Drama blandt Berlingskes ejerkreds

For nylig blev den øverste boss bag Berlingske Media, David Montgomery, tvunget til at trække sig efter et decideret oprør fra investorerne. I går valgte en af de mest indædte kritikere så at sælge alt fra, hvilket kan vende op og ned på det hele.  

For nylig blev den øverste boss bag Berlingske Media, David Montgomery, tvunget til at trække sig efter et decideret oprør fra investorerne. I går valgte en af de mest indædte kritikere så at sælge alt fra, hvilket kan vende op og ned på det hele.

Dramaet om mediegiganten Mecom, som ejer hele Berlingske Media, fortsætter. Atter drejer det sig om selve styringen af den paneuropæiske medievirksomhed og kontrollen med ledelsen.

For nylig blev koncernens adm. direktør, David Montgomery, direkte afsat efter pres fra investorerne, som længe havde ønsket ham et vist sted hen.

Mecom Group meddelte via London Stock Exchange, at det var farvel og tak til den mand, som rent faktisk havde stået for opbygningen af hele konglomeratet. Mecom-butikken er dog smuldret noget i de seneste år: Blandt andet har man solgt hele Tysklands-delen fra, en tredjedel af de norske besiddelser og flere hollandske besiddelser, men Mecom tæller stadig medievirksomheder i Danmark, Norge, Polen og Holland.

Men David Montgomery fik længe lov til at fortsætte i spidsen, selv om der allerede for snart to år siden var en gruppe direktører, der forsøgte at afsætte ham i en aktion, som blev betegnet som et kup.

Mytteriet slog imidlertid fejl, men her i efteråret fik investorerne så pludselig magt til at komme af med Monty. Og straks kom der gang i spekulationerne om, hvem der til nytår/januar 2011 kunne overtage magten. Og ikke mindst, om det kan betyde en opsplitning af koncernen og eventuelt frasalg af Berlingske Media og dets godt 2.850 medarbejdere.

I dag – to måneder efter – er situationen så pludselig vendt. En af de tunge og kritiske investorer, investeringsselskabet Invesco – der ejede 14 pct. af Mecom – har pludselig solgt hele sin del af butikken efter tidligere at have reduceret sin ejerandel. Angiveligt fordi Invesco har måttet sande, at der rent faktisk ikke findes nogen overbevisende forretningsplan for Mecom.

Til gengæld har agressive hedgefonde som Moore Europe Capital Management meldt sig på banen og købte forleden 4,5 pct. af stemmerne.

Og dermed spekuleres der nu i et comeback til David Montgomery, som ikke længere er truet af et kritisk flertal imod sig, skriver the Guardian.

I hvert fald giver det næring til overvejelser om, hvorvidt Monty kan finde en måde at bevare magten og sin plads i spidsen for Mecom.

Tilbage i september gjorde Invesco ellers forsøg på at køre den tidligere topchef fra SBS og ProSiebenSat.1, Patrick Tillieux, i stilling til topposten i Mecom sammen med et hold af andre kritiske investorer – heriblandt Aviva samt Legal & General.

På det tidspunkt var meldingen, at man ville satse på den succesrige hollanske del af Mecom, og så måske skille sig af med resten – heriblandt Berlingske Media.

Men efter Invesco har solgt ud, så har den oprørske rebelgruppe i Mecom altså ikke længere flertal. Og David Montgomery har angiveligt på adskillige møder ladet forstå, at han så sandelig ikke har tænkt sig at forlade virksomheden.

Samtidig er der rent faktisk tegn på, at Mecom er begyndt at klare sig bedre rent økonomisk og til stadighed viser fremgang, hvilket Montgomery sandsynligvis vil bruge som et bevis på, at hans forretningsstrategi rent faktisk virker. Og at han derfor bør blive som adm. direktør.

Men en kritisk gruppe, der kalder sig Governance for Owners, som ejer 14 pct. i den hollandske gren af Mecom (Wegener), har ikke desto mindre krævet en ekstraordinær generalforsamling, som finder sted den 22. december.

Det skal ses i lyses af, at der netop i Holland, hvor Mecom ellers klarer sig allerbedst, har været ekstra meget uro. For godt en måned siden blev Wegeners adm. direktør Joop Munsterman afskediget og erstattet af Truls Velgaard, der er adm. direktør for Mecoms aktiviteter i Norge og Polen.

Og samtidig krævede 40 mellemledere i Wegener, at David Montgomery stillede med en skriftlig plan for, hvad han konkret har tænkt sig med det hollandske medieselskab. Den venter de tilsyneladende stadig på.

0 Kommentarer