En særlig ondartet virus har ramt 90 procent af billedredaktørerne i Danmark. De er først i dag blevet orienteret om sygdommen, som har hærget deres redaktioner i årevis.
”Vi er dybt rystede,” udtaler en anonym repræsentant for de inficerede.
Bare de seneste to måneder har epidemien udmøntet sig i forskellige overskrifter til det samme arkivfoto. Den 21. marts har DR på deres hjemmeside rubrikken: ”Ny test kan vise om immunterapi virker”.
Den 28. april viser virussen sit sande ansigt på b.dk. Rubrikken på en artikel: ”Eksperter: Politikernes svigt af forebyggelse koster liv”.
Den 20. maj tager b.dk teten: ”Rystende læsning om sundhedsplatform”.
Den 21. maj svarer licensmidlernes endestation igen.
”Aalborg Universitetshospital retter ind efter kritik af lånesenge”.
Jeg opfordrer til, at arbejdsgiverne får undersøgt deres billedredaktører af specialister, inden det er for sent. For læserne bliver skræmt væk, når de mange gange på et år oplever det samme foto brugt igen og igen til at illustrere forskellige emner.
Fotograf Søren Bidstrups fine foto er skamredet i en grad, så det nærmer sig det sygelige. Var jeg læge, ville jeg få fotoet undersøgt for liggesår, ingen billeder kan tåle at blive lagt på så mange sider, så mange gange, på så kort tid.
Almindelige dødelige som mig tænker i bedste fald, at historien er gammel. I værste fald spænder læseren hanen på sin åndelige pistol og pløkker billedredaktøren. Mentalt. Som Hermann Göring, når han hørte ordet kultur.
Med den løn, I får for jeres arbejde, forlanger jeg mere. Ellers må jeg tro på, at der rent faktisk er en virus, der har ramt det kreative center i hjernen.
Jeg vil ikke have flere blå blink, ikke flere plasticstrimler med ordet POLITI. Vi vil have fortællende fotos, som bibringer historien en ekstra dimension.
I skal lade være med at købe klippekort til et enkelt foto, for I pisser på vores intelligens og hukommelse.
Jeg så i JP den 8. maj et arkivfoto af rwandiske flygtninge på en vej uden for Goma i DRC med billedteksten ”En velfungerende infrastruktur er vigtig, hvis der skal skabes udvikling i et uland …”
Som jeg frådende skrev på min Facebook: JP ville aldrig illustrere en artikel om dansk infrastruktur med fotos af flygtningestrømmen vadende igennem landet fra 2015 … ALDRIG!
Jeg håber, det er sidste gang, jeg ser ovenstående foto brugt i et seriøst medie. Så jeg slipper for at spænde min åndelige seksløber – igen.
Jørn Stjerneklar er fotograf i Sydafrika
Hverken Jyllands-Posten, Berlingske eller DR har ønsket at kommentere indlægget.
5 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Det er noget underligt noget det med valg af billeder. Det første vi ser er billedet. Men det er det sidste de fleste tænker på. Når de skal "lægge noget billedmateriale op"
Kære Rune og Mads, hvis det forholder sig sådan, hvad jeg tror på, betyder bare at flere mennesker skal tænke sig om. Det fritager ikke nogen for ansvar eller undskylder åndelig dovenskab. Hvad din titel er i den sammenhæng er ligegyldig. Jeg skriver det her for at få lidt seriøsitet ind i det daglige arkivbilledvalg.
Enig med Mads. Det er i stigende grad journalister der lægger billederne på. Billedredaktørerne er efterhånden en sjælden vare, deraf problemet.
Kære Jørn
God og vigtig kritik. Din seksløber skyder dog lidt ved siden af: Problemet er nemlig typisk ikke billedredaktørerne, men derimod manglen på samme.
Vh. Mads
Hver gang jeg ser arkivbilledet af hjemmehjælperen, der støvsuger en nydeligt indrettet stue, får jeg lyst til at foreslå Journalisten at lave en serie om de mest skambrugte arkivbilleder og historien bag dem. Det kunne være spændende at læse. Så det er hermed (lidt indirekte) foreslået.
Det dukker op på andet hit på en googlesøgning på 'hjemmehjælp scanpix': https://www.dr.dk/nyheder/indland/flere-sparer-selv-op-saa-de-kan-betale-ekstra-hjemmehjaelp
Flere