DR lægger loft over tv-værters bijob på Folkemødet

Til Folkemødet på Bornholm har nogle DR-værter fået at vide, at de kun må være ordstyrer to gange for samme arbejdsgiver. Journalisterne skal ikke fremstå som »fast inventar på en stand«, siger Ulrik Haagerup

Folkemødet på Bornholm er for mange tv-værter en travl tid, fordi værterne er efterspurgte som ordstyrere på de mere end 1.800 debatter og arrangementer. I år har DR for første gang lagt en begrænsning på, hvor mange gange DR-journalister må optræde som ordstyrer for samme arrangør, fortæller nyhedsdirektør Ulrik Haagerup.

»Vi laver begrænsninger, så en interesseorganisation, der laver en række arrangementer, ikke har samme DR-journalist som ansigt udadtil. Og det gælder, uanset hvor gode eller tværpolitiske arrangementerne er,« siger nyhedsdirektør i DR Ulrik Haagerup.

Han siger, at der er en fare for, at man som vært bliver koblet for tæt til enkelte interessenter, hvis man bliver ansigt på en lang række arrangementer fra samme interessent.

»Den risiko ønsker vi ikke at løbe, og derfor kigger vi – foruden vurderingen af det enkelte bijob – også på helheden,« siger Ulrik Haagerup.

Ikke fast indentar

Retningslinjerne betyder, at DR Nyheder i nogle tilfælde har meddelt journalisterne, at de ikke må sige ja til mere end to optrædener for samme arrangør.

Ulrik Haagerup siger, at de nye retningslinjer er lavet, for at DR's journalister ikke skal optræde »som fast inventar på en stand«.

»Journalisterne må gerne have bijob, men de skal overholde det her,« forklarer han.

Sidste år var der i BT kritik af de mange tv-værters bijob på Folkemødet. Er det her en reaktion på kritikken?

»Nej, det er det ikke. Det er kun et udtryk for, at vi forsøger at balancere retten til at have bijob med, at man skal passe på med ikke at blive associeret for meget med bestemte arrangører. Derfor indfører vi nogle begrænsninger,« siger han.

Kigger på løn og antal

Direktør i DR Danmark Anne Marie Dohm siger, at værterne skal have tilladelse fra deres nærmeste chef. De kigger blandt andet på antallet af arrangementer – og om aflønningens størrelse skaber et afhængighedsforhold til arbejdsgiveren, siger hun.

»Nogle gange kan det være to arrangementer, andre gange kan det være kritisk, hvis det er fire. Men vi har ikke sat antal på, hvor mange gange man må optræde. Det afhænger blandt andet af, hvilken løn man får. Vi tager ansøgningerne fra sag til sag og drøfter det med medarbejderne, om det er hensigtsmæssigt,« siger hun.

DR fremlagde i januar en liste over, hvilke bijobs DR's værter havde i 2014 som for eksempel foredragsholdere og ordstyrere.

Dengang sagde TV 2's nyhedsdirektør, Michael Dyrby, at han ikke havde nogen planer om at lægge medarbejdernes bijob åbent frem.

»Det er en meget sympatisk tanke, og jeg har intet imod ideen. Men vi ser ikke noget behov for at offentliggøre sådan en liste. Vi er rigtig godt tilfredse med, at vores folk deltager i samfundslivet både som ordstyrere, foredragsholdere og meget andet.«

 

0 Kommentarer