Forlaget Ajour lukker ved årets udgang

Forlaget Ajour ophører ved årets udgang. Det fremgår af en intern mail, Journalisten har set. "Jeg synes, beslutningen er forkert, uklog og unødvendig," siger forlagschefen. DMJX forklarer, at økonomien ikke kunne løbe rundt

Når kalenderåret går fra 2018 til 2019, ophører Forlaget Ajour med sin forlagsvirksomhed. Det viser en intern mail til medarbejderne på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX), som Journalisten er kommet i besiddelse af.

"Efter grundige analyser og overvejelser har vi besluttet at omlægge forlagsaktiviteterne fra årets udgang, men samtidig at videreføre og udvikle boghandlen og webshoppen, så der stadig vil være et litterært miljø på DMJX i fremtiden," skriver områdechef for forskning og viden, Vibeke Borberg, til medarbejderne i mailen.

Hun bekræfter over for Journalisten, at Forlaget Ajour ikke længere selvstændigt skal udgive bøger.

Hvorfor lukker I det?

"Det er der to grunde til. Den ene er, at forlaget har givet underskud i en årrække. Og den anden er, at forlagets store drivkraft, Teddy Petersen, er blevet 70 år og var på vej på pension," siger Vibeke Borberg.

Forlaget Ajour har haft underskud både i 2015, 2016 og 2017. I 2016 og 2017 havde forlaget et underskud på cirka 350.000 kroner.

Forlagschef Teddy Petersen, der har arbejdet på Ajour i 17 år, er ikke tilfreds med beslutningen.

"Jeg synes, det er en ledelses ret at træffe den beslutning. Men jeg synes beslutningen er forkert, uklog og unødvendig," siger han.

"Der er rigelig dækning for underskuddet, og samtidig tjener vi også pengene til vores egen løn. Så det har ikke kostet skolen noget at have Ajour indtil de sidste tre år," siger Teddy Petersen.

Vil indgå samarbejde med andet forlag

Forlaget Ajour har de seneste år udgivet flere bøger om medier og journalistik, der er pensum på landets journalistuddannelser.

Vibeke Borberg tror dog ikke, at det kommer til at ramme de studerende på landets journalistuddannelser – eller de studerende på andre uddannelser på DMJX – at man nedlægger Ajour som forlag.

Det betyder vel, at der fremover vil blive udgivet færre bøger om journalistik end i dag?

"Det har jeg ikke grundlag for at bekræfte," siger Vibeke Borberg.

"Jeg har ikke på stående fod tal på, hvor mange bøger om journalistik, der er udgivet på Ajour gennem årene. Der er også mange andre forlag, der udgiver bøger, som også er på pensum," siger hun.

Teddy Petersen mener, det er vigtigt, at DMJX er opmærksomme på, at man ikke løber før for væsentlige bøger på pensum – lige nu har Ajour dog et stort lager til en værdi af cirka en millioner kroner med bøger.

Det, siger Vibeke Borberg, er man dog opmærksom på.

"Vi har ikke tænkt os at indstille vores forlagsvirksomhed – vi vil gerne indgå et samarbejde med et eksternt forlag, så vores ansatte stadig får en let adgang til at udgive bøger. Så kan vi samtidig holde vores bagkatalog med bøger, der er på pensum, ved lige. Vi vil indgå et samarbejde med et andet et forlag, som skal indholde genoptryk af bagkataloget. Og det er en opgave, vi har fokus på at få løst," siger hun.

"Ajour har spillet en enormt stor rolle"

Hun roser samtidig den rolle, Ajour har spillet de sidste mange år på blandt andet Journalisthøjskolen.

"Ajour har spillet en enormt stor rolle og har været med til at skabe et litterært miljø på DMJX. Det er ikke en nem beslutnig eller en ønskesituation for os, men vi er som offentlig institution nødt til at træffe saglige og fornuftige beslutninger," siger hun.

Hvad er din kommentar til, at Teddy Petersen mener, det var unødvendigt at lukke forlaget?

"Det står for hans regning."

Svært at få vendt skuden

Vibeke Borberg mener samtidig ikke, det ville være realistisk at få vendt Ajour økonomisk – og det er særligt problematisk, fordi Forlaget Ajour er en såkaldt indtægtsdækket virksomhed.

"Reglerne er sådan, at vi ikke må give underskud i fem på hinanden efterfølgende år. Hvis vi skulle drive forlaget videre, skulle vi have en forventning om at vende et ret stort underskud til et overskud," siger Vibeke Borberg.

Hvorfor regner I med, at I ikke kan det?

"Der er generelt krise i forlagsbrancen. Det er ikke nemt at tjene penge på at udgive bøger," siger Vibeke Borberg og tilføjer:

"Der er også en tendens til, at de studerende køber brugte bøger i stedet for nye bøger. Det spiller også ind på salget."

Hun tror dog ikke, at lukningen af Ajour vil gå ud over kvaliteten af eksempelvis journalistuddannelserne.

"Det har altid været et lille forlag, der nærmest har været drevet af én ildsjæl, og forlaget har cirka udgivet fem eller seks bøger om året. Det er ikke en stor spiller, så man skal også passe på med at overvurdere betydningen af Ajour. Der er mange konkurrenter og andre forlag, der udgiver bøger om kommunikation, journalistik og samfundsforhold."

Kan du sige noget om, hvor I står med at lave en aftale med et andet forlag?

"Vi er i en proces. Det kan jeg ikke sige mere om."

Hun fortæller samtidig, at Journalisthøjskolens butik, hvor der bliver forhandlet bøger om blandt andet journalistik og kommunikation fra Ajour og andre forlag, vil fortsætte.

0 Kommentarer