DR fyrede 101 – nu hyrer de 16

DR har på en uge slået 16 redaktionelle stillinger op. Her efterlyser man blandt andet ”skarpe digitale profiler”. Men det hænger ikke sammen, når DR lige har fyret 101 medarbejdere, mener journalist Kurt Strand. »Det her er noget lusk.« Opdateret 15.40: DR-ledelsen afviser kritikken

DR søger nye redaktionelle medarbejdere. En hurtig optælling på DR’s hjemmeside viser, at der er slået 16 redaktionelle stillinger op den seneste uge.

Her søger man i øjeblikket blandt andet to til tre journalister eller tilrettelæggere til DR2 'Detektor', tre video-journalister og to webreportere til dr.dk samt to nye nyhedsredaktører.

Generelt søger DR efter ”skarpe digitale profiler”, som de udtrykker det i et af stillingsopslagene, og det er primært i DR Nyheder, stillingerne er slået op.

I midt september gennemførte DR ellers en fyringsrunde, hvor 101 medarbejdere blev varslet fyret – heraf 15 redaktionelle medarbejdere i DR Nyheder og yderligere 10 i resten af huset. Derfor virker DR's hyrerunde nu mærkværdig, mener journalist Kurt Strand, der selv har en fortid i DR. Han kalder ledelsens metoder for »noget lusk«.

»Det er ledelsens ret at omprioritere, og det er ledelsens ret at sige, at man vil satse nogle andre steder. Men når man har at gøre med folk, som er blevet fyret efter rigtig mange år i huset, er det en ledelses pligt at gøre alt, hvad man kan, for at flytte rundt på folk og prøve dem af i nye funktioner,« siger Kurt Strand.

Som et lyn fra en klar himmel

Kurt Strand fortæller, at han selv har talt med flere af de fyrede DR-journalister, som ikke har oplevet, at de er forsøgt omplaceret i forbindelse med fyringsrunden.

»Jeg ved positivt, at der er flere af dem, der er fyrede, som ikke er blevet spurgt til, om der er noget andet, de kunne forestille sig at lave. At det simpelthen er kommet som et lyn fra en klar himmel, at der ikke var brug for dem mere.«

Janne Aagaard, journalist og direktør for mediekursus.dk, kritiserer også i et blogindlæg på journalisten.dk, at DR's ledelse ender med at fyre i stedet for løbende at have sikret sig, at medarbejderne er fagligt rustede til deres opgaver.

”Alt andet lige må man sige – som ledelse – at have sovet i timen, hvis man ikke løbende har udviklet sine medarbejdere i takt med den strategi, organisationen har. Det digitale område må næppe siges at være kommet snigende ind på ledelserne i de store mediehuse,” skriver Janne Aagaard  i blogindlægget.

Man kan stadig være digital som 50 plus

Janne Aagaard mener ikke, at digitale kompetencer nødvendigvis er forbeholdt den yngre generation, og hun anbefaler medierne at udvikle de garvede medarbejdere, som sagtens kan være digitale.

Den holdning deler Kurt Strand:

»Man skulle have gjort en større indsats for at se, om der ikke var nogle af dem, man havde i huset, der kunne være blevet brugt i de nye jobs. Bare fordi man er plus 50, så er det ikke det samme som, at man er fuldstændig ubrugelig i forhold til digitale medier,« siger han.

Men er det ikke en naturlig beslutning fra DR’s ledelse, at man vil have nogle nye kræfter ind, som har flere digitale kompetencer end de tidligere medarbejdere?

»Jo, men så skal man sige højt, at man har en hel masse medarbejdere, som man ikke kan bruge mere, og at man lige om lidt ansætter nogle andre. Det skulle man have sagt samtidig. Det ville have været modigt og ærligt at gøre. Det her er noget lusk, og det er også den reaktion, du vil møde i DR i dag. Man forstår ikke, hvorfor det her kommer lige efter, at der er delt fyresedler så rundhåndet ud,« siger Kurt Strand.

Har journalisterne ikke også selv et ansvar for at udvikle deres kompetencer, så de er mere attraktive at beholde?

»Selvfølgelig har de det. Jeg skal heller ikke sidde her og gøre mig klog på, om der er nogen, der burde have gjort noget mere selv. Jeg siger bare, at jeg ved med sikkerhed, at det er kommet som et lyn fra en klar himmel for mange, at DR ikke engang går ind og prøver at gøre noget for at undgå at fyre dem,« siger Kurt Strand.

DR afviser kritikken

Anders Kern Boje, underdirektør i DR Nyheder, afviser, at de stillinger, der nu er slået op – både i DR Nyheder og DR generelt, kunne være blevet besat af de fyrede medarbejdere.

»Hvis du kigger på de 10 stillinger, som er slået op i DR Nyheder, så kan du se, at det er meget specialiserede kompetencer, som knytter sig til den nye medievirkelighed. Det er et væsentligt indsatsområde for DR Nyheder at hæve kvaliteten og blive bedre til at udnytte mulighederne på nettet, mobil og sociale medier. Vi har gjort rigtig meget det seneste år for at begrænse antallet af afskedigelser i DR Nyheder og hele DR. Det er faktisk lykkedes,« siger Anders Kern Boje.

Men var det nødvendigt at fyre medarbejdere – kunne I ikke have valgt at efteruddanne nogle af de journalister, I allerede havde, til de her nye stillinger?

»Vi har arbejdet rigtig meget med at få omstillet os internt, og det synes jeg vi er lykkedes med. I de her konkrete tilfælde har vi ikke nok, der kan det, som vi leder efter med de nye opslag.«

Men det er vel en fordel at bruge journalister, der allerede arbejder i DR i stedet for at skifte dem ud med nogle nye?

»Hvis de kan det, som efterspørges, så er det selvfølgelig en fordel og noget, vi gerne vil. Men det har vi ikke vurderet kunne lade sig gøre her,« siger Anders Kern Boje.

Et spørgsmål om at løfte kvaliteten

Han afviser, at han nu bruger penge fra de fyrede medarbejdere til at ansætte de nye.

Begrundelsen for de her fyringer var at spare penge – hvor kommer pengene fra til at oprette de nye stillinger?

»Det er den del af den løbende prioritering, der sker i DR og herunder DR Nyheder, hvor vi skal omstille os til en ny medievirkelighed, og hvor vi hele tiden åbner og lukker programmer og tiltag. De 10 stillinger, der oprettes i DR Nyheder, er et spørgsmål om at løfte kvaliteten af vores nyheder på sociale medier og digitale platforme.«

Så de penge, man sparede ved fyringerne, og de penge, man bruger til at oprette de nye stillinger, har ikke nogen sammenhæng?

»Ikke direkte hos os i DR Nyheder,« siger Anders Kern Boje.

Men kan du forstå, hvis de fyrede journalister synes, at det ser lidt underligt ud, at DR nu ansætter, når I netop har fyret en hel masse?

»Jeg har stor sympati for de mennesker, men jeg har svært ved at se, hvordan det skulle kunne hænge sammen. Jeg kan godt forstå, at de er i en øv-situation, men jeg tror, hvis man læser stillingsopslagene, at man vil have forståelse for, at der ikke er et kompetencematch. Når det er sagt, så er alle jo velkomne til at søge stillingerne.«

Kurt Strand kritiserer DR for de her ansættelser. Han siger blandt andet, at det er en lusket måde, det er foregået på – hvad siger du til det?

»Jeg mener overhovedet ikke, det er lusket. Vi har slået dem op, så alle med kompetencerne kan se dem og søge dem,« siger Anders Kern Boje.

Opdateret 15.40: Svar fra underdirektør i DR Nyheder Anders Kern Boje tilføjet.

 

4 Kommentarer

Ole Carsten Rasmussen
7. DECEMBER 2014
Jeg ved ikke, om min næsten
Jeg ved ikke, om min næsten navnebroder, Ole Rasmussen, er klar over i hvor høj grad, han rammer plet med sin herlige formulering: "...for vi kan ikke oplære dem til at levere intetsigende vrøvl på de sociale medier". Det må da simpelthen være det klare mål, DRs ledelse nu målbevist arbejder hen imod - at producere så meget intetsigende vrøvl som muligt.
Poul Smidt
6. DECEMBER 2014
Det er ledelsens opgave og
Det er ledelsens opgave og ansvar at efteruddanne. Det er ledelsens opgave og ansvar at kigge forud og have folk til opgaverne. Et eller andet sted må man kunne påvise et ledelsessvigt. Det er til at få øje på. SAS fyrer jo ikke de 50-årige piloter for at hente de sidst uddannede i flyvevåbnet,
ole Rasmussen
5. DECEMBER 2014
Jeg vil tro nyhedschefen har
Jeg vil tro nyhedschefen har tænkt tanker på sin vej mellem Ry og Amager, hvad skal DR prioritere af nyhedsstof fremover? Vi skal bruge folk der matcher nyhedsdækningens interesser. Desværre matcher selvstændigt tænkende journalister, med en bred erfaring og kompetencer, nødvendigvis ikke den politik. Vi er derfor nødt til at fyre dygtige medarbejde, for vi kan ikke oplære dem til at levere intetsigende vrøvl på de sociale medier. Den seriøse journalistik har forladt DR, og det på bekostning af segmentering og fremelskelse af besynderlige interesser i populisme programmer, og det er vel egentlig ikke den slags DR er sat i verden til at levere. Men så længe vi har en regering og en kulturminister som foretrækker eurovision flimmer, og bage kage programmer på bekostning af oplysning om samfundsforhold, så er der vel ingen vej uden om. I dag er man henvist til at kommentere på #drmindecember, for det er den slags pengene nu om dage går til.
lis bølling
5. DECEMBER 2014
Etik og moral er blevet
Etik og moral er blevet ukendte begreber på DR !!!!