Børsen får Google-penge til robotjournalistik

"Et kæmpestort eksperiment", kalder Børsen samarbejdet med virksomheden Lasso News om at lave robotjournalistik. Lasso har allerede robotter, der skriver 1.500 nyheder om dagen baseret på virksomhedsregistre, men kvaliteten skal hæves, hvis robotterne skal skrive i Børsens spalter

I maj 2017 skrev Journalisten om Lasso News: Et lille iværksætterfirma, som laver robotjournalistik baseret på virksomhedsoplysninger. Robotterne hos Lasso News skriver cirka 1.500 artikler om dagen.

Nu indleder Lasso News et samarbejde med Børsen. Samarbejdet har fået 100.000 euro i støtte fra Google Digital News Initiative, som i dag har offentliggjort modtagerne af seneste støtterunde.

”Det er et kæmpestort eksperiment,” forklarer redaktionschef på Børsen Kasper Haugaard.

”Målet er en slags cyborg-journalistik,” siger adm. direktør i Lasso Jakob Benediktson.

Børsen er et af fire danske medier, som modtager støtte fra Google i dagens uddeling af DNI-midler. Information har fået 448.000 euro, Herning Folkeblad 200.000 euro og videnskab.dk 50.000 euro.

Skal skrive læsværdige nyheder

De to samarbejdspartnere har været i dialog om et samarbejde i lang tid, og kontakten var allerede i gang, da Journalisten beskrev Lasso News i maj.

”Lasso havde allerede dengang deres første skrivende robot. Den kan meget, men den er stadig ikke god nok til os. Vi laver publicistisk indhold, som koster penge. Min drøm har hele tiden været at lave en robot, som kan skrive læseværdige artikler på et niveau, som er højt nok til, at man vil betale for det,” siger Kasper Haugaard.

”Kan vi lave en algoritme, som kan fortælle historier, mens de sker, og så de er værd at læse?” tilføjer han.

Det er en del af formålet med det nye projekt: At konstruere en 'robot', som kan skrive automatiserede og lynhurtige artikler om for eksempel regnskabsmeddelelser og markante kursændringer på et niveau, så Børsens brugere gider læse dem.

”Hvis en robot kan skrive lynhurtigt og præcist på baggrund af data, så mener jeg, at der er et marked hos vores kunder. Hastighed er afgørende på vores stofområde. Den dag, Vestas-aktien begynder at falde, vil vores læsere vide det straks – ikke 10 minutter efter,” siger Kasper Haugaard.

Kan frigøre mange mandetimer

Kasper Haugaard håber, at robotten dermed kan frigøre tid, som journalisterne i dag bruger på trivielle opgaver.

”Vi har flere reportere siddende klar, når der kommer nyt regnskab. Det bruger vi rigtig mange mandetimer på. Hvis en robot kunne lave den første gennemgang, så kunne vi gå direkte til næste del, som er at svare på ”hvorfor sker det?” og ”hvad er konsekvenserne?” Men om vi får en robot, der kan det, må tiden vise.”

Samtidig kan en nyhedsrobot, som automatisk laver nyheder på regnskaber og kursændringer, øge Børsens dækningsområde.

”Vi skriver mest om de største virksomheder i Danmark, men der er en kæmpe gruppe af brancher og selskaber, som vi meget sjældent skriver om. Der er et perspektiv for at lave relevant journalistik til mange flere mennesker end i dag,” siger Kasper Haugaard.

Flere danske medier har eksperimenteret med robotjournalistikken. Ritzau har siden 2015 haft robotten "Autoflash", som finder nøgletal i regnskaber, ligesom Politiken op til kommunalvalget 2017 havde en robot til at skrive automatiserede nyheder baseret på kommunernes økonomi. Men samarbejdet mellem Lasso og Børsen skal helst give en robot, der er mere avanceret end dem, man hidtil har set i den danske mediebranche.

Fejl kan flytte aktiekurser

Han er dog opmærksom på, at projektet har åbenlyse faldgruber, der skal være styr på, hvis robotartiklerne nogensinde skal sendes ud til kunderne.

”Den største faldgrube er nok, hvis robotterne ikke skriver sandt. Hvis robotten drager den forkerte konklusion eller sammenligner de forkerte tal, så har vi et kæmpe problem, som dybest set kan flytte aktiekurser. Man skal kunne stole på, at det er rigtigt. Men der er mange faldgruber, når man lægger arbejdet i hænderne på maskiner,” siger han.

Hvis det lykkes at konstruere en dygtig nyhedsrobot, har Lasso og Børsen større ambitioner. De vil forsøge at udvikle en personlig robot til hver journalist. Robotten skal opbygge erfaring og løbende lære af sin journalistkollega.

”Hver journalist får sin egen robot. Hvis du skriver om olieindustri, og der kommer et nyt regnskab, så læser robotten regnskabet og hjælper dig med at skrive om det, baseret på det, du har lært den, og det, den har lært af at læse det, du har skrevet før. Målet er at lave en hybrid mellem et menneske og en robot, en slags cyborg-journalist,” siger adm. direktør i Lasso Jakob Benediktson.

”Alle har deres egen måde at skrive på, og hver branche dækkes forskelligt. Det skal robotten lære af den enkelte journalist,” fortsætter han.

Kan være en personlig assistent

Det er ikke sikkert, den personlige robot skal skrive et udkast til en artikel. Den kan også hjælpe med andre opgaver, forklarer Kasper Haugaard.

”Hvis du har skrevet 1.000 artikler om olieindustrien, så læser den personlige robot dem og lærer at hjælpe. Måske skriver den første udkast til en nyhed, måske foreslår den mulige kilder eller vinkler. ”Hej, jeg kan se, at Mærsk-kursen er steget 10 procent. Her er 15 forslag til relevante kilder – skal jeg sende dem tre spørgsmål hver?” kunne den sige.”

Et andet eksempel er noget så simpelt – men tidskrævende – som billedvalg.

”Her kan robotten måske sige ”jeg kan se, at du sidder og skriver om Lars Løkke og Donald Trump, jeg har kigget hos Scanpix, og her er fire forslag til billeder, du kunne bruge. Journalister laver meget i dag, som intet har at gøre med journalistik. Håbet er, at man får sin egen personlige assistent,” forklarer han.

Hvor meget af det her tror du selv på lykkes?

”Det er svært at sige. Jeg håber, det bliver et kæmpe boost til journalistikken. Men hvor langt vi kommer, er svært at sige,” siger Kasper Haugaard.

DJ positivt stemt over for robotter

Dansk Journalistforbund er positivt stemt over for robotjournalister. Da Journalisten beskrev Lasso News tidligere på året, udtalte næstformand Tine Johansen:

”Hvis robotternes kompetencer bliver brugt rigtigt, kan de være en kæmpe hjælp ude på redaktionerne. Robotter kan klare rutinearbejdet på en effektiv måde og dermed frigøre ressourcer til ordentlig journalistik. Så kan journalisterne koncentrere sig om det, maskinerne ikke kan,” sagde hun.

1 Kommentar

Thomas Hoffmann
14. DECEMBER 2017
Det er så fedt at høre om
Det er så fedt at høre om nogen, der tænker i udvikling af journalistik og så endda ind i den digitale verden.

Det havde også været interessant at høre, hvad Herning Folkeblad skal bruge deres penge til, nu de har fået dobbelt så mange som Børsen.

Hvis nogen skulle være interesseret i, hvad overvejelserne er hos Videnskab.dk om vores andel, kan man læse om dem her: https://videnskab.dk/kultur-samfund/google-stoetter-videnskabdks-nye-trovaerdighedsbarometer-for-sundhedsvidenskab