Færøernes ældste avis konkurs

Avisen Dimmalætting er gået konkurs efter 135 år. »Konkursen er en katastrofe for Færøerne,« siger fungerende formand for det færøske journalistforbund Ingolf Olsen

På færøsk betyder Dimmalætting daggry. Men der er desværre ikke meget solskin over Færøernes ældste avis, Dimmalætting, længere.

Efter at være udkommet i 135 år sendte avisen 13. september sin – foreløbigt – sidste udgave på gaden.

Kort fortalt har avisen manglet penge til at udbetale løn til medarbejderne. Det fik først journalisterne til at nedlægge arbejdet, for siden – 23. september – at gå i skifteretten med en konkursbegæring.

Det fortæller fungerende formand for det færøske journalistforbund, Ingolf Olsen. Der er lige nu en sag i gang mellem journalisterne og avisens ejere, tilføjer han.

Partiavis

Dimmalætting udkom første gang 5. januar 1878. I første omgang var sproget dansk, men siden midten af forrige århundrede har hele avisen været produceret på færøsk. 

»Avisen var kendt for at være konservativ, og helt op i midten af 1990’erne var den loyal over for partiet Sambandsflokkurin. Siden bruddet kørte avisen som en helt traditionel nyhedsavis,« siger tidligere journalist på Dimmalætting, Heini Gaard.

Han blev ansat som journalist i 2002 og var fra 2009-2012 redaktør for avisens weekendtillæg. Efter konkursen har han fået arbejde på Kringvarp Føroya – det færøske svar på Danmarks Radio.

»Avisen oplevede turbulente år i den tid, jeg var der. Lige som i andre lande spillede krisen ind på oplag og annoncer.«

I 2012 lå oplagstallet på 7.500 aviser, men i modsætning til aviserne i Danmark udkom Dimmalætting kun fem dage om ugen. Dermed havde avisen den højeste udgivelsesfrekvens på Færøerne – for eksempel udkommer øernes anden landsdækkende avis, Sosialurin, kun tre dage om ugen.

Ingolf Olsen fortæller, at Færøerne er fattige på landsdækkende medier.

»Derfor er det en katastrofe, at Dimmalætting ikke længere udkommer. Avisen lavede god og toneangivende journalistik. Demokratisk er det som, at vi har fået trukket vores fortænder ud.«

Det færøske journalistforbund har omkring 60 medlemmer – heraf var en snes ansat på Dimmalætting.

»De fleste har heldigvis fået job igen,« siger journalistformanden.

I sidste uge fik konkursboet en kurator. Efter planen skal den færøske skifteret behandle sagen 12. december.

0 Kommentarer