
KL-næstformand Martin Damm (V), KL formand Jacob Bundsgaard (S), Finansminister Nicolai Wammen, Social- og Indenrigsminister Astrid Krag og Sundhed- og Ældreminister Magnus Heunicke til pressemøde efter forhandlinger om kommunernes økonomi for 2020 i Finansministeriet. Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Da Finansministeriet fredag skulle præsentere sin økonomiske aftale med kommunerne på et pressemøde, udleverede det aftalen til journalisterne kort før mødets start. Aftalen gav ifølge regeringen et milliardløft til kommunernes økonomi.
Den sene udlevering får kritik fra to politiske journalister, Christine Cordsen og Kasper Kildegaard, fordi det gør det svært at gå kritisk til den politiske aftale for pressen.
I et tweet fredag den 6. september udtrykte Christine Cordsen, politisk korrespondent på DR, sin utilfredshed med den sene udlevering af aftalen mellem kommunerne og Finansministeriet.
Kære @Finansmin og @regeringDK Hvis jeres aftale med @kommunerne er så god, hvorfor tør I så ikke udlevere den til pressen før pressemøde? #dkpol
— Christine Cordsen (@CCordsen) September 6, 2019
”Der er en generel tendens til, at der bliver holdt pressemøder og doorsteps, uden at vi som journalister har haft mulighed for at bruge bare ganske kort tid på at sætte os ind i den aftale, der er lavet,” siger hun til Journalisten.
Det er ifølge hende et generelt problem, fordi pressemøder ikke længere blot er research-redskaber for journalisterne. Da pressemøderne ofte vises direkte på tv, forventes det, at journalisterne stiller de rigtige spørgsmål til aftalen. Det kan være svært, hvis journalisterne ikke har haft tid til at se aftalen igennem inden pressemødet.
”Det gør det sværere at stille de rigtige og kritiske spørgsmål, fordi man ikke ved, hvad der står eller ikke står i aftalen,” siger Christine Cordsen og tilføjer: ”Jeg forventer ikke, at man får den flere timer før, men bare at have lidt tid til at skimme aftalen inden pressemødet går i gang.”
Journalisten har før skrevet om udleveringer af aftaler og redegørelser kort før pressemøder. Blandt andet da justitsministeriet gav journalisterne 20 minutter til at sætte sig ind i en 143 siders lang terrorredegørelse.
Svækker den offentlige debat
Kasper Kildegaard, politisk korrespondent på Berlingske, ser også et problem i de sene udleveringer af politiske udspil. Han mener, at det er et greb, der bliver brugt oftere og oftere i den politiske kommunikation.
”Det er et stadig mere anvendt trick, at ministerier og andre magthavere først meget sent udleverer store og afgørende udspil. Det kan præge journalisternes mulighed for at stille kritiske spørgsmål. Spørgsmål, vi ellers alle sammen er enige om, at de skal stille,” siger han.
”Det er beskæmmende, at centrale offentlige myndigheder agerer på denne måde.”
Han ser ofte, at kilder har en bestemt vinkel på deres sag, som de gerne vil fremhæve. Eksempelvis, at de vil sikre et bestemt antal milliarder til velfærden. Det, de ikke oplyser, og det, journalisterne får meget kort tid til at sætte sig ind i, er, hvor pengene skal findes.
”Det er derfor, de gør det, og det er klart, at det ikke er særligt hensigtsmæssigt for den offentlige debat,” siger Kasper Kildegaard og tilføjer:
”Det handler om at kunne nuancere den vinkel, der præsenteres. Befolkningen har krav på alle oplysninger og krav på ordentlige, kvalificerede spørgsmål. Al politik handler om tilvalg og fravalg, og de tilvalg og fravalg skal journalisterne kunne udfordre ordentligt.”
Finansministeriet: Ikke muligt at give dokumenterne før
I Finansministeriet afviser kommunikationschef Sigga Nolsøe, at der var noget fordækt over den sene udlevering af aftalen mellem regeringen og kommunerne. Det skriver kommunikationschefen i en mail til Journalisten.
”Aftalen om kommunernes økonomi er ikke en rapport, som har været længe undervejs og klappet af i god tid før præsentationen, og derfor var det ganske enkelt ikke muligt at uddele den til pressen før offentliggørelse,” skriver Sigga Nolsøe, kommunikationschef ved Finansministeriet.
Ifølge kommunikationschefen var det heller ikke muligt at holde pressemødet senere på dagen og på den måde give pressen bedre vilkår for at forberede sig.
”På grund af andre offentliggørelser fra regeringen kunne pressemødet ikke holdes senere på dagen,” skriver Sigga Nolsøe.
Ifølge Sigga Nolsøe vil Finansministeriet så vidt muligt give journalisterne materiale inden offentliggørelse.
”Hvis det er muligt, offentliggøres materiale klausuleret for pressen inden doorsteps og pressemøder.”
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.