EFJ: Østeuropæiske politikere gør det farligt at være journalist

Den slovakiske premierminister har udlovet en stor dusør efter drabet på graverjournalisten Jan Kuciak. Men premierministeren har selv været med til at skabe et utrygt miljø for journalister, mener EFJ-formand Mogens Blicher Bjerregård. Ambassadør: Premierministeren tager skarpt afstand fra drabet

Den 27-årige slovakiske graverjournalist Jan Kuciak var i gang med en omfattende efterforskning af snyd med landbrugsstøtte og forbindelser mellem den italienske mafia og centrale personer i slovakisk politik, da ukendte gerningsmand dræbte ham og hans kæreste i deres hjem. Og det slovakiske politi arbejder selv med teorien om, at det er Kuciaks journalistik, der har kostet ham livet.

Sagen har vakt stor opsigt både i Slovakiet og internationalt. Tirsdag udlovede Slovakiets premierminister, Robert Fico, en dusør på en million euro for oplysninger, som kan føre til opklaring af drabet på Jan Kuciak. Samtidig har premierministeren udtalt, at hvis der virkelig er en sammenhæng mellem drabet og Kuciaks journalistik, vil det være ”et uhørt angreb på pressefriheden og demokratiet i Slovakiet”.

Kaldte journalister ”ludere”

Men Robert Fico er lidt for sent ude med sin omsorg for pressefriheden, lyder det fra Mogens Blicher Bjerregård, der er formand for European Federation of Journalists (EFJ). Han mener, at Fico selv har medvirket til at skabe et utrygt arbejdsklima for journalister.

”Det, vi oplever i en hel del østeuropæiske lande, er et miljø, hvor journalister lægges for had. Og det hersker også i Slovakiet, hvor premierministeren direkte på et pressemøde har kaldt slovakiske journalister for ludere,” siger Mogens Blicher Bjerregård.

Han refererer til et pressemøde i efteråret 2016, der blev afholdt i forbindelse med beskyldninger om overbetaling ved kulturarrangementer arrangeret af det slovakiske EU-formandskab.

“Nogle af jer er beskidte anti-slovakiske ludere, og jeg holder fast ved dette udtryk. Jeg har intet imod, at I går efter halsen på os. Men I informerer ikke. I kæmper mod denne regering,” sagde Robert Fico ifølge nyhedssitet Mr. East.

Brug for utvetydig støtte til pressefrihed

Og den slags udtalelser er indirekte med til at gøre arbejdsforholdene mere utrygge for journalister, mener Mogens Blicher Bjerregård.

”Du skaber et rum, hvor der bliver mindre respekt omkring journalister og medier. Politiske ledere har et medansvar for, at der er et godt, sikkert miljø for journalister at færdes i.”

Han mener, de politiske signaler er meget vigtige for pressens forhold.

”Nu har de et ansvar for meget højt og tydeligt at sige, at pressefrihed har ubetinget støtte og opbakning, og at forbrydelsen skal opklares – ikke kun forbryderen selv, men også dem, der står bag,” siger Mogens Blicher Bjerregård, der er tilfreds med den skarpe fordømmelse af drabet, Slovakiets regering i første omgang er kommet med.

Negativ udvikling i Østeuropa

Mogens Blicher Bjerregård fortæller, at han er chokeret over drabet, men han siger samtidig, at han på baggrund af udviklingen i Østeuropa har frygtet, at noget lignende kunne ske.

”Forholdene for journalister i Østeuropa er blevet værre land for land, ingen tvivl om det. Jeg var for nylig i Serbien, hvor jeg oplevede det. Du har også en tjekkisk præsident, der siger – ganske vist lidt i sjov – at der er for mange journalister, og at nogle burde henrettes. Også i Polen er der en stigende tendens til selvcensur blandt medierne. Det konstaterede Europarådet for nyligt i en rapport.”

Hvorfor går det den vej?

”Der kan være mange forklaringer. Man ser en nationalisme, der vokser frem. Vi har set det i Ungarn, siden i Polen, og vi har set det vokse op i flere Balkan-lande. Det er en nationalisme, hvor man begynder at dæmonisere andre befolkningsgrupper. Og det går ud over mediernes frihed. Det, man skal huske, er, at det altid starter med ord. Det er første led, når man går ned ad slisken.”

Kuciaks sidste arbejde

Vejen frem for pressefrihed og journalisters sikkerhed er ifølge Mogens Blicher Bjerregård, at de østeuropæiske ledere kraftigt og utvetydigt markerer deres støtte til pressefriheden, men han peger også på, at EU eksempelvis i Serbien har været aktive for at etablere et pressenævn og danne arbejdsgrupper, der kan forbedre forholdet og kommunikationen mellem presse og statsinstitutioner.

I forhold til den aktuelle sag i Slovakiet fortæller Mogens Blicher Bjerregård, at EFJ lægger pres på Slovakiets regering for at få sagen opklaret, samt at organisationen European Centre for Press & Media Freedom, som EFJ er medlem af, har sendt en jurist til Slovakiet for at dykke ned i sagen og rapportere via Twitter

Op til sin dødsdag arbejdede Jan Kuciak på en rapport om den italienske mafias aktiviteter i Slovakiet. Efter drabet blev den ufærdige rapport offentliggjort af Kuciaks arbejdsgiver, Aktuality.sk. Den kan læses i en engelsk oversættelse her

Ambassadør: En alvorlig sag

Den slovakiske ambassadør i Danmark, Boris Gandel, skriver i en mail til Journailsten, at premierminister Robert Fico har taget skarpt afstand fra drabet på Jan Kuciak. Det samme har flere andre fremtrædende medlemmer af regeringen gjort.

“Med hensyn til premierministerens tidligere udtalelser om journalister, er de taget ud af en sammenhæng. Ifølge min opfattelse har det intet som helst at gøre med det aktuelle opklaringsarbejde i Slovakiet,” skriver Boris Gandel.

Ambassadøren tilføjer, at premierminister Robert Fico ser på drabssagen med største alvor.

“Robert Fico har meddelt, at hvis der er en forbindelse mellem drabet på Jan Kuciak og hans artikler, vil det være en uacceptabel trussel mod ytringsfriheden i Slovakiet,” skriver Boris Gandel.

Kulturminister træder tilbage

Onsdag meddelte den slovakiske kulturminister, Marak Madaric, sin afgang som konsekvens af mordet. Ifølge Reuters sagde Madaric i en tv-tale:

“Sagt ligeud: Som kulturminister kan jeg ikke stå model til, at en journalist bliver myrdet i min embedsperiode.”

Samtidig trak to embedsmænd – direktøren for det nationale sikkerhedsråd og en chefrådgiver i premierministerens stab – sig fra deres embeder. Begge er blevet nævnt i Jan Kuciaks rapport.

0 Kommentarer