Den 30. juli bragte TV 2 et indslag i 22 Nyhederne om danskernes syn på asylpolitikken med udgangspunkt i en meningsmåling fra Megafon.
”Spørger man danskerne, lyder svaret, at vi bør give færre flygtninge asyl", siger nyhedsvært Mikael Kamber i sin speak i begyndelsen af indslaget.
”Her til aften har vi mødt nogle af dem, som mener, at vi tager imod for mange,” siger nyhedsværten derefter i sit oplæg.
I indslaget møder seerne en tømrer, en cafe-ejer og en pensionist, som alle i varierende grad mener, at Danmark giver asyl til for mange flygtninge.
Ekspert: Ingen dækning for vinklen
Men TV 2 Nyhedernes vinkel holder ikke vand. Det konkluderer Kresten Roland Johansen, der underviser i kvantitative metoder på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) og er medforfatter til bogen ”En ny undersøgelse viser – eller gør den?”.
Ifølge Kresten Roland Johansen er meningsmålingens resultat mudret, men den viser snarere en opbakning til at tage imod det samme antal flygtninge, som nu får asyl i Danmark, vurderer han.
32 procent af danskerne svarer i målingen, at det nuværende antal flygtninge, som får asyl, er passende. 16 procent mener, at vi skal tage imod flere flygtninge, end vi gør nu. Samlet set er det 48 procent og dermed flere end de 44 procent, som mener, at vi skal tage imod færre flygtninge.
»Mikael Kambers udsagn tidligt i indslaget er problematisk. Han drejer det til, at danskerne mener, at vi bør give færre asyl. Det er ikke korrekt. Og alle de tre erfaringskilder i indslaget ser ud til at være udvalgt til at underbygge en vinkel, som der ikke er dækning for,« siger Kresten Roland Johansen til Journalisten.
»Det er jo en af de der klassiske fifty-fifty undersøgelser, hvor man som medie skal vælge, hvad man vil vinkle på. Er det de knap 50 procent, som siger det ene eller det andet. Det gør jo en verden til forskel, hvis Kamber i stedet havde sagt: "Men spørger man danskerne, lyder svaret, at vi IKKE bør give færre flygtninge asyl." Det havde været mere korrekt, men heller ikke godt efter min mening,« siger Kresten Roland Johansen.
»Løsningen er nok at gøre det mest muligt balanceret og eksempelvis undlade at sige "danskerne mener", når det netop er fifty-fifty, men præsentere det som fifty-fifty. Her er noget, som faktisk deler danskerne. Den vinkel kan man vel fint køre med også rent journalistisk,« tilføjer han.
Kresten Roland Johansen påpeger, at TV 2 derimod i sin netartikel har sørget for, at vinklen holder vand. Her er rubrikken: ”Ny måling: Danskere vil ikke tage imod flere flygtninge”, hvilket der er opbakning til fra det store flertal.
TV 2 afviser kritikken
TV 2 Nyhedernes chefredaktør, Jacob Kwon, afviser kritikken af vinklingen i indslaget.
”Næsten halvdelen af danskerne mener altså, at vi skal tage imod færre flygtninge, mens kun 16 procent mener, at vi skal tage imod flere. Dermed mener jeg, at tendensen er klar og underbygget i målingen. Formuleringen kan man diskutere. Vi kunne også godt have sagt, at der er et flertal for ikke at tage imod flere flygtninge end nu, uden at det ville have ændret på historiens indhold,” skriver Jacob Kwon i en mail til Journalisten.
Men hvorfor er vinklingen helt anderledes i netartiklen? Er det, fordi der har siddet en vaks medarbejder på netredaktionen, som åbenbart godt kunne se, at TV 2 Nyhedernes vinkel ikke holder vand?
”Jeg synes sådan set ikke, at vinklen i netartiklen er markant anderledes. Der er brugt en anden formulering, men vinklen er den samme,” skriver Jacob Kwon.
Færre end tidligere kræver strammere asylpolitik
Hvis man ser på andre målinger om emnet, er tendensen dog ikke så klar, som Jacob Kwon mener.
I en Megafon-måling for TV 2 om samme emne fra maj måned er der 47 procent, som svarer, at for mange flygtninge får asyl i Danmark.
I den nye måling er det 44 procent, som svarer, at for mange flygtninge får asyl i Danmark. Andelen er altså faldende.
Går man et års tid tilbage til september 2014, så svarede 55 procent i en Megafon-måling for TV 2, at asylreglerne bør strammes. Dengang var der altså dækning for TV 2 Nyhedernes vinkel.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Omformuler spørgsmålet:
(Idet spørgsmålet er kernen)
Giver vi asyl til for mange i livsfare?
(For vi giver jo kun asyl til folk i livsfare)