»Jeg havde skrevet tre forskellige analyser afhængig af, hvilket resultat aftenen ville udvise. Og så fik jeg, hvad jeg selv betragter som en troværdig besked fra flere af hinanden uafhængige kilder, der gav meldinger om, at Løkke ville gå af. Jeg vurderede, at det var så sandsynligt, at det var værd at tage chancen.«
Sådan siger debatredaktør på Dagbladet Børsen Christopher Arzrouni, efter at han til dagens avis skrev en analyse, hvor han konkluderer, at Lars Løkke Rasmussen abdicerer:
”Da Løkke konstaterede, at dagene op til hovedbestyrelsesmødet forløb som en lang nedslidningsproces, tog han beslutningen om at træde tilbage,” står der i analysen
Men Løkke har en overraskelse, skriver Christopher Arzrouni – Løkke peger på Søren Gade som sin afløser.
Fint at medierne er til grin
I dag beklager Christopher Arzrouni på Børsens hjemmeside, at han tog fejl. Han er til grin, skriver han. (kræver abonnement)
Til Journalisten siger han:
»Jeg synes, det er skamfuldt og lidt morsomt. Det er skamfuldt at skrive noget, der ikke passer, og referere noget, der ikke skete. At jeg gjorde det i god tro, er ikke mindre skamfuldt. Men jeg synes også, det er meget morsomt. Jeg kan godt lide det uforudsigelige i politik, som vi har set her, og at det er fint, at medierne er blevet gjort til grin. Især Løkke fortjener at kunne grine af os,« forklarer han.
Hvad er det værste ved klummen?
»Det er, at præmissen er forkert. Bortset fra det er det en fremragende klumme. Men når præmisser er så forkerte, falder alle de udmærkede og lødige ræsonnementer til jorden,« forklarer han.
Er ellers en forsigtig mand
Han havde deadline klokken 20.
»Set fra pressens vinkel var det en lidt umulig situation. Som trykt medie har man en deadline, der kommer før de elektroniske medier, der har deadline hele tiden. Det er en presset situation, og der risikerer aviserne at forekomme komplet ligegyldige i konkurrencen med de elektroniske medier. Det gør, at sådan en som mig, der ellers er en ret forsigtig mand, må spørge: Hvad havde jeg ellers af muligheder: Skrive lirum larum, katten lægger æg?« spørger han.
Har du konfronteret de folk i Venstre, som tippede dig?
»Ja, men jeg klandrer dem ikke. Tingene udviklede sig uforudsigeligt, og jeg gik all in.«
Godt for demokratiet
Han forklarer, at det er godt for den demokratiske debat, at netmedierne og de elektroniske medier blevet kritiseret for dækningen af mødet i Odense, fordi det betyder, at læserne og seerne vænner sig til at modtage det, de får, med et bedre filter.
Han har i dag bladret de andre aviser igennem for at se, om andre tog fejl ligesom ham selv.
»Jeg har desværre ikke fundet nogen trykte medier, der har lavet en så stor fejl som mig.«
I de fleste aviser fremgår det, at formandsopgøret blev afgjort efter avisens deadline. I stedet for at udpege en ny formand skriver Thomas Larsen i Berlingske for eksempel, at Socialdemokraterne er vinder af uroen i Venstre. Information hæfter sig ved, at Venstre er et splittet parti, og at stumperne nu skal samles. BT skriver, at Løkke kæmpede til det sidste, men tilføjer, at der ikke var fundet en afklaring inden deadline. Det samme understreger Berlingske i en portrætartikel af favoritten som Løkkes afløser, Kristian Jensen.
Vil være mere ydmyg
Christopher Arzrouni siger, at han har begået en tilsvarende fejl, da han på TV 2 forudså, at der ville blive indgået en skatteaftale mellem regeringen og Venstre.
»Jeg havde de bedste kilder, man kan have. Men der sker uforudsigelige ting i politik. Måske skal jeg lære, at jeg skal anerkende uforudsigeligheden og blive lidt mere ydmyg.«
9 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Hej,
Problemet er jo, at politisk kommentage og god gammeldags gedigen politisk nyhedsjournalistik i den grad er blevet blandet sammen de senere år.
Det har politikerne også luret og bruger kommentatorerne også til spin - og det er der ikke noget forkert i, spin ER en del af det politiske spil på godt og ondt.
Det ene udelukker ikke det andet her: De politiske kommentatorer kan jo godt overveje, om de mistede overblikket i en utrolig hektisk situation og om det så var spin eller en beslutning, der blev ændret da muligheden opstod er lidt ligegyldigt: dem der forudså Løkke ville gå tog fejl.
Den erkendelse udelukker jo ikke, at man fortsat holder et vågent øje med Venstre - det er jeg sikker på, læsere og seere forventer.
Venlig Hilsen Christian Barfoed
Jeg tror ikke at Søren Gade historien var spin - der er med garanti en del i Venstre der har kontaktet ham fordi de syntes at han er en sympatisk og kompetent mand.
Hvis man ser på størrelsen af det parti, på den mands position og karriere etc. så kan det ikke komme som en overraskelse hvis der er nogle der godt kunne tænke ham som leder af Venstre.
At kalde det spin er grotesk - de journalister som påstår at de har været offer for spin er vel bare inkompetente folk der prøver at løbe fra deres ansvar.
Lederen i dages udgave af Børsen er vel nok det tætteste man kommer på en saglig tilgang til det som der er sket ude i medierne
At se Presselogen var grotesk, at se hvordan disse folk kunne side og sige at deres troværdighed var mellem 8 og 10 fortæller vel lidt om hvor lidt selvkritik nogle folk har.
Det politiske kommentatorer er politiske pauseklovne hvis job består i at bringe rygter videre - flere af dem erkendte at de sagde at Lars løkke gik af og det gjorde de på basis af en anonym kilde som de havde stor tiltro til.
Det er trist at Henrik Qvortrup ikke var på arbejde den aften, er sikker på at han på basis af Dankort transaktioner kunne have fortalt klokkeslættet for hvornår Lars løkke havde købt sko... :-)
Nu ved vi så, at lanceringen af Søren Gade som en eventuel ny formandskandidat for Venstre, var et gedigent og gigantisk stykke spin, som havde til formål at skræmme vakkelvorne medlemmer af Venstres 132 hovedbestyrelsesmedlemmer til at holde fast i Løkke.
Historien om Søren Gade kom først - og åbenbart velvalgt - ud i Politiken.
Her blev der i følge oplysningerne fra chefredaktøren tjekket flere gange i løbet af dagen.
Så der havde jo været mulighed for at stoppe historien, hvis der ikke var stikfaste udsagn på den. Og her taler vi om et landsdækkende dagblad.
Det kunne chefredaktøren, - der selv har en fortid som højtplaceret embedsmand i Statsministeriet - have gjort. Han må om nogen have kendskab til spinn og politisk udnyttelse af pressen.
Venlig hilsen
Bodil Rohde
Live lige nu Presselogen på TV2 News:
Det er pinligt at se hvordan en flok højtlønnede politiske kommentatorer sidder og forsvare det de har sagt og skrevet, beklager at de har røde øre og siger at de burde have gjort det anderledes - de har vildledt deres læsere, seer og lyttere på en meget grov måde.
Søforklaring på søforklaring eller skal vi sige at det er grotesk at se journalister der forsøger at lægge ansvaret over på deres ene kilde som de stolede meget på.
Det er journalistisk plat og borgerne i vort samfund er de største tabere, det er dem der er blevet vildledt.
Håber at den næste generation af journalister er lidt dygtigere end de folk jeg ser på TV lige nu.
Jeg elsker når journalister efterfølgende påstår at det er spin fra Venstres side der er årsagen til at de skrev som de skrev.
Løb bare fra ansvaret, og lad være med at tænke på hvorfor antallet af betalende kunder i medieverden falder måned efter måned.
Nu mangler vi bare en debat i Presselogen hvor en masse redaktører sidder og giver Venstre ansvaret for det som deres politiske eksperter har skrevet og sagt.
Det politiske kommentatorer er medieverdens pauseklovne.
Flere