Hvis du vil, kan du købe falske pressekort på internettet. På webshoppen Dream Market, som Journalisten har besøgt på "the dark web", koster en falsk kopi af Dansk Journalistforbunds pressekort cirka 1.000 kroner. Man kan udstyre kortet med eget billede og oplysninger, og svindleren lover at sende det inden 21 dage.
Et pressekort giver blandt andet adgang bag politiets afspærringer og til lukkede arrangementer. Hos Rigspolitiet betyder pressekortet meget, når man skal vurdere, hvem der får lov at komme igennem, forklarer pressechef Thomas Kristensen.
”Pressekortet er stadig vigtigt. Når vi står og vil give adgang til medierne, hvor der er afspærret, så er det langt hen ad vejen pressekortet, vi støtter os til. Har man et pressekort? Hvis nogen begynder at bruge falske pressekort, så gør det en kompliceret proces endnu mere kompleks,” siger Thomas Kristensen til Journalisten.
Opfordrer mediefolk til at holde øje
Han tilføjer, at det i forvejen er sværere for politiet i dag, end det var før i tiden.
”I forhold til dengang, hvor den lokale politimand stod ved afspærringen og kendte den lokale journalist, så er billedet blevet mere diffust. Vi står i meget højere grad over for amatørfotografer, freelancere, produktionsselskaber – som arbejder for den ene tv-station en dag og en anden tv-station den næste dag. Samtidig ser vi, at flere organisationer udsteder pressekort end før. Derfor er det sværere for os at holde styr på, hvem der står og vifter med sit pressekort.”
Han opfordrer journalister og fotografer derude til at hjælpe med at holde øje, så fupmagere ikke udnytter falske pressekort.
”Mediebranchen har også en interesse i, at pressekortet stadig er til at stole på. Så en del af det er også, at vi har en fælles interesse, hvis man ser en kollega, som man ikke har set før, og som virker lidt ulden.”
Thomas Kristensen tilføjer, at Rigspolitiet ikke bare giver frit lejde til alle, der kan fremvise et pressekort.
”Det er ikke helt nyt for os, at det her kan lade sig gøre. Derfor vil vi også – når vi står et sted, hvor pressekortet er påkrævet for at få adgang – tilsætte en sund portion snusfornuft. Ser det her pressekort ægte ud, hvilket land siger du, at du er fra, og hvad medbringer du til det her pressemøde?”
Folketinget vil tjekke op på pressekort
Folketinget er et af de steder, hvor officielle pressekort giver udvidet adgang.
”Alle borgere har ret til at komme ind i Folketinget, hvis de for eksempel vil overvære en debat. Men pressekortet giver en udvidet adgang til det meste af huset,” forklarer konsulent i Folketinget Mikael Schrage.
Journalister med pressekort har adgang til pressecentret samt presselogen, hvor man kan følge møder i salen på nært hold, ligesom de frit kan gå til og fra folketingsmedlemmernes kontorer.
Det er første gang, Mikael Schrage hører, at nogen sælger falske pressekort. Han vil bruge Journalistens henvendelse som anledning til at sikre sig, at husets vagter kan kende de fem typer af danske pressekort – hvor Dansk Journalistforbunds kort er det ene – som giver adgang til Christiansborg.
”Jeg vil gå tilbage og kigge på, om vores personale i indgangen kan genkende de forskellige pressekort, og om vores manualer er opdaterede,” siger Mikael Schrage.
Umuligt at gardere sig mod falske pressekort
Han understreger dog, at det er umuligt for Folketingets betjente at gardere sig fuldstændigt mod falske pressekort.
”Vi modtager mange internationale journalister, som har pressekort fra alle mulige lande. Vi har ingen jordisk chance for at kontrollere, om et pressekort er gyldigt udstedt i Kina,” siger Mikael Schrage.
Derfor understreger han også, at Folketinget ikke lukker folk ind alene på deres pressekort. Journalister, som møder op med pressekort, skal også gennemgå et sikkerhedstjek.
”Vi laver et sikkerhedstjek, som du kender det fra lufthavnen, hvor vi gennemgår deres tasker og jakker. Det er klart, at hvis de har noget med, fordi de vil lave ballade, så finder vi det. Vi spørger også ind til journalistens ærinde og tjekker, hvad de skal. Ofte har de aftaler med et medlem eller en ansat, og så ringer vi op og siger, at vedkommende er her. Der får vi bekræftet aftalen,” forklarer han.
DJ: Helt forrykt
Dansk Journalistforbund har aldrig før oplevet, at der sælges ulovlige kopier af forbundets pressekort. Kommunikationschef Troels Johannesen kalder det "helt forrykt".
Det lyder som misbrug af det vigtige arbejdsredskab, som pressekortet er for mange af vores medlemmer. Vi kan selvfølgelig ikke have, at nogen sidder og laver piratkopier af vores pressekort,” sagde Troels Johannesen i går til Journalisten.
Thomas Kristensen fra Rigspolitiet fortæller, at det kan være svært at efterforske den slags kriminalitet, fordi det foregår i internettets mørke afkroge. For at få adgang til Dream Market, skal man bruge TOR-browseren, som gør det sværere at overvåge brugerne. Kommunikation på Dream Market kan krypteres, og brugerne er anonyme.
”Man kan efterforske det, ligesom med al anden form for svindel. Men når vi bevæger os på ”the dark web”, er det uhyre vanskeligt at løbe ned, hvem der står bag. Er det en falsk profil fra udlandet?” siger Thomas Kristensen.
Journalisten har kontaktet "mikedelacruz" – den bruger, som sælger de falske pressekort på webshoppen. Han er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.