Når den kommende regering skal snakke om åbenhed i forvaltning, skal de ikke kun snakke om, hvad der skal være offentligt, men også om, hvordan det skal være offentligt. Det siger Astrid Haug, community manager på Berlingske, til Journalisten.dk.
Diskussionen om, hvilke og hvor meget data fra det offentlige der skal være tilgængeligt for pressen og resten af befolkningen, har ligget stille siden foråret. Men når et nyt folketing sætter sig sammen for at opdatere Offentlighedsloven, skal politikerne også snakke om, hvordan pressen og borgerne kan bruge åbenheden.
»Hvis man kigger på en række andre lande, så bliver data og informationer fra staten gjort tilgængelige på en langt mere brugervenlig måde. Vi skal ikke kun diskutere, hvad der skal være tilgængeligt, vi skal også diskutere, hvordan det skal være tilgængeligt,« siger Astrid Haug til Journalisten.dk. Hun har siden januar 2010 været ansvarlig for Berlingskes aktiviteter på sociale medier og er også ekstern lektor på RUC.
I et indlæg på bloggen digitaletanker.dk kalder hun Danmark for et PDF-land. Stort set intet data fra den danske regering er søgbart, og det er utroligt svært at få overblik.
»Hvis man skal finde data fra det offentlige i Danmark i dag, så skal man downloade pdf'er, der ligger spredt ud over forskellige hjemmesider. Alting ligger lige to klik for langt væk. Jeg så gerne, at der måske gennem Statsministeriet blev lavet en platform, hvor borgere nemt kunne se, hvilke data der er mulighed for at få adgang til,« siger Astrid Haug og peger på Storbritannien, hvor regeringen med premiereminister David Cameron i spidsen har lavet en hjemmeside, hvorfra man kan finde regeringens tilgængelige data. Blandt andet er der en liste over folk, de britiske ministre holder møder med.
Det er ikke kun medierne, der kan drage fordel af en mere brugervenlig åbenhed i det offentlige. I øjeblikket er det forbeholdt en meget lille gruppe mennesker at håndtere data fra regeringen, fordi for eksempel tal om økonomi er så komplekse og uoverskuelige.
»Ja, der ligger en masse data tilgængeligt, men i øjeblikket kan de kun bruges af mindre end 0,5 procent af befolkningen, der rent faktisk kan finde ud af at håndtere komplicerede datasæt. Brugervenlighed og det at gøre data søgbar ville udvide åbenheden til at inkludere en langt større del af den danske offentlighed.«
Astrid Haug kigger især imod USA, når hun skal finde inspiration til, hvordan politikerne kunne bringe mere brugervenlig åbenhed ind i regeringsapparatet. Den amerikanske præsident Barack Obama har fra dag et haft åbenhed som en mærkesag og har lavet en portal, hvor borgerne kan få overblik over de tiltag, hans administration har sat i gang. Den slags initiativ er endnu utopi i den danske politiske administration.
»Når man diskuterer åbenhed, er de danske politikere i defensiven. Jeg savner en reel diskussion her i landet om, hvordan vi skal være åbne. En ny regering kunne jo have det som mål at gøre det offentlige mere åbent på en brugervenlig måde,« siger Astrid Haug til Journalisten.dk.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.