Danwatch laver endnu en gang et overskud i millionklassen. Hele 1.014.000 kroner lyder overskuddet for 2017 på, og dermed har det lille undersøgende medie sat to streger under, at deres forretningsmodel virker.
”Det giver sjældent mening at tage et andet medies forretningsmodel. Vi har fundet inspiration i både Danmark og udlandet og fundet vores egen model, der fungerer for os,” siger direktør Jesper Nymark.
Han konkluderer videre:
”Vi er stadig historien om humlebien, der ikke ved, at den ikke kan flyve, men nu har vi for fjerde år i træk lavet overskud parallelt med prisvindende, undersøgende journalistik. Det viser, at det er muligt at lave overskud på god journalistik.”
I 2017 var bruttoresultatet godt 3,6 millioner kroner, hvilket er et fald på en lille halv million i forhold til året før.
”Vi har skubbet nogle projekter fra 2017 til 2018, hvilket spiller ind på resultatet. Det har gjort, at vi har en lavere omsætning og færre udgifter til for eksempel løn,” siger Jesper Nymark.
At projekterne er blevet skubbet, handler blandt andet om manglende bemanding.
”Vi prioriterer at lave ordentlig journalistik, og det kræver en bestemt type journalister, som vi bruger tid på at finde,” siger Jesper Nymark.
Ingen clickbait
Indtægterne til Danwatch kommer stadig ikke fra hverken breaking news, clickbait, brugerbetaling eller annoncører. Indtægterne kommer som tidligere primært fra danske og internationale fonde, både offentlige og private.
I 2017 er tilskuddene blandt andet kommet fra
- Google Digital News Initiative
- Jyllands-Postens Fond
- Heinrich Bøll Foundation
Derudover tjener Danwatch penge på deres ”journalistiske kapacitetssamarbejder”, hvor Danwatch underviser lokale journalister i f.eks. Asien, Afrika og Sydamerika i, hvordan danske journalister arbejder.
”Det giver os også et unikt netværk, som vi kan bruge, når vi laver projekter ude i verden,” siger Jesper Nymark.
Netop samarbejdet er et kerneområde hos Danwatch. I 2017 har mediet blandt andet arbejdet sammen med Politiken, DR, The Guardian og European Investigative Collaboration (EIC).
”Vi er ikke bange for at dele vores research med andre. For ved at gå sammen med for eksempel The Guardian kan vi komme hurtigere og dybere ned i en sag, og vi kan komme meget bredere ud,” siger Jesper Nymark.
Overskud går til journalistik
Hvad skal I egentlig bruge jeres overskud til?
”Vores journalistik er relativt bekostelig, så vi skal bruge pengene på endnu mere journalistik,” siger Jesper Nymark.
Han fortæller, hvordan mange af projekterne hos Danwatch handler om at undersøge den indflydelse, som danske aktiviteter har på andre lande. Det betyder blandt andet masser af rejseaktivitet.
”Og det er dyrt!”
Derudover laver Danwatch store undersøgelser, der i nogle tilfælde kræver op til otte måneders arbejde.
”Vores overskud skal derfor blandt andet bruges til at søsætte flere af de store undersøgelser, som vi ikke kan få finansiering til andre steder fra,” siger Jesper Nymark.
Lønnede praktikanter
Sidste år skrev Journalisten også om Danwatch og årsregnskabet for 2016. Dengang faldt overskuddet flere debattører for brystet, fordi Danwatch brugte ulønnede universitetspraktikanter.
På nuværende tidspunkt har Danwatch ingen praktikanter, men …
”Som tidligere udtalt har vi haft en fin dialog med DMJX, hvor jeg i øvrigt lige har fortalt om vores journalistik. Planen er, at vi sandsynligvis fra 2019 både tager journalistpraktikanter og universitetspraktikanter. Som et lille medie kan vi ikke løse udfordringerne med praktiksystemet, men det er klart, at vi skal tage vores tørn,” siger Jesper Nymark.
Danwatch er ejet af Fonden Danwatch, der er stiftet af blandt andet Forbrugerrådet Tænk, Mellemfolkeligt Samvirke og Folkekirkens Nødhjælp.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.