Frank ville hellere tale om sine egne meritter end om metoo – og det var klogt

Frank Jensen vandt terræn ved at ’hijacke’ dagsordenen på det pressemøde, som ellers skulle handle om, at han nu trækker sig som overborgmester og næstformand i Socialdemokratiet. Det vurderer Søs Marie Serup – læs hvorfor

”Det er noget af det mærkeligste, jeg endnu har set af den slags, og det er som regel rimeligt mærkeligt, når nogen træder tilbage.”

Sådan siger politisk kommentator og direktør i By Serup, Søs Marie Serup, efter mandagens store pressemøde, hvor Københavns overborgmester og Socialdemokratiets næstformand, Frank Jensen, meddelte, at han trækker sig fra begge poster.

En beslutning, han trådte frem med efter flere sager i pressen om sexisme og seksuelle krænkelser mod kvindelige politikere i Socialdemokratiet – og i øvrigt 11 timer efter et pressemøde på Københavns Rådhus, hvor han stik modsat meddelte, at han fortsat var overborgmester, næstformand og i øvrigt også Socialdemokratiets spidskandidat til kommunalvalget næste år.

Flyttede fokus

Særligt et indtryk af pressemødet står tilbage hos Søs Marie Serup.

”Det er i virkeligheden en magtkamp mellem en virkelig dygtig politiker og pressen, det var simpelthen det, vi så folde sig ud for rullende kamera,” mener hun.

Mens pressen primært var til stede for at spørge til sagen – metoo og de tilfælde, hvor Frank Jensen har krænket kvindelige partifæller – forsøgte den afgående overborgmester ved Kalvebod Brygge nemlig at rette fokus et andet sted hen.

”Nu har jeg tænkt mig netop at være her til rådighed for jer, give jer en chance for at spørge om mine oplevelser med at udvikle København til verdens bedste by, en by, der i international sammenhæng bliver ranket helt i top for høj livskvalitet, er blandt de grønneste byer i hele verden, det har jeg været med til som overborgmester,” lød det for eksempel fra Frank Jensen under pressemødet.

Noget, flere har bemærket på blandt andet Twitter.

 

Men selv om flere gør sig morsomme, over hvad Søs Marie Serup kalder Frank Jensens forsøg på at ’hijacke dagsordenen’, er det et klogt træk, vurderer hun.

”Det virker helt off på dagen, men samtidig er det den problemstilling, som mange politikere bokser med, hvis de går af på grund af en sag: Den retvisende fortælling om et menneskes samlede værk efter 30 år er noget bredere end den sag, de går på,” siger Søs Marie Serup.

”Mange ekspolitikere bruger nærmest resten af deres dage på at prøve at få opremset de her ting. Der tager Frank Jensen den med det samme. Og en moderne læsning af medierne vil sige, at den første vinkling, den sætter sig.”

Angreb pressen

Søs Marie Serup mener, Frank Jensen lykkedes med at påvirke medierne til at omtale hans politiske resultater allerede i forbindelse med pressemødet. Og på den længere bane kan Frank Jensens strategi også vise sig at være stærk.

”Han nægter at være andet end en glad mand. Det virker urkomisk i situationen, men det er håndværksmæssigt godt udført, langt hen ad vejen. De billeder, der kommer i arkivet, signalerer noget andet end det, sagen i virkeligheden handler om. Det er derfor, det er et meget mærkeligt pressemøde,” siger Søs Marie Serup.

Hun hæftede sig også ved, at Frank Jensen angreb pressen selv på pressemødet.

”Nu har jeg sovet på det. Og også med det store mediepres, der ligger lige nu, så må jeg sige, at det kommer til at skygge for det politiske arbejde, som jeg gerne vil beskæftige mig med,” lød det for eksempel fra den afgående overborgmester på pressemødet.

”Han angriber pressen, og han går sådan set også rimeligt hårdt til dem, der har anklaget ham for krænkelser. Han siger, der er problemer for retssikkerheden, der ser man en trodsighed og fandenivoldskhed,” siger Søs Marie Serup.

Hun vurderer, at Frank Jensen går styrket fra pressemødet – fordi han er lykkedes med at tale ind i en polarisering om metoo, hvor kritikere af bevægelsen efter hendes vurdering vokser. Hun har blandt andet hæftet sig ved, at statsminister Mette Frederiksen i et facebookopslag opfordrer til, at ’andre personsager afklares i et professionelt rum’, det vil sige ude af offentligheden.

Frank Jensen har netop meddelt, at han trækker sig med øjeblikkelig varsel fra både overborgmesterposten i København og…

Gepostet von Mette Frederiksen am Montag, 19. Oktober 2020

”Dem, der synes, at denne her sag er gået for vidt, de vil se en politiker, der faldt på sværdet stå og sige ’jeg kan ikke gennemføre noget som helst, der er gang i en heksejagt’. Og det vil de være enige med ham i,” siger Søs Marie Serup.

”Dem, der synes, metoo er en helt vildt vigtig bevægelse, og at det er vigtigt, det foregår i offentligheden, de vil sige, at han er et omvandrende bevis på, hvorfor det er nødvendigt at gøre det på den måde, som det foregår på lige nu.”

Men hvis Frank Jensen er lykkedes med polarisering, har han efter hendes vurdering vundet terræn på pressemødet.

”Hvis der er polarisering, er der nogle, der holder med dig. Nogle gange er det nok at skabe tvivl eller eftertanke, så har man faktisk vundet en hel del i forhold til det udgangspunkt, man havde. Og det var et rigtigt skidt udgangspunkt,” siger Søs Marie Serup.

0 Kommentarer

Læs også

Derfor ryger Jeppe Kofod-sagen aldrig helt i glemmebogen

Derfor ryger Jeppe Kofod-sagen aldrig helt i glemmebogen

08. OKTOBER 2020
Mette Frederiksen står midt i vor tids mest ekstraordinære kommunika­tionsopgave 4

Mette Frederiksen står midt i vor tids mest ekstraordinære kommunika­tionsopgave

05. MAJ 2020
Mette Frederiksen står midt i vor tids mest ekstraordinære kommunika­tionsopgave 4

Mette Frederiksen står midt i vor tids mest ekstraordinære kommunika­tionsopgave

05. MAJ 2020