DR lægger alle medarbejdernes bijob åbent frem i en ny liste. »Vi vil ikke tillægges motiver, vi ikke har,« siger etikchef Inger Bach. TV 2 har ikke tænkt sig at gøre det samme. »Vi har allerede sikret os, at der ingen interessekonflikter er,« siger nyhedsdirektør Michael Dyrby
DR har besluttet at offentliggøre en liste over medarbejdernes bijob i 2014. På listen kan man blandt andet se, at vejrvært Jesper Theilgaard og tv-vært Clement Kjersgaard har en del opgaver uden for DR.
»Vi gør det, fordi vi er rigtig glade for, at vores folk er efterspurgte. Men samtidig går vi meget op i, at det ikke må belaste vores troværdighed og uafhængighed. Derfor vil vi gerne være åbne,« siger DR’s etikchef, Inger Bach.
Det er jo noget, der jævnligt har været debatteret. Hvorfor har I ikke gjort det noget før?
»Jeg tror, at opmærksomheden omkring bijob øges i de her år. Der var en debat efter Folkemødet på Bornholm sidste år, og det blev den konkrete anledning for os. Simpelthen fordi vi ikke vil tillægges motiver, som vi ikke har.«
Hvert bijob skal godkendes
Journalisten undersøgte i 2013 problematikken med bijob. Her vurderede DR og TV 2’s seerredaktører blandt andet fire konkrete eksempler.
»Men reglerne om bijob har vi haft siden 60’erne, og de regler er ikke ændret. Vi kigger hver gang på, om et givent bijob er foreneligt med reglerne i DR. Fordi vi rigtig gerne vil være en åben organisation, vælger vi så nu at lægge det åbent ud, så alle seere og licensbetalere selv kan gå ind og tjekke,« forklarer Inger Bach.
Hvordan er listen blevet modtaget internt?
»Vi har haft en god dialog med de faglige organisationer, og der er nedsat en evalueringsgruppe, der hele tiden følger de erfaringer, vi får, og eventuelt justerer.«
TV 2 afviser en åben liste
Hos TV 2 er der dog ingen planer om at lægge medarbejdernes bijob åbent frem. Det fortæller nyhedsdirektør Michael Dyrby.
»Det er en meget sympatisk tanke, og jeg har intet imod ideen. Men vi ser ikke noget behov for at offentliggøre sådan en liste. Vi er rigtig godt tilfredse med, at vores folk deltager i samfundslivet, både som ordstyrere, foredragsholdere og meget andet.«
»Det vigtige for os er, at det ikke er i konflikt med den journalistik, de laver. Derfor skal alle have tilladelse på forhånd af deres chef. Det vil sige, for alle på nyhedsdelen, så skal det godkendes af mig.«
Kan det ikke aflive nogle myter, at man er fuldt og helt åben om det her?
»Myter vil altid leve, og jeg gider ikke være slave af, hvad nogen går rundt og mener. Vores regler er sunde og fornuftige. Jeg har intet imod åbenhed, men jeg ser ikke behovet for sådan et stort bureaukratisk arbejde. Vi har allerede sikret os, at der ingen interessekonflikter er.«
Lønnen er en privatsag
DR har et samlet loft for, hvor meget en DR-medarbejder må tjene på bijob. Loftet er 300.000 kroner.
Men DR har ikke valgt at offentliggøre, hvad medarbejderne får i honorarer for deres bijob.
»Det har vi vurderet er en privatsag. Vores fokus er, at det ikke kolliderer med DR’s interesser og værdier. Vi har sat grænsen ved 300.000 for at sige, at dér når det et niveau, hvor man kan diskutere, om det er bijob eller hovedbeskæftigelse. Det er kun sket én gang i år. Ellers er det små beløb, når vi ser ned over listen,« siger Inger Bach.
DR havde tidligere i dag tekniske problemer, der satte linket ud af kraft. Det virker nu.
4