Det ville være et kolossalt savn, hvis aviserne dør. Derfor skal de fortsat have statsstøtte, mens kommercielle internetmedier må klare sig selv. Så klar er meldingen fra statsminister Anders Fogh Rasmussen i et år, hvor mediestøtten skal debatteres. Det skriver fagbladet Journalisten, som udkommer onsdag.
Dagbladene er i disse år under voldsomt pres. Abonnenterne flygter, annonceindtægterne falder, og brugerne flytter over på nettet. Men nu lyder der en uforbeholden støtte til papiraviserne fra statsminister Anders Fogh Rasmussen, som også er pressens minister.
»De trykte medier ved vi af erfaring i høj grad er leverandør af nyheder til de elektroniske medier, og derfor ville det blive et kolossalt savn i hele mediebilledet, hvis de trykte medier bliver presset ud af de elektroniske medier. Så det mener jeg godt kan begrunde, at vi i øjeblikket har nogle direkte og indirekte støtteordninger over for de trykte medier,« siger Anders Fogh Rasmussen til fagbladet Journalisten.
Flere netmedier oplever, at det er uretfærdigt, at de ikke får støtte. Har de ret i, at det er uretfærdigt?
»Nej, jeg tror faktisk, at de klarer sig fantastisk godt på nettet, hvor de nyder godt af en gratis distribution. I hvert fald i et vist omfang kan man sige, at de rent netbaserede tjenester ikke har voldsomme distributionsomkostninger i modsætning til de trykte medier. Det er lige præcis dét, der er min pointe. Hvis man skal sikre en lige konkurrence, skal man ikke nødvendigvis sikre de samme støtteordninger til pressen,« siger statsministeren. (se også tv-indslag med Fogh)
Mediestøtteordningen er sat til debat, fordi Rambøll Management i år vil præsentere en række nye forslag til, hvordan mediestøtten kan skrues sammen. Venstres egen medieordfører Ellen Trane Nørby har tidligere signaleret, at støtte til medier skal være uafhængig af platformen med ordene "dem, der ikke laver avis i dag, kan ikke få støtte. Det er en skævvridning, vi er nødt til at kigge på."
Opbakningen fra statsministeren til de trængte dagblade kommer på et vigtigt tidspunkt. I sidste uge slap det ud, at regeringens skattekommission er på vej med et udspil den 2. februar, der indeholder en bombe under avishusenes økonomi. I udspillet indgår et forslag om helt at fjerne momsfritagelsen for dagbladene. Siden lagde flere medieordførere godt nok afstand til udspillet, men idéen var allerede ude.
Meldingen fra Anders Fogh Rasmussen til fagbladet Journalisten betyder dog, at dagbladene kan ånde lettet op. Statsministeren anser en fri og uafhængig presse for at være kernen i et frit folkestyre, og her spiller dagbladene en central rolle, mener han:
»Jeg tror stadig, at det er sådan, at hvis man laver en analyse af, hvilke nyheder der bliver bragt i de netbaserede og elektroniske medier, så har mange af dem deres udspring i de trykte medier. Det er der ikke noget at sige til, for dagbladene, som vi kender dem, har ofte et net af journalister, som for eksempel for de regionale og lokale dagblades vedkommende er ude og opsøge nyhederne i lokalsamfundet på en helt anden måde, end de netbaserede og elektroniske medier er i stand til,« siger Anders Fogh Rasmussen.
Highlights fra interviewet med statsministeren samt kommentarer fra Jakob Elkjær kan i øvrigt ses i tv-indslaget her.
BAGGRUND
Den samlede mediestøtte i Danmark i 2007 beløb sig til 5,4 milliarder kroner. Heraf gik de 3,9 milliarder til elektroniske medier – mens der var 1,5 milliarder kroner til de trykte medier.
Mediestøtten til de trykte medier består af 2 dele:
Den direkte og den indirekte støtte.
Den direkte støtte er blandt andet tidsskriftsstøtte, distributionsstøtte, støtte til aviser i grænselandet samt en større pulje til Dagbladsnævnet, der støtter beviseligt trængende dagblade. Den indirekte støtte er primært 0-momsen for dagbladene, der ikke betaler moms af bladsalget. Herudover er der en sand underskov af vidt forskellige småordninger med hver deres særlige berettigelse.
På den elektroniske side er DR den store støttemodtager med 3,3 milliarder kroner, som kommer fra medielicensen.
Mediestøtten er i øjeblikket ved at blive kulegravet af et uafhængigt udvalg under Rambøll Management. I spidsen for den praktiske del af projektet står medieforskeren Anker Brink Lund.
Læs også følgende historier:
9