Fire råd til branchen om data og digitale tendenser

»Når vi bliver dygtige til at bruge robotter i journalistikken, kan de lave alle de små hurtige opdateringer. Hvad sker der lige nu? Hvordan endte U17-fodboldkampen for OB?« siger Gerd Maria May fra Jysk Fynske Medier, som arrangerer en konference om datajournalistik. Her er fire råd til branchen

Fremtiden er ikke dyster for mediebranchen, hvis bare vi griber de muligheder, data giver os. Sådan lyder det fra redaktionel udviklingschef i Jysk Fynske Medier Gerd Maria May.

Hun arrangerer på vegne af Jysk Fynske Medier konferencen NODA, som samler mediefolk fra de nordiske lande med interesse for datajournalistik og digitale tendenser. Konferencen afholdes i år i Odense den 27.-28. januar.

Journalisten har som optakt til konferencen spurgt Gerd Maria May, hvad mediebranchen skal gøre bedre i forhold til data og digitale metoder. Her er hendes fire bud:

1. Data er ikke kun for sælgere, men også journalister

»Vi har i branchen brug for at kigge meget mere ud på læserne, end vi gør i dag. En måde er at bruge data. Vi taler enormt meget om, at data kan bruges til at sælge annoncer, men vi kan også som journalister bruge data til at finde ud af, hvem vi skriver til, og hvad de vil læse. Vi skal ikke kun skrive det, vi ved, læserne vil have, men hvis vi skriver noget, ingen læser, har det ingen værdi,« siger Gerd Maria May.

I Jysk Fynske Medier har man udviklet dashboards til hver fag- og lokalredaktion, så journalisterne kan se, hvilke historier der bliver læst mest, hvor læserne bruger mest tid, og hvor der opstår flest interaktioner på sociale medier.

Er der ikke risiko for, at man lader sig styre for meget og fx laver clickbait?

»Det er enormt vigtigt at skelne mellem, hvad og hvordan folk vil læse. Folk vil rigtig gerne have det, vi som journalister definerer som kvalitetsjournalistik. Men de vil ikke kun have det i tekst og billede. Vi skal gøre os umage med at sælge det, for eksempel med en lækker rubrik og lidt video. Det er bare en del af pakken i dag. Selvfølgelig skal man holde fast i sit værdigrundlag, her i huset har vi for eksempel haft det sådan i mange år, at vi ikke vil se clickbait. Det ville være som at tisse i bukserne. Når man lokker folk ind på falske præmisser, kommer de ikke igen,« siger Gerd Maria May.

2. Medierne skal samarbejde om data

»Når vi snakker datajournalistik, er det sværere og dyrere at skaffe, rense og ordne store datamængder. Det kan man godt gøre én gang ét sted og så dele på tværs af geografi eller fagområder.«

Gerd Maria May nævner som eksempel, at Jysk Fynske Medier har haft en datajournalist til at gennemgå data om, hvor rige og fattige har boet på Fyn de seneste 25 år. Resultatet er et datasæt, som hver enkelt lokalredaktion så kan tilgå og lave lokale vinkler på.

På internationalt plan henviser Gerd Maria May til Panama Papers-afsløringerne som »al datajournalistiks moder i disse år«. Afsløringerne startede med, at journalister fra Süddeutsche Zeitung modtog et anonymt læk med over 11 millioner filer.

»Hvis de havde holdt det for sig selv i Tyskland, havde de ingen chance haft for den store gennemslagskraft, historierne lykkedes med at få. Det var kun, fordi de delte det med kolleger i resten af verden. Vi behøver ikke være hinandens konkurrenter,« siger Gerd Maria May.

Er det ikke også en legitim bekymring nogle gange, at man ikke vil dele data med sin konkurrent?

»Jo, selvfølgelig. Men når vi laver lokaljournalistik, kan man jo ikke stjæle vores specialviden. Vi ved mest om vores område, ligesom Nordjyske ved mest om deres.«

Derfor kunne det også være et muligt datasamarbejde, at lokalmedier går sammen med fagmedier.

»Fagbladet 3F lavede for eksempel en serie om dødsulykker, som sagtens kunne være lavet sammen med kolleger i de områder, hvor ulykkerne var sket. Det ville være til gavn for begge medier.«

3. Medierne skal lægge vægt på det, de andre ikke kan

»Medierne er i høj grad i konkurrence med bloggere og alle mulige andre, som synes, mener og har oplevet noget. Derfor skal vi skille os ud, og en af måderne at gøre det på er at være dem, der ved noget. Vi skal stadig dække live, når der sker noget vigtigt, men hvis vi kun gør det, konkurrerer vi med Fru Jensen på hjørnet (eller hendes datter), som selv kan sende 360 graders video eller skrive på nettet, hvad der foregår. Det, de ikke kan, er at gå i dybden og afdække ting. Men det kræver de rette kompetencer. Journalister skal kunne researche på nettet, se en vinkel i en database og være kildekritiske. Det er vores fordel,« siger Gerd Maria May.

Hun mener, det er blevet sværere for journalister at løse opgaven med at afdække forhold, som nogle ikke vil have frem.

»Generelt er vores branche nu et sted, hvor flere er ansat i kommunikation end journalistik. Det er sværere at afsløre tingene, fordi der sidder flere på den anden side og skal sørge for, at det ser rigtigt ud. Derfor kræver det mere at afdække historier. Men det er grundstammen i at drive medievirksomhed. Det er små og ligegyldige historier ikke.«

4. Robotter kan gøre det lettere for os

Hvis mediebranchen skal overleve, skal vi udnytte mulighederne for automatisering og robotter, mener Gerd Maria May.

»Når vi bliver dygtige til at bruge robotter i journalistikken, kan de lave alle de små hurtige opdateringer. Hvad sker der lige nu? Hvordan endte U17-fodboldkampen for OB? Alt det har vi ikke råd til at sætte journalister på, og slet ikke i fremtiden. Hvis robotterne laver det, kan journalisterne koncentrere sig om de større og tungere opgaver.«

Jysk Fynske Medier præsenterer på NODA17 en ny chatbot. Den er ikke helt færdig, men er i skrivende stund ved at blive testet. Gerd Maria May forventer, at der vil komme mange flere robotter på arbejde i mediehuset de kommende år.

»Vi arbejder rigtig meget med automatisering allerede nu, og det kommer vi til at blive ved med. Flere medier har bygget robotter til at lave nyheder, og det kommer vi sikkert også til.«

0 Kommentarer