Konkurrencen på radioområdet er godt, mener formand for Dansk Journalistforbund, Mogens Blicher Bjerregård
Radio. Om få dage får Danmark en ny radiokanal, og vi skal igen se et brud på DRs landsdækkende radiomonopol. Med TV 2 som leverandør af public service-radio er forventningerne denne gang med rette skruet op til det allerhøjeste niveau. Der er dømt fornyelse og dermed forventninger, som TV2 Radio både kan og skal leve op til.
Radiomonopolet blev forsøgt brudt første gang i begyndelsen af 1960'erne, da Radio Mercur opstod som den rene piratstation. Det førte til nytænkning og P3 i Danmarks Radio, men ikke til noget monopolbrud. Siden har en række lokalradioer sørget for flere lokale kanaler, Talpa Radio åbnede Radio 100 FM i 2003, samtidig med at Sky Radio begyndte at sende på den delvis public service-kanal, som kulturministeren havde udbudt i auktion.
Sky Radio konkurrerede på musik og nyheder, som de skulle, men slog aldrig for alvor igennem som den radiostation, der skulle matche DR i et bredt alsidigt indhold. Blandt andet nåede stationen aldrig at vise, om den kunne levere de journalistisk levedygtige magasinprogrammer, som var en del af forpligtelsen.
Derfor er alle forventninger lige nu sat til, at det er i denne omgang, vi for alvor hører en ny radiostation placere sig som et reelt modstykke og alternativ til DR. Det gør vi, fordi ejeren i forvejen producerer public service-fjernsyn i stor stil til danskerne. TV2 Radio forventes derfor at
blive et alternativ, der ikke bare kan måle sig på bestemte lyttergrupper, men som bliver et alternativ, der kan opleves bredt i såvel indhold som form.
Med to store arbejdspladser, der leverer landsdækkende radio – og begge med et udgangspunkt i public service-virksomhed – er alle muligheder til stede for, at konkurrencen også fører til udvikling af radiomediet og udvikling af produkter og kvalitet.
Radioen har siden fjernsynets store gennembrud noget ufortjent levet i skyggen af de fleste andre medier. Men trods en form for skyggetilværelse har radioen hele tiden formået at bryde igennem overalt. Der findes nemlig ikke noget medie, hvor adgangen er så let, og hvor modtagerne er så udbredt i samfundet. Det gør radiomediet særligt demokratisk, og det skal vi værne om.
Vi hører radio på alle tider af døgnet og kan modtage udsendelser i alle former for ny teknologi, også når vi bevæger os. Radioen er med os på nettet, DAB-radio, mobiltelefoner og MP3 afspillere har gjort mulighederne for at lytte med endnu større.
Alt dette stiller krav til både DR og TV 2 om at levere radioindhold af høj kvalitet. Samtidig bør vi kunne forvente, at konkurrencen bidrager til opfindsomhed, nye radioproduktioner og radioprodukter, og at vi i endnu højere grad end i dag bliver både underholdt og gjort klogere af at tænde for radioen. Om så det er på FM-båndet, DAB eller i andre sammenhænge.
En anden væsentlig gevinst ved fornyelsen og konkurrencen er radiojournalisternes muligheder for at søge nye udfordringer på netop radiomediet. For rigtig mange journalister, der har valgt radioen som deres foretrukne arbejdsplads, og hvortil de har udviklet særlige kompetencer, er det en rigtig god nyhed, at der nu er en ny stor arbejdsplads at vælge.
Det er ikke sundt, hverken for radioen, konkurrencen og medarbejderne – og slet ikke for lytterne og samfundet – når der for den enkelte journalist ikke for alvor findes alternativer. Det gør der nu til gavn for alle parter. Både DR, TV2 Radio og de større kommercielle radiostationer samt de mange lokale radioer vil få glæde af, at der kommer et større udbud af radiojournalister.
Det giver i sig selv kompetenceudvikling, ligesom der bliver et større grundlag for efteruddannelse. Tilsammen betyder det endnu dygtigere radiojournalister og endnu bedre radio til gavn for lytterne. Der bliver på en helt anden måde end tidligere basis for radiokurser i DJE-formatet under den nye fælles efteruddannelsesinstitution Update.
Derfor både håber og tror jeg på, at den danske radio denne gang bliver fornyet.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.