Informationsafdelinger og kommunikationsbureauer er blevet uundværlige leverandører af nyheder til aviserne. Sådan lyder vurderingen fra både Geelmuyden.Kiese og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
»Uden kommunikationsbranchen ville aviserne kun være halvt så tykke«.
Sådan konkluderer ledende partner hos kommunikationsbureauet Geelmuyden.Kiese, Peter Goll, i dagens udgave af Berlingske Business.
Og han mener, at det er en ganske naturlig udvikling:
»Medierne har jo færre ressourcer, fordi der er færre betalende kunder i butikken. Journalisterne skal hver især producere mere til stadigt flere platforme. Derfor er medierne i stigende grad afhængige af eksternt stof,« siger han til avisen.
En undersøgelse fra CBS foretaget i 2009 fortæller, at der i 1999 blev produceret 32.000 nyheder på en uge, mens tallet i 2008 var steget til 75.000. I samme tidsrum var der hverken kommet flere skrivende eller redigerende journalister.
Uddannelsesleder på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Henrik W. Jørgensen, genkender tendensen og henviser til en australsk undersøgelse fra 2009, der viste, at 55 pct af avisstoffet kom fra eksternt hold.
Han mener samtidig, det store pres udefra er et stort problem for aviserne:
»Nogle gange er PR jo helt harmløst. Men det er problematisk, hvis nogen har en agenda, hvor man vil tage sig bedst muligt ud, og at det er den part, som leverer vinkler, kilder og lignende. På den lange bane får man et demokratisk underskud, hvor journalister er transportører af budskaber, andre har opfundet«.
Hos Politiken er chefredaktør Anne Mette Svane ikke så pessimistisk på avisernes vegne.
»Jeg kan godt genkende tendensen, men det er primært i netmediet. Her er kvantitet ofte mere styrende end kvalitet, fordi man hele tiden skal komme med nye artikler.«
3