DR lægger bijob åbent frem – TV 2 afviser

DR lægger alle medarbejdernes bijob åbent frem i en ny liste. »Vi vil ikke tillægges motiver, vi ikke har,« siger etikchef Inger Bach. TV 2 har ikke tænkt sig at gøre det samme. »Vi har allerede sikret os, at der ingen interessekonflikter er,« siger nyhedsdirektør Michael Dyrby

DR har besluttet at offentliggøre en liste over medarbejdernes bijob i 2014. På listen kan man blandt andet se, at vejrvært Jesper Theilgaard og tv-vært Clement Kjersgaard har en del opgaver uden for DR.

»Vi gør det, fordi vi er rigtig glade for, at vores folk er efterspurgte. Men samtidig går vi meget op i, at det ikke må belaste vores troværdighed og uafhængighed. Derfor vil vi gerne være åbne,« siger DR’s etikchef, Inger Bach.

Det er jo noget, der jævnligt har været debatteret. Hvorfor har I ikke gjort det noget før?

»Jeg tror, at opmærksomheden omkring bijob øges i de her år. Der var en debat efter Folkemødet på Bornholm sidste år, og det blev den konkrete anledning for os. Simpelthen fordi vi ikke vil tillægges motiver, som vi ikke har.«

Hvert bijob skal godkendes

Journalisten undersøgte i 2013 problematikken med bijob. Her vurderede DR og TV 2’s seerredaktører blandt andet fire konkrete eksempler.

»Men reglerne om bijob har vi haft siden 60’erne, og de regler er ikke ændret. Vi kigger hver gang på, om et givent bijob er foreneligt med reglerne i DR. Fordi vi rigtig gerne vil være en åben organisation, vælger vi så nu at lægge det åbent ud, så alle seere og licensbetalere selv kan gå ind og tjekke,« forklarer Inger Bach.

Hvordan er listen blevet modtaget internt?

»Vi har haft en god dialog med de faglige organisationer, og der er nedsat en evalueringsgruppe, der hele tiden følger de erfaringer, vi får, og eventuelt justerer.«

TV 2 afviser en åben liste

Hos TV 2 er der dog ingen planer om at lægge medarbejdernes bijob åbent frem. Det fortæller nyhedsdirektør Michael Dyrby.

»Det er en meget sympatisk tanke, og jeg har intet imod ideen. Men vi ser ikke noget behov for at offentliggøre sådan en liste. Vi er rigtig godt tilfredse med, at vores folk deltager i samfundslivet, både som ordstyrere, foredragsholdere og meget andet.«

»Det vigtige for os er, at det ikke er i konflikt med den journalistik, de laver. Derfor skal alle have tilladelse på forhånd af deres chef. Det vil sige, for alle på nyhedsdelen, så skal det godkendes af mig.«

Kan det ikke aflive nogle myter, at man er fuldt og helt åben om det her?

»Myter vil altid leve, og jeg gider ikke være slave af, hvad nogen går rundt og mener. Vores regler er sunde og fornuftige. Jeg har intet imod åbenhed, men jeg ser ikke behovet for sådan et stort bureaukratisk arbejde. Vi har allerede sikret os, at der ingen interessekonflikter er.«

Lønnen er en privatsag

DR har et samlet loft for, hvor meget en DR-medarbejder må tjene på bijob. Loftet er 300.000 kroner.

Men DR har ikke valgt at offentliggøre, hvad medarbejderne får i honorarer for deres bijob.

»Det har vi vurderet er en privatsag. Vores fokus er, at det ikke kolliderer med DR’s interesser og værdier. Vi har sat grænsen ved 300.000 for at sige, at dér når det et niveau, hvor man kan diskutere, om det er bijob eller hovedbeskæftigelse. Det er kun sket én gang i år. Ellers er det små beløb, når vi ser ned over listen,« siger Inger Bach.

DR havde tidligere i dag tekniske problemer, der satte linket ud af kraft. Det virker nu.

4 Kommentarer

Henrik Kragelund
27. APRIL 2014
Til orientering så har DR
Til orientering så har DR valgt at lægge deres pdf et helt tredje sted nu. Nu skal det findes på denne adresse:
http://www.dr.dk/NR/rdonlyres/84E4E1E9-F590-4259-87E6-4A6A8FBC5031/0/DRmedarbejderes_bibesk%C3%A6ftigelse_2014.pdf
Henrik Kragelund
30. MARTS 2014
Linket ovenfor virker ikke,
Linket ovenfor virker ikke, men dette gør:
http://www.dr.dk/NR/rdonlyres/D8F466AE-9EFB-4617-B8CD-5737425911FD/5851306/DRmedarbejderes_bibesk%C3%A6ftigelse_2014.pdf

...desværre er listen offentliggjort som pdf, hvilket gør det unødigt sværere at følge med i de lovede opdateringer i løbet af året - og at søge den frem i det hele taget.
Luci Smith
29. MARTS 2014
Tak, Mogens Weile.

Tak, Mogens Weile.

Mine amerikanske venner har gjort grin med mig i denne uge, fordi jeg har protesteret over salget af NETS til Bain Capital, der ejes af Mitt Romney. "If your can't beat them, buy them", som man siger i Texas - og nu også i Massachusetts. Hvis man, som flertallet af danskere, føler at Goldman Sachs og Bain Capital er onde kapitalistiske selskaber, så har man ret. BBC har en artikel i dag om, at når vi instinktivt mener, at nogen lyver, så passer det.
Mogens Weile
29. MARTS 2014
Nyhedsformidling, penge og
Nyhedsformidling, penge og magt

Indenfor de foregående mange år er det lykkedes erhvervsorganisationer og de borgerlige partier og deres presse, at ”købe” journalister for, hvem det mest handler om penge og om at blive et kendt ansigt, at skrive sig til et job som spindoktor for en minister, at opnå et job som TV- vært på en TV kanal eller i EU.

Med sådanne ambitioner vil de sandsynligvis være i stand til at ”glemme” alt om, hvad ærlig journalistik bør indeholde. Hvis de stillede spørgsmål som Preben Wilhjelm efterlyste i Politiken den 22. marts 2014, ville de aldrig få et job der matcher deres ambitioner. Forholder det sig virkeligt sådan, at de højt betalte bijob-journalister så kun stiller de spørgsmål deres bagland ønsker? Skulle det være tilfældet er det yderst utiltagende!

I 2012 viste DR/TV filmen: ”Penge, magt og den amerikanske drøm”

Vi besøgte et hus på 740 Park Avenue i New York med kun 31 lejligheder. Beboerne var megamultimilliardærer og børsspekulanter. En tidligere portner fortalte: ”de er temperamentsfulde, så man skal være tykhudet for at arbejde for dem. Man kommer til at arbejde med afskyelige mennesker”.

Det er her beboerne køber sig til fordele. Det er her børsspekulanten Steve Swartzman samler det rigeste jetset til en årlig fest. Det er her man modtager de republikanske præsidenter, medie og pressefolk og lobbylister, som begaves med millioner af dollars for til gengæld, at modarbejde demokraterne og Barack Obama, at sprede republikanernes politisk og rygter om de politiske modstandere i de medier, hvori de er ansat.

De skaber ulighed

Kort fortalt skal de arbejde for en lovgivning der sikre de rige amerikanere større rigdom og deres virksomheder får lavere skatter. De skal arbejde for aftaler, regler og lovgivning der kan svække fagforeningerne, gennemtvinge lavere lønninger til arbejderne og nedskæringer i de i forvejen sparsomme sociale bidrag til de mange millioner fattige amerikanere. Og det gør de så!

Om Journalister i de danske medier

Nyhedsoplæser i DR Uffe Ellemann Jensen blev medlem af Folketinget i 1977 for Venstre og udenrigsminister fire gange i Schlüters regeringer i årene 1982-93. Nyhedsoplæser Morten Lykkegaard DR blev medlem af Venstre i 2008. I 2009 blev han valgt ind i Europaparlamentet for Venstre. Ulla Østergård, tidligere spindoktor for Lars Løkke Rasmussen var redaktør på TV2 og ansvarlig for TV2 News valgkampdækning i 2011. Hendes mand Peter Arnfeldt, var spindoktor for Troels Lund Poulsen (V). Begge involveret med en mistanke om ulovlig lækage af Helle Thorning-Schmidts skattesag.

Man gør sig sine spin

Selvfølgelig er der ikke nogen politikere, erhvervsfolk eller bijobbende mediefolk her i Danmark der er sponseret af beboerne på 740 Park Avenue i New York, men måske er de gode venner.

Tanken ligger nær, når man tænker på den overdrevne rapportering der var i danske medier under det amerikanske præsidentvalg i 2012, hvor danske TV værter og kommentatorer lige til det sidste mente, at Mitt Romney ville vinde valget.

Muligheden for bijob for TV værter og journalister i DR bør afskaffes fordi deres journalistik meget nemt kan få et forkert indhold med fordrejet informationer, hvad er troværdigt og hvad er utroværdigt?

Filmen ”Penge, magt og den amerikanske drøm” var tankevækkende. Hvem er købt og hvem er solgt?