Skatteminister Karsten Lauritzen (V) opfordrer DR til at udlevere dokumenter fra den store #panamapapers-lækage.
Det sker i en opdatering på ministerens Facebook-side.
"Jeg mener, at DR – en statsejet public service-virksomhed – har et særligt samfundsansvar. Det indebærer, at de bidrager så aktivt som muligt til at hjælpe skattemyndighederne med at afdække eventuel skatteunddragelse," skriver Karsten Lauritzen.
DR har – sammen med 108 andre medier – haft adgang til en massiv database med 11,5 mio. dokumenter, som er delt via journalistsammenslutningen ICIJ.
DR nægter at udlevere
Men DR har ikke tænkt sig at udlevere dokumenterne, fastslår chef for DR Danmark Anne Marie Dohm. Og det er der to grunde til:
»Der er den konkrete grund, at man som medlem af ICIJ får adgang til databasen under forudsætning af, at man ikke udleverer materialet til tredjepart. Man får adgang i fortrolighed. Så vi kan ikke udlevere materialet og samtidig være en del af det netværk,« siger hun til Journalisten.
Den anden årsag er principiel:
»Man kan ikke som uafhængigt medie både have armslængde og være magthavernes forlængede arm. Det ville få helt uoverstigelige konsekvenser for kilder og whistleblowers, hvis de ikke kan være sikre på, at journalister ikke udleverer deres materiale til myndigheder og magthavere.«
Kunne føre til domsfældelse
Politiken har også haft adgang til dokumenterne, men skatteministeren lægger vægt på, at DR er en statsejet public service-virksomhed.
Anne Marie Dohm er enig i, at DR har et særligt samfundsansvar. Men hun mener ikke, det betyder, at DR skal udlevere fortroligt materiale til myndighederne.
»Vi er ved lov sikret en armslængde til magthaverne netop for at kunne tilvejebringe oplysninger til borgerne, som har offentlig interesse. Det er fuldstændig afgørende for det danske samfund, at man har medier som DR til at bringe den slags information frem,« siger hun.
Er det ikke et problem, at DR på den måde kan ende med at forhindre, at kriminelle bliver pågrebet?
»Det er ikke en DR-problematik, det er en problematik for alle medier. At være uafhængig af magthaverne er universelt vigtigt, uanset om man er privat eller offentligt ejede medier. Det er fuldstændig rigtigt, at det kunne føre til domsfældelse mod nogle personer, hvis medierne begyndte at arbejde for myndighederne. Men man ville fjerne en demokratisk funktion, som er helt afgørende for samfundet, og det ville være et brud på både menneskerettigheder og demokratiske grundprincipper,« siger Anne Marie Dohm.
ICIJ har tidligere oplyst, at de offentligt vil fremlægge en lang række navne og dele af materialet i løbet af maj.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Jeg er forbløffes over, at staten vil optræde som hæler(!) ved at drage økonomisk fordel af stjålent materiale.
Så må det vist også være i orden, at borgerne går ind i rollen.
Jeg må ned og bestille mig den nyeste smartphone på hjørnebeverdingen.