EU-udvalg vil have magt til at fyre journalister

Ny EU-rapport lægger op til væsentlige stramninger af pressen og lægger op til, at medier skal kunne pålægges bøder og tvinges til at fyre journalister

Et højtstående EU-udvalg med bl.a. den tidligere tyske justitsminister har afleveret en rapport til Europa-kommissionen, der anbefaler vidtgående muligheder for at regulere pressen i EU-landene, skriver den britiske avis The Telegraph.

Udvalget blev nedsat sidste år af EU-kommissionens vicepræsident Neelie Kroes med opgaven at aflevere en rapport under overskriften "medie-frihed og pluralisme". Rapporten er netop blevet afleveret til kommissionen, og udvalget konkluderer, at der skal indføres nye regler for medierne i EU.

"Alle EU-lande bør have uafhængige pressenævn," hedder det i konklusionen i rapporten, der er blevet offentliggjort på udvalgets hjemmeside.

"Pressenævn skal have reelle håndhævelsesbeføjelser, såsom bøder, pålagt trykning eller offentliggørelse af undskyldninger eller fjernelse af journalistisk status."

Udvalget anbefaler tillige, at EU-kommissionen anbringes i overordnet kontrol med indførelse af pressenævnene.

"De nationale pressenævn skal følge et sæt fælleseuropæiske standarder og overvåges af Kommissionen for at sikre, at de overholder de europæiske værdier," hedder det i rapporten.