke endnu,” siger Soundvenues chefredaktør.

”Denne koncert er en af årets vigtigste for vores læsere. Hvis ikke dén vigtigste. Så en dækning af den koncert er selvfølgelig enormt vigtig for os,” siger han.

"Soundvenue får sandsynligvis den mest læste anmeldelse på hele året"

Det argument forstår man godt hos Gaffa:

”Jeg har selv været i syv sind. Soundvenue får sandsynligvis den mest læste anmeldelse på hele året, og vi er jo også afhængige af kliks på vores site. Så det er da et bold move at udelukke den ting fra vores feed,” siger Sidsel Thomassen.  

”Men man er nødt til at gøre noget drastisk, hvis man vil ændre nogle ting,” siger hun og understreger, at Gaffa stadig har forhåbninger om at være til stede.

”Vi håber stadig på, at brevet til deres management kommer til at give pote, og vi kommer til at være der,” siger hun.

Berlingske bakker op

Hos Berlingske har man valgt at følge Gaffas eksempel og reagere på fotoforbuddet.

”Det føles som et forsøg fra kunstnerne om at ville kontrollere virkeligheden, så der kun må komme billeder ud, hvor Beyonce ser rigtig ud. Men der er jo alligevel ingen kontrol, når der står titusindvis af mennesker med mobiltelefoner foran scenen. Så er det i stedet bare billeder af dårlig kvalitet og videoer med elendig lyd, der kommer ud,” siger redaktionschef på Berlingskes visuelle redaktion Søren Lorenzen.

Han fortæller, at Berlingske før har reageret på de såkaldte fotokontrakter ved at lade fotografen blive hjemme.

”Det er en kendt sag, at fotografen præsenteres for en kontrakt, som man skal underskrive for at få lov at fotografere,” siger redaktionschefen og forklarer, at den type kontrakter er fulde af forbehold.

”Det er en stående ordre fra mig til mine fotografer, at de ikke skal skrive under på de kontrakter. Hvis kunstnerne så fastholder kontrakten, møder vi ikke op,” siger han.

Vigtigt at stå sammen

Det er dog nyt for Berlingske, at de heller ikke sender en anmelder.

”Nu har vi valgt at blive helt væk,” siger Søren Lorenzen.

”Jo flere man står sammen, jo stærkere er indtrykket, vi kan give,” siger han.

Han tvivler dog på, om boykottet har en effekt her dagen inden koncerten.

”Men det er heller ikke med det for øje. Det er nødvendigt at sætte foden ned en gang imellem,” siger han.

”Og måske koncertarrangøren så næste gang siger til kunstneren, at pressen i Danmark altså er ret hård med det her. Og så rykker det måske noget på den længere bane.”

Søren Lorenzen ved ikke, om boykottet kommer til at danne ”fuldstændig præcedens” fremover. Men han forklarer, at mediet igen vil løbe ind i problematikken til Roskilde Festival. Kunstnerne Eminem og Bruno Mars har nemlig forment fotografer adgang og tillader altså kun egne fotografer at forevige optrædenerne.  

Ekstra Bladet bliver ikke hjemme

På Ekstra Bladets underholdningsredaktion har man også fået mailen fra Gaffa. Men her har opfordringen om et fælles fodslag ikke fået mediets anmelder til at blive hjemme.

”Det er forhastet halvanden dag før koncerten at sige, at man boykotter på baggrund af noget, man har vidst i så lang tid,” siger Flash-redaktør Peter Sloth og forklarer, at det langtfra er ny viden, at der vil være fotoforbud til morgendagens koncert.

”Men det er jo ikke optimalt med forbuddet. Vi skal servicere vores brugere med ordentlig dækning, og hvis det forhindres af for mange forbud og forbehold, har vi et problem. Og det er der, vi er ved at nå til,” siger han.

Opfordrer til fælles enighed

Han mener derfor, at den danske presse skal tage en fælles snak om, hvordan den slags fotoforbud i fremtiden skal håndteres.

”Nu går der Roskilde og Skanderborg i den for hele banden, men jeg vil meget gerne tage initiativ til, at vi sætter os ned sammen efter sommeren og bliver enige om, hvad vi skal gøre fremover. Det gælder både store landsdækkende medier og fagmedier som Gaffa og Soundvenue,” siger han.

Han er dog klar over, at en sådan snak kan blive svær.

”Der skal formentlig klippes nogle hæle og hugges nogle tæer. Der er jo nogle forskellige etiske standarder, interesser og målgrupper rundt omkring,” siger han.

Norske forgængere

Gaffas chefredaktør fortæller, at det i Norge er lykkes for pressen at få ændret fotoforbud ved forskellige arrangementer de seneste to år. Hun nævner eksempelvis en Paul McCartney-koncert.

”Den norske presse var gået sammen om et statement: Hvis reglerne er sådan her, kommer vi ikke til at dække koncerten,” fortæller Sidsel Thomassen, som er i tæt dialog med redaktøren for det norske Gaffa, Tord Litleskare.

”Og det virkede. Forbuddet, som er ret ødelæggende for fotojournalistikken generelt, blev ophævet.”

Journalisten har forgæves forsøgt at få et svar fra Parkwood Entertainment, Beyonce og Jay Z’s mangament.

0 Kommentarer