DR grebet i pinlig brøler: TV Avisen bragte optagelser af demonstranter, der var instrueret af produktionsselskab, der arbejder for DR. »Entydigt en fejl,« siger DR kanalchef Lotte Lindegaard. DR's journalist vidste ikke, at demonstrationen var arrangeret (Opdateret 14:31)
DR bragte manipulerede optagelser af demonstranter i et indslag om retssagen om den krakkede EBH Bank. Det afslører BT, der bringer optagelser af, hvordan demonstranterne blev instrueret inden optagelserne.
»Det er en fejl. Det er fuldstændigt entydigt en fejl, og det vil blive rettet i aften i nyhederne, og vi har rettet det på nettet,« siger DR Mediers kanalchef, Lotte Lindegaard, til journalisten.dk.
TV Avisens vært Lillian Gjerulf Kretz introducerede i TV Avisen klokken 21 indslaget med ordene, at bankens direktører "står anklaget for grov manipulation med bankens aktiekurser".
Under indslaget siger Lillian Gjerulf Kretz:
»Og en lang række vrede borgere fra Fjerritslev var i dag mødt op ved retten. Mange mistede vigtige sparepenge, da EBH-bank krakkede. Og de ønskede især at konfrontere den tidligere EBH bankdirektør Finn Strier Poulsen. Efter retsmødet forsøgte de for en kort stund at blokere bankdirektørens bil.«
BT's optagelse viser, at demonstranterne blev instrueret umiddelbart inden retssagen.
En tilrettelægger fra produktionsselskabet Made In Copenhagen / Larm Film kan ses instruere demonstranterne, bl.a. med ordene:
»Det er megavigtigt, at I går med derned, og at I sørger for, at han stadig kan se de her skilte.«
Ifølge BT bad produktionsselskabet demonstranterne om at møde op ved retten.
Produktionsselskabet Made In Copenhagen / Larm Film arbejder i øjeblikket på en programserie til DR. Et af programmerne handler om finanskrisen, og i den forbindelse forsøger produktionsselskabet at bringe den krakkede banks aktionærer i dialog med bankens tidligere ledelse.
Det er i denne forbindelse, at demonstrationen ved retssagen blev iscenesat. Til journalisten.dk erkender Lotte Lindegaard blankt, at der er tale om en klar, utvetydig fejl, at de iscenesatte demonstranter endte i TV Avisen.
»Det, der går helt galt, er, at den iscenesættelse, som produktionsselskabet laver til en helt anden programserie, ikke går op for en del af de journalister, der er til stede foran retten. inklusive vores egen nyhedsreporter. Derfor er der et indslag i TV Avisen, hvor det ser ud til, at demonstranterne selv har taget initiativ til demonstrationen.«
Min første tanke er, at iscenesættelser heller ikke hører hjemme i dokumentarfilm?
»Hele setuppet for programmet er, at nogle får mulighed for at komme til orde. Hvilket de ellers ikke ville have haft mulighed for.«
Lotte Lindegaard understreger, at der ikke er tale om en dokumentarfilm.
»Det er en happening, en event, en konfrontation, i det her tilfælde en række vrede aktionærer, der konfronterer nogle aktører i finanskrisen, som ikke har villet gå i dialog med dem. Det er en konfrontation, som programmerne – og dermed vi – har taget initiativ til. Det, der går galt, er, at det ikke går op for alle journalister der, er til stede, og som derfor kommer til at viderebringe det indtryk, at det er aktionærerne, der selv har taget initiativ.«
»Man må gerne arbejde med iscenesættelser, og det er egentlig hele grundpræmissen for den serie, der kommer senere, men jo kun, hvis man gør meget meget tydeligt opmærksom på det, både over for seerne og over for dem, der i øvrigt kunne være involveret i produktionsprocessen. Man kan sige: Jo mere iscenesættelse, jo tydeligere varedeklaration. Det er rigtig vigtigt, at der er en varedeklaration, hvor der står, at det her iscenesætter vi – og det gør vi af de her grunde.«
»Det er simpelthen gået galt her. Og det må jo bare ikke ske,« siger kanalchef Lotte Lindegaard.
Opdateret 14:31 med kommentarer fra Lotte Lindegaard.
13