»BT's undersøgelse lægger nye dimensioner til en sag, som allerede er helt uden sidestykke i dansk journalistik. Det gør omfanget endnu mere enestående, og det er ikke i en positiv retning.«
Sådan siger Dansk Journalistforbunds formand, Lars Werge, efter her til morgen at have læst BT's egenundersøgelse af avisens tidligere sportsjournalist Michael Qureshi.
BT har gennemgået cirka 4.000 forskellige artikler, som Michael Qureshi har skrevet i perioden 2001-2015 i BT og andre titler under Berlingske Media.
Resultatet, som BT har fremlagt i dag, er, at avisen tilbagekalder og beklager 287 artikler. Ud af 283 navngivne udenlandske kilder er der ifølge BT etiske problemer med 155 af dem.
Samtidig har BT inddraget politiet og SKAT, idet avisen har betalt 40.000 kroner for artikler udefra via Michael Qureshi, som kan være givet på et falsk grundlag.
I en liga for sig
Alt dette kommer, efter at både Ekstra Bladet, Berlingske Media og Egmont Publishing har trukket artikler tilbage, som er skrevet af Michael Qureshi.
Lars Werge er overrasket over omfanget.
»Ja, det er jeg. Det er ikke første gang i verdenshistorien, at vi ser opdigtede kilder eller snyd. Men det her omfang er godt nok i en liga for sig,« siger han.
DJ-formand roser BT
I dagens BT beklager ansv. chefredaktør Olav Skaaning Andersen over for læserne, at de – sammen med Qureshis chefer og kolleger – er blevet ført bag lyset. Han skriver, at ansvaret i sidste ende falder tilbage på ham.
"Det burde ikke kunne ske, men det skete. Ansvaret falder tilbage på alle, som gennem årene har været hans chefer, og i sidste ende på mig som ansvarshavende chefredaktør på BT," skriver Olav Skaaning Andersen.
Lars Werge roser BT's chefredaktion for at tage sagen alvorligt.
»Jeg er glad for den seriøsitet, de har brugt. Det vidner om, at man tager det meget alvorligt, og jeg synes også, der er noget selverkendelse i dagens BT. Det kan jo ikke undgå at falde tilbage på cheferne, alene fordi de har udgiveransvaret. For mig som fagforeningsformand ser det ud til, at hensynet til den gode historie og mange enheder kan have skabt et lidt usundt klima,« siger han.
Håber på mere omtanke ved anonyme kilder
Jacob Staehelin var sportsredaktør på BT fra 2006 til 2015. Han erkender i BT i dag, at han kan have set mildere på Qureshis artikler, fordi reporteren var så produktiv.
»Jeg vil gerne vedgå, at jeg fandt det tilfredsstillende, at Michael Qureshi var så produktiv – også mere produktiv end andre. Om det betød, at jeg ikke så på hans artikler med samme kritiske blik som på andres, kan jeg ikke afvise,« siger Jacob Staehelin.
Lars Werge er også selv tidligere sportsjournalist. Han håber og tror, at Qureshi-sagen får sportsjournalistikken til at behandle anonyme kilder med større varsomhed.
»Hvis du giver en kilde lov at være anonym, så gør du dem ansvarsfri, for så står du som journalist inde for vedkommendes udsagn. Derfor er det en journalistisk disciplin, man skal tænke mere over, end man har gjort.«
BT skriver i dag, at Michael Qureshi ikke har ønsket at udtale sig om de nye oplysninger. Journalisten forsøger at få et interview med ham.
Eksklusion trukket tilbage
Qureshi-sagen har også haft sit eget efterspil i Dansk Journalistforbund. I december besluttede bestyrelsen i en af forbundets specialgrupper – Journalisterne – at ekskludere Michael Qureshi på grund af sagen. Det viste sig dog, at Journalisterne ikke havde hjemmel til at smide Qureshi ud, så eksklusionen måtte annulleres.
»Vi synes stadig ikke, at det er fantastisk at digte, men basalt set kan vi i bestyrelsen se, at vi ikke har hjemmel til at ekskludere Michael Qureshi,« fastslog Journalisternes formand, Rasmus Mark Pedersen, efterfølgende.
Sagen fik næstformand i Journalisterne Bent Stenbakken til at trække sig i protest over forløbet.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.