England vil give pressekort til færre

Det skal ikke være muligt at have pressekort, hvis man ikke arbejder for et medie, som står til ansvar for pressenævnet. Sådan lyder et nyt engelsk forslag, der vil fratage mange avis-journalister deres pressekort.

Det skal ikke være muligt at have pressekort, hvis man ikke arbejder for et medie, som står til ansvar for pressenævnet. Sådan lyder et nyt engelsk forslag, der vil fratage mange avis-journalister deres pressekort.


Selvransagelsen i den engelske presse fortsætter. Nu ser det ud til at gå ud over adgangen til pressekortet. Bestyrelsen for UK Press Card Authority mødes i dag tirsdag for at diskutere restriktioner i, hvem der kan få pressekort, skriver The Guardian.

Hvis forslaget bliver gennemført er det slut med pressekort til journalister på medier, der ikke er medlem af og står til ansvar overfor Press Complaints Commission – det engelske svar på pressenævnet. Det betyder at journalister på the Daily Express, Sunday Express, Daily Star and Daily Star Sunday ikke længere ville kunne få fornyet deres pressekort.

Ideen er at indføre et etisk kvalitetsstempel, som skal sikre, at de pressefolk, der har et pressekort, lever op til et sæt etiske spilleregler. Det engelske pressenævn Press Complaints Commission (PCC) er et organ, hvor pressens arbejdsgivere selv regulerer og kommer kendelser. Ovenpå skandalen med News of The Worlds hacking af telefonsvarere har PCC fået enorm meget kritik for dets inkompetence til at holde styr på branchen.

Det dårlige selskab
Restriktionerne på pressekortet skal ses som del i en større fornyelsesproces af PCC. Hensigten er at presse arbejdsgivere, der i dag ikke er medlem, til at melde sig ind og dermed leve op til det regelsæt, det indebærer.

Det står ikke helt klart, hvad et tab af pressekortet vil betyde for de engelske journalister. Formanden for UK Press Card Authority Mike Granatt lader det være op til resten af samfundet:

»Det skal være til de organisationer, der har at gøre med journalister, hvad de vil gøre med journalister uden akkreditering,« har Mike Granatt sagt ifølge The Guardian.

En mulighed, der har været nævnt, er, at journalister uden pressekort ikke skal have adgang til presselogen i parlamentet. En idé som premiereminister Davis Cameron tilsyneladende støtter. I sidste uge sagde han følgende om problematikken i at nogle medier ikke er med i PCC:

»Vi må se, om der er en måde, at sige til dem på: ‘hvis I ikke er en del af det her, er I ikke en del af logen, I får ikke information fra regeringen, I får hverken det ene eller det andet'«.

0 Kommentarer