1.000 kroner for et falsk pressekort på nettet

Hvis du indsender et pasfoto, dine personoplysninger og cirka 1.000 kroner, kan du købe et falsk DJ-pressekort på "the dark web". Forbundet har ikke oplevet det før: ”Vi kan selvfølgelig ikke have, at nogen sidder og laver piratkopier”

Køb to, og få det tredje gratis!

Der er tilsyneladende tilbud på falske danske pressekort for tiden i internettets mørke afkroge.

Webshoppen Dream Market er berygtet for at være stedet, hvor man kan købe narkotika, steroider og falske pas. Men det er også stedet, hvis du vil købe et falsk pressekort.

En profil med navnet ”mikedelacruz” tilbyder at lave falske danske pressekort, som efterligner de kort, Dansk Journalistforbund udsteder. Køberen skal levere pasfoto, navn, fødselsdato og et billede af sin underskrift, så sender ”mikedelacruz” et pressekort med posten inden for 21 dage. Køber kan selv vælge udløbsdato.

”Pressekort kan give dig adgang til særlige begivenheder og steder”, lokker sælgeren på Dream Market, hvor vedkommende lige nu altså har tilbud: Køb tre for to korts pris.

Prisen er 0,04019 bitcoins, svarende til lidt over 1.000 danske kroner.

"Det er helt forrykt"

”Det er helt forrykt. Det lyder som misbrug af det vigtige arbejdsredskab, som pressekortet er for mange af vores medlemmer. Vi kan selvfølgelig ikke have, at nogen sidder og laver piratkopier af vores pressekort,” siger Dansk Journalistforbunds kommunikationschef, Troels Johannesen.

Han understreger, at DJ ser alvorligt på sagen.

”DJ’s pressekort er officielt godkendt af myndighederne og giver en række fordele til vores medlemmer. Når nogen fremviser et af vores pressekort, er det vigtigt, at alle kan stole på, at det er Dansk Journalistforbund, der har udstedt det,” siger Troels Johannesen.

Dansk Journalistforbund udsteder pressekort til medlemmer, der beder om det. Pressekortet giver blandt andet adgang bag politiafspærringer, ligesom et pressekort kan give gratis eller udvidet adgang til arrangementer og forlystelser. Pressekort kan også være en betingelse for at få adgang til visse ministerier og andre myndigheder, ligesom nogle pressemøder kræver et pressekort at deltage i.

Første gang

Troels Johannesen fortæller, at det er første gang, Dansk Journalistforbund oplever, at nogen sælger falske kopier af forbundets pressekort.

Pressekortfalskneren er dog ikke helt opdateret. Pressekortet blev for nogle år siden redesignet, men det falske pressekort har det gamle design. Troels Johannesen mener dog stadig, at det er en alvorlig sag – ikke mindst fordi ikke alle kan forventes at kunne kende forskel.

”Jeg synes stadig, det er et problem, selv om man bruger det gamle design. Det er nogen, som udgiver sig for at udstede pressekort på vores vegne. Det er ulovligt,” siger han.

Svært at gøre noget

Webshoppen Dream Market ligger på det såkaldte ”dark web”, hvilket gør det meget svært at spore både købere og sælgere. Handler foregår med den digitale valuta bitcoins.

”Nu må vi undersøge, om vi kan gøre noget. Det lyder, som om det er svært at komme efter dem, men måske vi skal tale med nogle eksperter. På den lange bane handler det også om at sikre, at alle ved, hvordan vores pressekort ser ud, så ingen kan tage fejl,” siger Troels Johannesen.

Dansk Journalistforbund er næppe de eneste, der gerne vil have en alvorssnak med ”mikedelacruz”.

Vedkommende tilbyder også falske kørekort fra en lang række lande, falske studiebeviser fra prominente universiteter og desuden falske pressekort fra et tysk og et fransk journalistforbund.

Journalisten har skrevet til "mikedelacruz" og bedt om et interview, men vedkommende er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

1 Kommentar

Niels Riis Ebbesen
23. AUGUST 2017
Problemet kan til dels løses,
Problemet kan til dels løses, hvis der hvert år udsendes nye pressekort, med et nyt design, til forbundets medlemmer.