
Freelancernes vilkår var et intenst debatemne til Fagligt Forum i Dansk Journalistforbund mandag. Jacob Nielsen
”Det er fuldstændig ’wild west’. Det meste er fuldstændig ureguleret. Folk kender overhovedet ikke deres rettigheder.”
Sådan sagde en kvindelig oversætter mandag i en arbejdsgruppe på Dansk Journalistforbunds (DJ) konference for politikudvikling, Fagligt Forum. Gruppen havde til opgave at diskutere, hvad forbundet kan gøre for den voksende skare af freelancere.
Oversætteren fortalte, at hun er blevet tilbudt arbejde for ned til 450 kroner om dagen.
”Det er ’wild west’. Ja, men så handler det om at have en hurtig hest og en god seksløber,” sagde en midaldrende nordjysk herre, der dog ikke selv var freelancer.
”Aj, men det er også lidt billigt sagt,” lød det fra den anden side af rundkredsen.
”Det er et ræs mod bunden. Det bliver ’working poor’ på længere sigt, hvis ikke vi gør noget,” sagde en tredje.
Flere gange blev det dog pointeret, at der er stor forskel på freelancernes opgavetyper, lønninger og vilkår. Og en anden kvindelig freelancer fortalte, at hun konsekvent arbejder for 785 kroner i timen.
Freelance-boom stiller nye krav
Freelanceområdet var et af de store emner på dagsordenen på anden dag af Fagligt Forum: En konference, forbundet holder hvert andet år. Godt 280 delegerede var mødt op.
Næstformand Tine Johansen fortalte indledningsvis fra podiet:
”Godt hvert fjerde medlem af DJ er freelancer eller selvstændig, og dét tal er voksende. Nogle har rigtig stor succes, tjener rigtig godt og har aktivt valgt dét liv. Andre har meget svært ved at få enderne til at mødes.”
”Freelancere og selvstændige har hverken en tillidsrepræsentant eller en arbejdsgiver, der tager ansvar for deres arbejdsmiljø, vilkår og sikkerhed. Og dét stiller nogle helt nye krav til os som fagforbund,” sagde hun.
Arbejdsgruppe skal afdække udfordringer
Sidste år nedsatte forbundet arbejdsgruppen ’Fremtidens forbund’, der skal afdække fremtidens største udfordringer for forbundet. Og en af udfordringerne er freelanceområdet.
Til januar næste år skal arbejdsgruppen komme med en række anbefalinger til forbundets hovedbestyrelse. Gruppen skal blandt andet gentænke hele DJ’s organisation, fortalte Tine Johansen.
En stor opgave. Og for at få så mange input som muligt blev de godt 280 fremmødte DJ-delegerede, der deltog til Fagligt Forum, sendt ud i grupper for at diskutere fremtidens udfordringer.
Her er de udfordringer, der kom på bordet
Godt 40 delegerede var samlet i den arbejdsgruppe, Journalisten fulgte. Temaet var freelance-området.
Thilde Høybye, formand for Danske Mediestuderende, modererede debatten. En debat, hvor deltagerne løbende bragte forskellige emner til bords.
Debatten kredsede særligt om disse punkter:
- Forbundet skal i det hele taget have mere fokus på freelancere, mente flere. ”Jeg synes, der er et massivt fokus på fastansatte i den her fagforening,” mente en midaldrende kvinde for eksempel.
- Forbundet skal også være mere synlig i debatten, mente flere. ”Ud, frem! I skal være sure og vrede,” sagde en kvinde. ”Jeg savner synlighed. Jeg savner, at de går ud og kæmper for mig. Elles kan jeg ikke se nogen fremtid her,” sagde en anden.
- Honorarer, som mange fandt uacceptabelt lave.
- Mange freelancere mangler salgs-kompetencer.
- Et behov for flere freelance-overenskomster.
- Problematikken omkring kartel-reglerne: Forbundet må ikke prisregulere.
- Forvirring omkring forhandlings-muligheder: Hvad må man som forbund, og hvad må man ikke?
- Et behov for en opgave-børs, hvor freelancere og arbejdsgivere kan møde hinanden under ordnede forhold.
- Behov for en automatisk prisberegner på nettet, der tager højde for de mange udgifter, man har som freelancer. En ny budget-beregner er på vej, fortalte kommunikationskonsulent Bo Therkildsen.
- Et behov for bedre efteruddannelse.
- Dagpengeregler.
Bred enighed – også i hovedbestyrelsen
I arbejdsgruppen kiggede en kvinde fra Freelancegruppen på udviklingen i fugleperspektiv:
”Hvis freelancere er fremtidens arbejdsmarked, så må logikken være, at DJ skal gå mere ind det,” sagde hun.
Thilde Høybye, der også sidder i forbundets hovedbestyrelse, forsikrede, at forbundet allerede har stort fokus på det:
”Jeg tror, vi alle sammen er enige om, at vi i det her forbund skal have massivt fokus på freelancere og løst tilknyttede,” sagde hun.
Og dét blev bekræftet af DJ-formand Lars Werge, da gruppearbejdet var slut. Som afslutning på dagens program rundede han de forskellige emner, der havde været til debat.
Mere synlighed på vej
Om freelance-området sagde Lars Werge:
”Noget af det handler om, at der er elementer af skjult ledighed. Noget af det handler om, at vi ser et område, der på nogle områder går mod bunden. Og det skal vi være med til at formulere nogle holdninger til – og være med til at finde løsninger på.”
Han forsikrede også, at han har taget notits af ønsket om en mere synlig forbundsledelse.
”Vær ikke i tvivl. Vi har holdninger. Vi har holdninger til solidaritet. Vi har holdninger til, at fællesskabet skal bære, når den enkelte kommer i problemer,” sagde han.
Tine Johansen fortalte, at hun nu ville samle de mange input og tage dem med til arbejdsgruppen Fremtidens forbund, der altså til januar 2019 skal stille med anbefalinger til forbundets hovedbestyrelse.
4