DJ-formand: »Det er en rigtig, rigtig god ide at åbne op«

»Det er vigtigt for samfundet, at vi har åbenhed om skat,« siger DJ's formand, Mogens Blicher Bjerregård. Han frygter ikke, at åbenhed om skat fører til en gabestok, tværtimod bør det også være muligt at se, hvad alle borgere betaler i skat

»Det er vigtigt for samfundet, at vi har åbenhed om skat,« siger DJ's formand, Mogens Blicher Bjerregård. Han frygter ikke, at åbenhed om skat fører til en gabestok, tværtimod bør det også være muligt at se, hvad alle borgere betaler i skat

Dansk Journalistforbunds formand støtter varmt den nye lov, der har skabt åbenhed om, hvad virksomheder i Danmark betaler i selskabsskat. Du kan nu gå ind på skat.dk og selv bore i de enkelte virksomheders skat.

»Det er en rigtig, rigtig god ide at åbne op, så folk kan se, hvad virksomhederne betaler i skat. Jeg synes, det er fint med åbne skattelister, og det har jeg altid syntes,« siger formand Mogens Blicher Bjerregård til journalisten.dk.

»Det er vigtigt for samfundet, at vi har åbenhed om skat. På den måde undgår vi, at man sidder og gætter på, hvem der betaler og ikke betaler skat,« fortsætter han.

Faktisk mener Mogens Blicher Bjerregård ikke, at loven går vidt nok. Personligt støtter han, at der bliver samme åbenhed om, hvad almindelige borgere betaler i skat.

»Min personlige holdning er, at det er rigtigt at have åbne skattelister, også for personer. Det handler igen om mest mulig åbenhed. Vi bidrager alle sammen til et fællesskab, og jeg synes ikke, der er noget galt i at være åbne omkring det,« siger han.

Svar på kritik: Åbn mere

Både virksomhedsledere og eksperter har kritiseret de nye åbne skattelister i Danmark. Blandt andet mener flere, at det giver et misvisende billede kun at fokusere på selskabsskatten.

»Det er en kritik, jeg lytter til. Men så må løsningen være at lægge mere frem. Hvis der er brug for mere åbenhed for at få et korrekt billede af, hvad virksomhederne betaler i skat, så lad os få det hele med,« siger Mogens Blicher Bjerregård.

Professor Rasmus K. Feldthusen fra Københavns Universitet mener, at de åbne skattelister kan skabe myter.

»Der er risiko for, at de åbne skattelister vil være misvisende og i sig selv give næring til myter. Jeg tror, at et meget sandsynligt udfald er, at vi alle bliver forvirret på et højere plan,« siger han til politiken.dk.

Men det argument giver Mogens Blicher Bjerregård ikke meget for.

"Jeg er sikker på, at der er langt mere mytedannelse ved ikke at åbne op for det her. Det betyder færre myter, når nu man kan se, hvad virksomhederne betaler i skat.«

Flere advarer om en slags gabestok for virksomhederne. Frygter du en klapjagt i medierne?

»Overhovedet ikke. Jeg forventer, at medierne og journalisterne behandler det her seriøst,« siger Mogens Blicher Bjerregård.

1 Kommentar

Niels Riis Ebbesen
19. DECEMBER 2012
Re: DJ-formand: »Det er en rigtig, rigtig god ide at åbne op«

Jeg synes det er glimrende med de åbne skattelister for selskaber, for det har jo i mange år været en dårligt bevaret hemmelighed, at de store multinationale selskaber helt smyger sig udenom, at betale skat af alle de milliarder som de tjener i Danmark.

Jeg håber virkelig, at medierne løbende vil bruge de åbne skattelister til, at lave en gabestok, hvor de udstiller en top-ti eller top-hundrede liste over de selskaber, som betaler mindst i skat.

De åbne skattelister for selskaber vil jo også gi' forbrugerne en mulighed for, at de kan træffe det valg, at de stopper med at købe varer hos de selskaber, som fører store fortjenester ud af landet uden at betale skat. Og jeg kan da sagtens forestille mig, at folkelige boykot kampagner kan presse de store selskaber til at ændre praksis, så de vælger at betale skat i Danmark.

Jeg kan ikke se nogen grund til, at de åbne skattelister også skal omfatte lønmodtagere, de har jo slet ikke mulighed for, at lave em masse krumspring, så de skal jo allesamme slippe mellem 50 og 60% i skat. Og åbne skattelister for alm. mennesker vil jo også være et menukort for de kriminelle, som nemt vil kunne udvælge folk med høje indtægter, som de kan begå indbrud hos, eller begå et hjemmerøveri i mod.

Med venlig hilsen

Niels Riis Ebbesen