Først trak redaktionsledelsen på Nordjyske Medier historien tilbage i en femspaltet forsiderubrik. Derpå kunne de tre journalister Anders Green Mortensen, Jesper Schouenborg og Martin Frandsen hente Maren-prisen. (Opdateret).
I fredags var der indkaldt til særarrangement i kantinen på Nordjyske Medier klokken 12.15. På trods af at tre af avisens journalister skulle have Kreds 6's journalistiske hæderspris, havde kun ét medlem af redaktionsledelsen valgt at være til stede. Resten ignorerede den mail, der var rundsendt til hele huset. Det var der gode grunde til.
Avisens journalist Max Melgaard forklarede forsamlingen, at de tre journalister fik prisen på trods af ledelsen.
"Ved hjælp af alle de journalistiske muligheder, der er, gik vores tre kolleger i gang med at undersøge denne sag. De udførte et stort stykke dybdeborende journalistisk, der rystede magthaverne i deres grundvold."
Men – påpegede Max Melgaard:
"De fik bladhusets ledelse på nakken. Derfor måtte de – to dage efter at historiens første del var afsløret i vores avis – vågne op til en femspaltet dementi på forsiden."
Det kræver en lille forhistorie. I oktober sidste år troppede entreprenør Asger Engaard op på Nordjyske Mediers redaktion for at stoppe de tre journalisters historie. De ville afsløre, at hans entreprenørselskab havde fået lov at købe en havnegrund langt under markedspris.
Journalisterne og redaktionschef Elsebeth Dissing afviste ham blankt og historien kørte.
Men Nordjyske Mediers ledelse – der har chefredaktør Per Lyngby i spidsen – valgte kort efter at udbasunere et stort dementi af avisens dækning:
"Normal fortjeneste på havn", lød rubrikken hen over forsiden.
Og på grund af den ledelsesbeslutning fik de tre prisen bestående af både keramikkunst og 1000 kroner til hver.
"De har leveret en fremragende indsats, samtidig med at de har ligget i borgerkrig med bladhusets ledelse. Det har været en situation, der har krævet ekstremt stort mod både menneskeligt og journalistisk. Det har de haft. Derfor må de gå hjem med Maren i dag," rundede Max Melgaard sin tale af.
Men én fra ledelsen var til stede. Og redaktionschef Elsebeth Dissing tog ordet. Hun roste de tre journalister for deres arbejde. Men dybest set var prisen også en anerkendelse af hendes indsats.
"Dementiet var kulminationen på en magtkamp mellem Elsebeth Dissing og andre dele af redaktionsledelsen," siger en kilde på Nordjyske Medier til Journalisten.dk.
Offentligt er der ikke kommet et tillykke fra redaktionsledelsen til de tre journalister. NORDJYSKE Stiftstidendes omtalte prisen i 1. sektion på side 4 torsdag den 5. marts med disse linjer:
"Tre journalister på NORDJYSKE Stiftstidendes Aalborg-redaktion, Martin Frandsen, Jesper Schouenborg og Anders G. Mortensen, fik i aftes overrakt Maren-prisen, som Danmarks Journalistforbunds kreds 6 hvert år uddeler. Prisen blev givet for en fabelagtig afdækning af sagen om salget af Østre Havn i Aalborg. En sag, der også løb ind i kraftig modvind på grund af en regnefejl og efterfølgende dementi, men som alligevel rejste debat om havnens grundsalg."
Chefredaktør Per Lyngby ønsker ikke at kommentere sagen:
»Jeg kan ikke helt genkende sagsfremstillingen i forhold til, hvad der reelt er foregået. Men det er heller ikke afgørende for mig. Det afgørende er, at de tre journalister og redaktionschef Elsebeth Dissing har min opbakning,« siger Per Lyngby, der henviser til tidligere udtalelser til Journalisten.dk samt en klumme bragt i NORDJYSKE Stiftstidende søndag 12. oktober 2008.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.