Ekstra Bladet tabte mest i Pressenævnet i 2013

For andet år i træk er Ekstra Bladet det medie i Danmark, som flest gange har fået kritik i Pressenævnet. »Det gør selvsagt ikke noget godt for vores troværdighed,« siger chefredaktør Karen Bro. Her er top fire

Fire medier ligger i toppen, når det kommer til at have tabt flest sager om presseetik i 2013. Det viser Pressenævnets årlige opgørelse af sager. Årsopgørelsen omfatter sager, hvor nævnet har udtrykt hel eller delvis kritik af mediet. Til gengæld omfatter den ikke sager om genmæle.

Øverst på listen finder man Ekstra Bladet, som i årets løb har haft otte sager om presseetiske spørgsmål, hvor Pressenævnet har udtrykt kritik. Herefter kommer BT med fem sager. DR og TV 2 indtager en delt tredjeplads med hver fire sager.

»Det gør selvsagt ikke noget godt for vores troværdighed, at vi topper listen. Jeg har ingen ambition om, at vi skal være nummer ét i denne sammenhæng. Omvendt må vi heller ikke blive så bange for vores egen skygge, at vi ikke tør gå til grænsen. Vi SKAL turde noget i vores journalistik,« fastslår Ekstra Bladets chefredaktør Karen Bro.

Andet år i træk med flest tabte sager 
I 2012 endte Ekstra Bladet også som nummer ét med hele 11 sager om presseetik, hvor Pressenævnet løftede pegefingeren. Karen Bro har et bud på, hvordan det kan være, at Ekstra Bladet er endt i toppen af listen for andet år i træk.

»Jeg tror, det hænger sammen med, at Ekstra Bladet er et medie, der skal turde meget. Vi går tæt på i vores historier, og vores fornemste opgave er at holde øje med magthavere af enhver art. Når den daglige journalistiske produktion samtidig er så stor som vores, kan klager og sager ikke undgås,« forklarer hun.

Hos BT er de heller ikke i tvivl om, at deres rolle som tabloidavis nogle gange bringer dem i uheldige situationer:

”Vi er altid kede af det, når vi taber sager i Pressenævnet. Vi har haft en målrettet ambition om at bringe antallet af tabte sager ned, og i 2012 havde vi kun to sager. Desværre røg tallet i 2013 op på fem sager, og det er fem for mange, så vi vil nu intensivere vores arbejde med at udrydde dumme fejl i vores journalistik, der ender som tabte pressenævnssager. BT er en tabloidavis, og vi vil derfor nogle gange komme til at træde nogen over tæerne. Men som alle andre skal vi holde os inden for reglerne, så vi ikke taber sagerne i Pressenævnet,” skriver chefredaktør Anders-Peter Landert i en mail.

Lykkes at knække kurven i DR
Hos DR tager man nyheden om fire sager i Pressenævnet mere positivt. Her er det nemlig lykkes at nedbringe antallet af kendelser fra syv i 2012 til fire i 2013. Det glæder Inger Bach, etikchef hos DR:

»Jeg glæder mig over, det er lykkes os at knække kurven i forhold til året før. Vores generelle holdning i DR er, at en kendelse er én for meget, og vi tager hver eneste kendelse meget alvorligt. Men i betragtning af, hvor mange timer og hvor mange platforme vi sender på dagligt, så er det positivt, at vi ikke har flere sager. Det mener jeg er et vigtigt perspektiv at få med,« fastslår hun.

Hun forklarer, at etik dagligt er på dagsordenen i DR's redaktionelle arbejde, og at man fortsat vil arbejde for at nedbringe antallet af sager i mediekoncernen.

»Det handler om, at hele huset hver eneste dag diskuterer etiske spørgsmål. Derudover har vi vores etiske retningslinjer, som er det fundament, som vi træffer vores beslutninger ud fra. Troværdighed er en af vores kerneværdier i DR, og det er meget vigtigt for os at opretholde en høj troværdighed. Vi kan glæde os over, at de antal sager, vi har i Pressenævnet, ikke påvirker vores troværdighed som public service-medie,« understreger Inger Bach.

Skal stadig sparke døre ind
Siden 2008 har man på TV 2 haft en ”seernes redaktør” for at komme i tættere kontakt med seerne og sikre en høj etisk standard for mediets produktioner. Her er man ikke stolte af at ligge så højt på listen af kritik i Pressenævnet.

»TV 2 har i år haft fire sager, og det er lidt flere end året før, hvor det kun drejede sig om én enkelt sag om presseetik, som blev tabt. TV 2 skal selvfølgelig være opmærksomme på at overholde reglerne om god presseskik, for der skal helst ikke komme negative kendelser. Målet er jo ikke at tabe sager i Pressenævnet,« forklarer seernes redaktør på TV 2, Lars Bennike.

Han fremhæver dog, at det samtidig er vigtigt, at man på TV 2 sørger for at få væsentlige historier frem i offentlighedens søgelys.

»Det er vigtigt at have fokus på de presseetiske regler, men samtidig er det også et mål for TV 2's journalistik at søge grænser og afsløre, hvis der foregår noget, som er væsentligt for offentligheden at få kendskab til. Men man skal helst ikke tabe sagerne. Man skal holde sig inden for retningslinjerne og opføre sig ansvarligt, men samtidig skal TV 2 sparke døre ind,« fastholder Lars Bennike.

 

1 Kommentar

Kenneth Busk
8. AUGUST 2014
Hvad sker der med de
Hvad sker der med de journalister, som har optrådt på en måde de ikke skulle? Bliver de fyret, eller fortsætter de bare som om intet var hændt. Det ville være et logisk spørgsmål for Journalisten at stille, hvis altså ikke den slags kritik blev anset for at gå ubehagelig tæt på kollegaerne og vennerne indenfor den sammenspiste branchen.