DR-chef: »Ingen som helst planer om at skrue ned for videnskab«

DR Videnskabs tv-redaktion lukker, men DR skal samlet producere lige så meget tv om videnskab i fremtiden, lover direktør Anne Marie Dohm, efter at medarbejderne har nedlagt arbejdet. »Vi har ingen som helst planer om at skrue ned for tv om videnskab«

Det er rigtigt, at DR Videnskabs tv-afdeling lukker. Men det er ikke rigtigt, at DR vil skrue ned for videnskab på tv.

Sådan lyder det fra Anne Marie Dohm, direktør i DR Danmark.

»Vi har ingen som helst planer om at skrue ned for tv om videnskab. Området er tværtimod noget, som især de unge har vist sig ret begejstrede for,« fastslår Anne Marie Dohm.

Medarbejdere har nedlagt arbejdet

Medarbejderne på DR Videnskabs tv-redaktion har ellers nedlagt arbejdet, som Journalisten kunne fortælle tidligere i dag.

»Vi synes, det er meget alvorligt, at DR nedlægger en kerneydelse for public service, som formidling af videnskab på tv er. Derfor håber vi, at den opmærksomhed, vi kan skabe med en arbejdsnedlæggelse, kan være med til at få mediedirektøren og kulturdirektøren til at revurdere deres beslutning,« forklarede videnskabsredaktør Martin Sundstrøm til Journalisten.

Der er tale om seks fastansatte og 10 tilknyttede medarbejdere på forskellige kontrakter i tv-redaktionen. Resten af DR Videnskab har ikke nedlagt arbejdet.

Lige så meget videnskabs-tv

DR Videnskab nedlægges og deles op, bekræfter Anne Marie Dohm. Det meste af redaktionen flytter til Aalborg, men tv-redaktionen nedlægges.

Medarbejderne i Aalborg vil blive del af DR's nye videnscenter.

»Centeret kommer til at have tre ben. Et handler om undervisning og læring, et om informationsteknologi, teknologi og videnskab, og et skal bygge et nyt videns-univers. Formålet er at formidle videnskab i bred forstand til hele befolkningen,« fortæller hun.

Anne Marie Dohm lover, at der samlet vil blive produceret lige så meget tv om videnskab, det vil bare ikke blive produceret af det samme hold, men af forskellige journalister, tilrettelæggere og producere landet rundt.

»Det tv, vi skal producere om videnskab, skal laves der, hvor det giver mest mening. Hvis det produceres i samarbejde med centeret i Aalborg, skal det laves af tilrettelæggere og producere tæt på Aalborg. Hvis det ligger et andet sted i landet, kan det være, vi tilknytter eksterne producenter. Og det kan også være, vi producerer det i DR Byen. Men vi kommer ikke til at lave mindre videnskabs-tv.«

Skruer op for videnskab

Faktisk vil DR ifølge Anne Marie Dohm skrue op for den samlede dækning af videnskabsområdet.

»Vi planlægger nogenlunde samme niveau på de fleste platforme, men vil skalere op for den digitale dækning af videnskab,« siger hun.

Den opgradering vil ske i centeret i Aalborg, hvor DR skal eksperimentere med nye formidlingsformer. Anne Marie Dohm forestiller sig, at det blandt andet kan betyde, at man opbygger et nyt digitalt univers om videnskab. Hvordan det konkret skal foregå, er dog for tidligt at sige.

»Det er jo det koncept, centeret skal være med til at udvikle. Lige nu har vi kun arbejdstitlen ”nysgerrig” for den del, der handler om at opbygge et nyt vidensunivers i DR.«

Forstår frustrationen

Men Anne Marie Dohm kan godt forstå, at medarbejderne er frustrerede.

»Jeg synes, det er forståeligt, hvis man oplever, at vi ikke vil prioritere videnskabsstoffet. Der sidder folk på DR Videnskab nu, som har et højt fagligt niveau. Det er klart, når man får at vide, at den kompetence skal flyttes til et center i Aalborg, så mødes det med stor ærgrelse og tristhed, og nogle gør sig overvejelser, om de vil med. Jeg synes også, det er forståeligt, at man ikke kan få øje på det nye, for det findes ikke endnu,« siger hun.

Hvorfor har I lige valgt Aalborg?

»Der er flere steder i Danmark, vi kunne have lagt vores videnskabsformidling, for der er fx videnskabelige miljøer i Aarhus, Odense og København. Vi har valgt Aalborg, fordi DR Nordjylland i forvejen har lokaler der. Vi har dermed et kendskab til det, Aalborg Universitet står for, og den udvikling, Nordjylland har været igennem fra industriområde til at specialisere sig i videnskab og vidensteknologi. De nordjyske forskningsmiljøer har noget at byde på, som vi tror kan skabe et stærkt fagligt miljø,« siger Anne Marie Dohm.

'Harddisken' flytter – i ukendt form

På Twitter meddelte DR P1-programmet 'Harddisken' i går, at det nedlægges. Den udmelding blev dog senere modereret.

Anne Marie Dohm forklarer, at hun håber at kunne flytte 'Harddisken' med til Aalborg – i en eller anden form.

»Det spændende ved at starte noget nyt er altid, at man ikke ved, hvad der vil ske. Men vi vil gerne, at fx 'Harddisken' videreføres. Det kan godt være, det får et andet udtryk og indhold, det kommer jo også an på, om de nuværende medarbejdere vil flytte med. Men den portefølje af videnskab, vi har på både P1 og dr.dk, vil vi gerne flytte med,« siger Anne Marie Dohm.

Stor udflytningsplan

Udflytningen af videnskabsmedarbejdere til Aalborg er en del af DR's store udflytningsplan, som blev præsenteret i går. Planen vil betyde, at cirka 150 medarbejdere flyttes fra København til Aarhus og Aalborg. Det gælder bl.a. Vejret og Sporten, som rykker til Aarhus.

Som Journalisten kunne fortælle i går, vækker udflytningen jubel hos både Dansk Folkeparti, Venstre og Liberal Alliance.

Men planerne er ikke blevet entydigt positivt modtaget af medarbejderne. Her sagde fællestillidsmand Henrik Friis Vilmar i går til Journalisten, at »man kaster de berørte medarbejdere ud i en personlig krise«.

1 Kommentar

Henrik Bay
12. APRIL 2016
Udflytning af Harddisken? Det
Udflytning af Harddisken? Det giver ingen mening. Da programmet startede gav det mening at have et fysisk sted at være, der var båndbredden i et bagagerum fyldt med harddiske større end et 14.4 k modem's. Men nu.......