Det ville være et kolossalt savn, hvis aviserne dør. Derfor skal de fortsat have statsstøtte, mens kommercielle internetmedier må klare sig selv. Så klar er meldingen fra statsminister Anders Fogh Rasmussen i et år, hvor mediestøtten skal debatteres. Det skriver fagbladet Journalisten, som udkommer onsdag.
Dagbladene er i disse år under voldsomt pres. Abonnenterne flygter, annonceindtægterne falder, og brugerne flytter over på nettet. Men nu lyder der en uforbeholden støtte til papiraviserne fra statsminister Anders Fogh Rasmussen, som også er pressens minister.
»De trykte medier ved vi af erfaring i høj grad er leverandør af nyheder til de elektroniske medier, og derfor ville det blive et kolossalt savn i hele mediebilledet, hvis de trykte medier bliver presset ud af de elektroniske medier. Så det mener jeg godt kan begrunde, at vi i øjeblikket har nogle direkte og indirekte støtteordninger over for de trykte medier,« siger Anders Fogh Rasmussen til fagbladet Journalisten.
Flere netmedier oplever, at det er uretfærdigt, at de ikke får støtte. Har de ret i, at det er uretfærdigt?
»Nej, jeg tror faktisk, at de klarer sig fantastisk godt på nettet, hvor de nyder godt af en gratis distribution. I hvert fald i et vist omfang kan man sige, at de rent netbaserede tjenester ikke har voldsomme distributionsomkostninger i modsætning til de trykte medier. Det er lige præcis dét, der er min pointe. Hvis man skal sikre en lige konkurrence, skal man ikke nødvendigvis sikre de samme støtteordninger til pressen,« siger statsministeren. (se også tv-indslag med Fogh)
Mediestøtteordningen er sat til debat, fordi Rambøll Management i år vil præsentere en række nye forslag til, hvordan mediestøtten kan skrues sammen. Venstres egen medieordfører Ellen Trane Nørby har tidligere signaleret, at støtte til medier skal være uafhængig af platformen med ordene "dem, der ikke laver avis i dag, kan ikke få støtte. Det er en skævvridning, vi er nødt til at kigge på."
Opbakningen fra statsministeren til de trængte dagblade kommer på et vigtigt tidspunkt. I sidste uge slap det ud, at regeringens skattekommission er på vej med et udspil den 2. februar, der indeholder en bombe under avishusenes økonomi. I udspillet indgår et forslag om helt at fjerne momsfritagelsen for dagbladene. Siden lagde flere medieordførere godt nok afstand til udspillet, men idéen var allerede ude.
Meldingen fra Anders Fogh Rasmussen til fagbladet Journalisten betyder dog, at dagbladene kan ånde lettet op. Statsministeren anser en fri og uafhængig presse for at være kernen i et frit folkestyre, og her spiller dagbladene en central rolle, mener han:
»Jeg tror stadig, at det er sådan, at hvis man laver en analyse af, hvilke nyheder der bliver bragt i de netbaserede og elektroniske medier, så har mange af dem deres udspring i de trykte medier. Det er der ikke noget at sige til, for dagbladene, som vi kender dem, har ofte et net af journalister, som for eksempel for de regionale og lokale dagblades vedkommende er ude og opsøge nyhederne i lokalsamfundet på en helt anden måde, end de netbaserede og elektroniske medier er i stand til,« siger Anders Fogh Rasmussen.
Highlights fra interviewet med statsministeren samt kommentarer fra Jakob Elkjær kan i øvrigt ses i tv-indslaget her.
BAGGRUND
Den samlede mediestøtte i Danmark i 2007 beløb sig til 5,4 milliarder kroner. Heraf gik de 3,9 milliarder til elektroniske medier – mens der var 1,5 milliarder kroner til de trykte medier.
Mediestøtten til de trykte medier består af 2 dele:
Den direkte og den indirekte støtte.
Den direkte støtte er blandt andet tidsskriftsstøtte, distributionsstøtte, støtte til aviser i grænselandet samt en større pulje til Dagbladsnævnet, der støtter beviseligt trængende dagblade. Den indirekte støtte er primært 0-momsen for dagbladene, der ikke betaler moms af bladsalget. Herudover er der en sand underskov af vidt forskellige småordninger med hver deres særlige berettigelse.
På den elektroniske side er DR den store støttemodtager med 3,3 milliarder kroner, som kommer fra medielicensen.
Mediestøtten er i øjeblikket ved at blive kulegravet af et uafhængigt udvalg under Rambøll Management. I spidsen for den praktiske del af projektet står medieforskeren Anker Brink Lund.
Læs også følgende historier:
- Vismænd: Nulmoms på dagblade er problematisk
- Sepstrup: Forslag til ny mediestøtte på vej
- S og V for støtte til nye medier
- Lars Munch: Upassende udsagn om mediestøtte
- Dagbladet Information: Mediestøtten – første akt
9 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Det er fint, at Fogh vil sikre papiraviserne - men hvad sker der når papiraviserne er gået på røven, og der kun findes net-aviser? Skal de så også have støtte?
Godt skrevet Ejvind Koch Pedersen
Trykte aviser er ikke noget jeg bruger. Meget letter at læse avis på Computeren eller IPad. Plus så har man altid avise ved hånde. Jeg syntes trykte aviser er for gammeldags og de burder fornye sig med en super net avis.
Det er fint, at Fogh vil sikre papiraviserne - men hvad sker der når papiraviserne er gået på røven, og der kun findes net-aviser? Skal de så også have støtte?
Og nej, Martin Thorborg, jeg tror ikke at folk vil være villige til fortsat at betale for aviser, der bliver ringere og ringere, og dyrere og dyrere. Jeg har selv med blødende hjerte droppet mit abonnement på papiravisen - for det jeg læser i avisen i dag, var det jeg læste på nettet i går.
Jeg for min del ville være glad for en smule støtte. Jeg er en af dem, der er på vej til at ryge helt ud af faget, fordi der ikke længere er så mange jobs i den trykte presse. Jeg har set, hvor web-vinden bærer hen, og prøver forsøgsvis at stable noget på benene selv - en blog kaldet www.kochs-kontor.dk. Den har nok ikke fundet sin endelige form, men jeg har da allerede efter en måned omkrïng 50 læsere pr. dag. Og nogle af dem skriver til mig: Jeg nyder dine skriverier hver dag...
Jeg vil blot for at forklare mig bedre, genbruge et indlæg jeg har skrevet på 180grader.dk
Problemet er, at papir-aviser i hele verden ikke kan få økonomi i deres model, den er tiden løbet fra.
De har alle som en betragtet nettet som et sekundær medie, hvor de ukritisk har postet alt deres materiale gratis til læserne og derfor selv skabt en opfattelse af at nyheder er gratis.
Hvem siger at en avis skal have 1.000 medarbejdere og bo på Danmarks dyreste adresser?
Flyttede man hele møllen til Avedøre Holme og fyrede de 800 mennesker der står for distribution, tryk og alt det andet der intet har med det skrevne ord at gøre, så kunne man fint drive en netavis og tjene penge på den. Men det er naturligvis ikke en model man ønsker, da man gennem mange år nu har boet på fine adresser og har været vandt til at leve en forkælet tilværelse.
Aviserne er desværre bare gået i stå og ladet andre om at tjene penge nettet (Bilbasen overskud på mere end 30 millioner om året, Dating.dk overskud på mere end 30 millioner om året, Blå Avis kender ikke overskud, men tjener buler af penge, QXL kender ikke deres overskud, men tjener penge, Euroinvestor overskud små 10 millioner kr.) og jeg kunne blive ved. Alle de aktiviteter kunne aviserne have haft, hvis de i tide havde forstået og respekteret nettet, i stedet for at holde fast i en "sådan har vi altid gjort" tankegang.
Den eneste løsning jeg ser, er at vi lader dem gå på røven og så lade nye medier der forstår nettet og ikke har valgt at sætte sig mellem to stole at vokse op. De kan så ansætte de samme journalister og uden problemer levere den samme kvalitet, men statsministeren kan så bare ikke klippe sig selv ud fra forsiden og klistre i sin scrapbog?
For at slå det fast, så elsker jeg aviser og nej vi kan ikke leve uden dem og derfor vil folk også være villige til at betale for dem på nettet.
Og ja, det vil gøre ondt når de går på røven, for der vil komme et kort vakuum hvor de nye netaviser skal i gang, og læserne igen skal vænne sig til, at god journalistik koster penge, både at lave og forbruge.
Dbh Martin Thorborg
Kære Lars Andersen,
Du har ret. Der en interessekonflikt. Det har jeg skrevet blogindlægget 'Medierne i lommen på politikerne' om: https://journalisten.dk/medier-i-lommen-pa-politikerne
mvh
Jakob Elkjær, redaktør Journalisten
Jeg har begået en Podcast om problemstillingen, for dem der vil have en stak bandeord, krydret med kommentarer fra div. iværksættere: Ikke at jeg regner med at aviserne vil tage fat i problemstillingen, da det jo er journalisternes egne jobs der står på spil...
Nuvel, here we go: http://www.amino.dk/blogs/thorborg/archive/2009/01/20/anders-fogh-er-blevet-socialist.aspx
Dbh
Martin Thorborg
Flere