
Foto: INA FASSBENDER/Ritzau Scanpix
Selv om der for tiden ingen tilskuere er på stadion til langt de fleste af verdens største fodboldkampe, kan du som tv-seer alligevel opleve tilskuerlarm og jubel under kampene, når de bliver sendt.
Dåsejublen bliver brugt af blandt andet NENT, der har kanaler som TV3 Sport og TV3+, ligesom også Discovery Networks i deres streamingtjenester viser kampe, hvor seerne kan vælge at få dåselyd på kampene – blandt andet Superliga-kampe.
Men er det egentlig i orden? Det kan man godt sætte spørgsmålstegn ved, lyder det fra formand for Danske Sportsjournalister Jimmy Bøjgaard, som selv er mangeårig sportskommentator på tv.
”Det er helt indgroet i os som journalister, at vi skal afspejle virkeligheden. Og lige nu er der helt tomme stadions, hvor man kan høre spillerne tale sammen. Jeg ville personligt som kommentator have det bedst med, at der ikke var dåselyd på kampene,” siger han.
Discovery-redaktør var selv imod det først
Kritikken af dåselyden har også været skarp fra foreningen Danske Fodbold Fans. Her har formand Christian Kokholm Rothmann til Ekstra Bladet sagt:
”Det er noget falsk marketing. Altså, at man et eller andet sted ikke præsenterer virkeligheden, som den er,” siger han.
Hos Discovery Networks forstår redaktionschef Søren Klæstrup godt kritikken af dåselyden. Han var selv skeptisk over for den, da fodboldsæsonerne startede op igen efter corona-nedlukninger verden over.
”Først var vi konservative og tænkte, at det var at redigere for meget i virkeligheden. Debatten for og imod var lystig, og vi var ikke afklarede. Jeg var også selv tilhænger af at køre det uden kunstig lyd, og jeg syntes, det var spændende, at man kunne høre spillerne og trænerne råbe direktioner til hinanden på banen,” siger Søren Klæstrup.
I dag mener han alligevel, at det er helt i orden at tilbyde seerne dåselyd under kampene, hvis det gør dem mere underholdende. Så længe seerne som hos Discovery selv kan vælge det til eller fra, og Discovery desuden deklarerer, at der er tale om kunstig lyd.
”Vi er trods alt ikke så konservative, at vi ikke kan prøve nye ting af. Det vigtige for os er, at vi ikke dikterer, hvad der er rigtigt, men lader brugerne vælge selv,” siger han.
Er det ikke misvisende, uanset om brugerne er klar over, om det er kunstigt eller ej?
”Den holdning abonnerer jeg ikke på. Vi gør en dyd ud af at varedeklarere, at det er kunstigt, og så længe vi gør det, ser jeg ikke et problem.”
Kampe uden jubel kan være interessante som kommentator
Under sædvanlige omstændigheder med tilskuere på stadion ville brugen af dåselyd være helt uden for skiven, mener Jimmy Bøjgaard.
”Normalt ville jeg aldrig synes, at man skulle hjælpe stemningen på vej eller manipulere lyden, så et halvtomt stadion kunne lyde bedre,” siger han.
Men han kan godt forstå, at tv-stationerne i disse måneder alligevel forsøger at tænke kreativt i forsøget på at lave et produkt, der begejstrer seerne.
”Det er en force majeure lige nu. Tv-stationerne tænker på deres produkt og skal sende hundredvis af timer uden tilskuere, så jeg kan godt forstå, at de i denne specielle situation i hvert fald har deres overvejelser, så det ikke lyder som at spille på en kirkegård,” siger han og tilføjer:
”Personligt foretrækker jeg alligevel, at vi bare tilpasser os den situation. Det er en lidt anden kommentatoropgave, hvor man hele tiden skal kommentere på og ”være over” kampen, men fagligt er det muligt og faktisk også interessant, og det er jo bare virkeligheden, vi formidler hjem i stuerne til seerne.”
På Discovery blev de overbevist om at bruge dåselyd, efter at de havde hørt, hvordan det lød på kampe fra den tyske Bundesliga, fortæller Søren Klæstrup.
”Det syntes vi fungerede ret udmærket. Men vi var spændte på at introducere det, fordi vi vidste, det kunne dele vandene,” siger han.
Tror du, nogen reelt bliver snydt af lyden?
”De fleste ved godt, at det er kunstigt, men man kan vel godt blive grebet af stemningen, lige når man tænder, og tænke: Er der kommet tilskuere tilbage på stadion? Netop derfor skal vi tydeligt skrive, at det er kunstig lyd,” siger han.
Redaktionschefen fortæller desuden, at cirka en fjerdel af Discoverys seere vælger at se fodboldkampe med kunstig tilskuerlyd.
”Det viser, at der har været en interesse i at opleve den kunstige lyd,” siger han.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.