Der bliver fuld udskiftning blandt Børsens lederskribenter og måske også i forhold til avisens holdninger.
Fredag lancerede Børsen ansættelsen af to nye chefer – nyhedsdirektør Nikolaj Sommer samt finansanalytikeren Steen Bocian, der får titel af cheføkonom og perspektivredaktør. Stillingen som perspektivredaktør afløser den hidtidige leder- og debatredaktør-stilling, hvilket betyder at Thomas Bernth Henriksen stopper som sådan.
Kort efter meddelte de to eksterne lederskribenter Amalie Lyhne og Ole P. Kristensen, at de begge vælger at trække sig. Og begge antydede kraftigt, at deres afgang hænger sammen med en ny holdningsmæssig linje, som Corydon står for.
Savner idelogi
Amalie Lyhne skriver således på sin Facebook-side, at hun, selv om hun er liberal, har stor respekt for folk med andre værdier end hende selv, men skriver:
”Så er der også dem, der tror på nødvendighedens politik: At alt det der med værdier og ideologi er noget bras, og at vi egentlig lige så godt kunne sætte et hold økonomer til at lede landet. Den sidste gruppe tilhører jeg langtfra. Så når Thomas Bernt Henriksen forlader sin post, gør han det sammen med den samlede ledergruppe – altså også mig og Ole P. Kristensen.”
Indlægget refererer til Børsens chefredaktør, Bjarne Corydon, der i sit tiltrædelsesinterview i Børsen sagde, at hans udgangspunkt er ”til enhver tid at sikre en indædt uafhængighed af politiske interesser, af ideologi og af særinteresser.”
Ingen kommunikation
Også den tidligere økonomiprofessor og erhvervsleder Ole P. Kristensen kan bekræfte, at hans afgang skal ses i sammenhæng med, at Corydon står for en anden politisk linje end den, Børsen hidtil har været kendt for.
”Den gamle linje på Børsen var markant liberal. Og jeg står selv for nogle principper, som mange vil kalde liberale. Det er sådan noget som frihed for individet, frihandel, en ikke for stor offentlig sektor. Men det har været tydeligt, at Børsens linje nu er ved at ændre sig. Og det er sådan set naturligt, at det også sker på lederplads,” siger Ole P. Kristensen.
På sin Facebook-side skriver han, at hans situation på Børsen har udviklet sig ”uholdbart” siden 1. januar. Det handler dels om, at han og Corydon har forskellige politiske holdninger. Dels om, at der under Corydon ikke har været nogen kommunikation mellem chefredaktøren og de enkelte lederskribenter, forklarer han.
”Midtsøgende og teknokratisk”
Med udskiftningen af lederredaktør Thomas Bernth Henriksen vurderer Ole P. Kristensen også, at det kun ville være et spørgsmål om tid, før han ville blive opsagt som lederskribent.
Er Børsen på vej til at blive en holdningsmæssigt socialdemokratisk avis?
”Det tror jeg ikke. Lige præcis hvad den er på vej til, ved jeg ikke. Men der er et eller andet kursskifte, som også signaleres ved de folk, han har ansat. Jeg vil mere kalde det en midtsøgende linje. Og skal jeg sætte et ord mere på, vil jeg måske sige "teknokratisk" – en tro på, at landet kan styres af økonomer,” siger Ole P. Kristensen.
Lederes skal skrives af profiler
Chefredaktør Bjarne Corydon bekræfter, at de nuværende eksterne lederskribenter ville blive skiftet ud. Men det handler først og fremmest om, at lederne skal skrives af interne folk, siger han.
”Vi foretager den grundlæggende ændring, at vi ansætter en perspektivredaktør, der afløser lederredaktøren. Og så samler vi et lederpanel, der består af profiler, der også tegner Børsen udadtil: Steen Bocian, Niels Lunde, Helle Ib og mig. Så vi har truffet den beslutning, at ledere skal skrives af de ledere, der er på Børsen, og skal have rod i den analysekraft, vi selv leverer,” siger Bjarne Corydon.
Handler det her også om anskuelser?
”Først og fremmest handler det om, at vi gør tingene på en anden måde. Jeg har hele tiden tænkt, at det er lidt skævt, at det er eksterne, der skriver Børsens ledere. Men det er klart, at det er en anden betoning, når vi kalder det en perspektivredaktør frem for en lederredaktør.”
Så mindre ideologiske og politiske ledere?
”Ja, det vil helt sikkert være mere analytisk betonet.”
Det handler om indsigt
Børsen er kendt som en liberal avis. Frygter du ikke at miste taget i avisens læsere ved at nedtone den liberale tilgang?
”Nej. Børsen skriver om og for erhvervslivet, og det skal først og fremmest være båret af indsigt.”
Traditionelt har analyser og ledere været to forskellige genrer. Er det her et opgør med ledergenren?
”Jeg synes det er et kunstigt skel. Det er rigtigt, at der er forskel på analyse og ledere. Men rigtige og begavede indspark skal basere sig på indsigt, og det har Steen Bocian, Helle Ib og Niels Lunde,” siger Bjarne Corydon.
Thomas Bernth Henriksen vil ikke kommentere sin afgang som lederredaktør. Amalie Lyhne vil heller ikke uddybe sit Facebook-opslag. Hun er imidlertid stadig tilknyttet Børsen som klummeskribent, hvilket hun regner med at fortsætte med, ”hvis denne update altså tillader det”, som hun skriver på Facebook.
(Rettelse 10.53. I artiklen kom vi ved en fejl til at kalde Niels Lunde for Jes Lunde. Det er rettet nu.)
8