Corydon: ”Den største udfordring er at sikre kvalitet”

Børsens nye chefredaktør Bjarne Corydon peger på øget kompleksitet i samfundet som journalistikkens største udfordring. Den tidligere finansminister forsikrer, at avisens journalister kan dække Dong-sagen uafhængigt. ”De har deres faglige uafhængighed”

Dagbladet Børsen leverede i dag noget af en overraskelse, da avisen præsenterede den tidligere socialdemokratiske finansminister Bjarne Corydon som ny chefredaktør og administrerende direktør.  

Internt havde medarbejderne væddet om, hvem det ville blive.

”Vi havde en liste på 20 kandidater, og Bjarne Corydon var slet ikke på den liste. Så langt rakte vores fantasi slet ikke,” sagde Børsens tillidsmand Michael Solgaard til Journalisten tidligere i dag.

Bjarne Corydon tiltræder ved årsskiftet, men han har ingen erfaring fra mediebranchen. Til gengæld var han en helt central figur i den daværende S-R-SF-regering, der i 2013 vedtog en ny og i mediebranchen meget udskældt offentlighedslov. En lov som med en ny ministerbetjeningsregel har gjort det langt sværere for medierne at få aktindsigt i landets ministerier og offentlige styrelser.  

Vil du som chefredaktør på Børsen fortsat være tilhænger af den omstridte offentlighedslov, som du selv var med til at vedtage i 2013?

”Jeg har ikke nogen udmeldinger i dag om politiske holdninger om noget som helst. Det synes jeg, ville være forkert på dagen, hvor jeg har fået et nyt job. Men alt det, jeg har været med til at lave politisk, det står jeg selvfølgelig inde for,” siger Bjarne Corydon.

Vil Børsens nye chefredaktør være modstander af, at der bliver lempet på den offentlighedslov, som resten af branchen finder stærkt kritisabel?

”Nej, for Børsens nye chefredaktør har ikke nogen nye politiske meldinger på sin første dag i jobbet,” siger Bjarne Corydon.

Forsikrer uafhængig dækning af Dong-sagen

Som finansminister var han desuden ansvarlig for en af de mest omstridte politiske beslutninger i nyere tid; statens salg af dele af energiselskabet Dong Energy, til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.

Kritikerne mener, at den daværende SRSF-regering med støtte af de nuværende tre regeringspartier solgte Dong alt for billigt i 2014. Da Dong Energy blev børsnoteret i 2016, var værdien således steget med 119 procent på blot to et halvt år. Energiselskabet har siden skiftet navn til Ørsted.

Rigsrevisionen kritiserede i foråret 2017, at Finansministeriet overvejelser om den samlede værdiansættelse af Dong er mangelfuldt dokumenteret, hvilket betyder, at Rigsrevisionen ikke kan gå beregningerne efter.

Men Bjarne Corydon forsikrer, at Børsens journalister stadig kan dække Dong-sagen uafhængigt, selvom han fra årsskiftet bliver deres nye chef.  

”Det kommer Børsen til at dække ligesom alle andre sager. De journalister, der dækker det, kommer til at gøre det med et kriterium, og det er med fagligheden i højsædet,” siger Bjarne Corydon.

Har I lavet nogle aftaler om det, for man har jo set, at det har givet nogle udfordringer på både Ekstra Bladet og Politiken, da Hans Engell og Bo Lidegaard var chefredaktører på de aviser?

”Det er en drøftelse, vi har været rundt om. Og jeg tror, at alle har været helt komfortable med det i ansættelsesprocessen.”

Men vil du erklære dig inhabil i dækningen af Dong-sagen og træde helt ud af forsidevalg og den slags?

”Jeg kommer ikke til at lægge mine journalister nogen hindringer i vejen i forhold til at dække sager, som jeg har været en part i.”

Hvis nu Børsens journalister arbejder på Dong-sagen ud fra nogle fakta, som du mener er forkerte, hvordan vil du så agere?

”Så går jeg ud fra, at de vil spørge mig. Børsens journalister kan selvfølgelig stille mig de spørgsmål, de vil, hvis de finder det relevant at interviewe mig. Og de vil kunne stole på, at de har deres faglige uafhængighed,” siger Bjarne Corydon.  

”Kvalitet er journalistikkens største udfordring”

Hvad ser du som journalistikkens største udfordring i disse år?

”Den største udfordring er at sikre kvalitet i bred forstand. Og komme bag om de ting, der bliver diskuteret. Jeg har jo selv oplevet det både som kilde og et objekt for nyheder. En ting er at dække det politiske spil, og hvad folk mener om hinanden. Noget andet er at få det sat i forbindelse med de tekniske sider af sagen og forstå dybden af de beslutninger, som bliver diskuteret,” siger Bjarne Corydon.     

Han har selv været i skudlinjen som aktør og kilde i mange år som først sekretariatschef i Socialdemokratiet på Christiansborg fra 2005 til 2011 og sidenhen som finansminister fra 2011 til 2015.

Har du personligt oplevet et kvalitetsfald i journalistikken i de år, hvor mediebranchen jo har været presset og gennemgået mange store sparerunder?

”Nej, det synspunkt abonnerer jeg ikke på. Men jeg tror bestemt ikke, at det bliver nemmere og mere ligetil at holde øjnene på bolden som journalist og komme i dybden med de beslutninger, som bliver diskuteret både politisk og i erhvervslivet,” siger Bjarne Corydon.

Hvorfor bliver det sværere?

”Fordi det, der bliver besluttet, bliver til stadighed mere kompliceret, og de forandringer, man skal prøve at gabe over, bliver vildere og vildere. Hvis du sammenligner både det politiske spil i dag, måden Danmark bliver regeret på, og hvad der foregår i en typisk dansk virksomhed i dag med landskabet for 20 år siden, så tror jeg, at alle er enige i, at landskabet i dag er langt mere kompliceret, end det var dengang,” siger Bjarne Corydon.  

Fra socialdemokrat til lederskribent på liberal avis

Bjarne Corydon har meldt sig ud af Socialdemokratiet i forbindelse med sit nye job som chefredaktør på Børsen. Her skal han skrive ledere for erhvervslivets avis, og hans forgænger som chefredaktør Anders Krab-Johansen var kendt for sine meget liberalistiske ledere.  

Er du stadig socialdemokrat inde i maven?

”Jeg er mig selv. Jeg står for det, som jeg altid har stået for. Men nu er jeg i en fuldstændig uafhængig rolle. Du kan ikke putte mig ned i nogen kasse, Jeg er ikke medlem af noget parti, og jeg abonnerer ikke på nogen lejrtænkning eller ideologi,” siger Bjarne Corydon.  

Hvordan kan du stadig være dig selv, når du går fra at være socialdemokrat til at være chefredaktør og lederskribent på en avis med en helt anden opfattelse end Socialdemokratiet?

”Hvis der er noget, jeg er imod, så er det lejrtænkning og en diskussion, der alene bygger på, hvem man er, eller hvem man holder med. Jeg har altid hold fast på – og også fået meget kritik for – at der er noget, der er rigtigt, og noget der er forkert. Man skal se på fakta. Der er noget, der virker, og der er noget, der ikke virker. Det kommer vi også til at gøre her på Børsen,” siger Bjarne Corydon.  

1 Kommentar

Henrik Lind Jørgensen
24. NOVEMBER 2017
Jeg hørte lige i Mennesker &
Jeg hørte lige i Mennesker & Medier, at Bjarne Corydon tror, offentligheden med ham som Børsen-chef kan få større forståelse for, under hvilke betingelser, politikere og ministre arbejder. I øvrigt er der rigtigt gode muligheder for at kigge magthaverne efter i kortene, sagde han ikke overraskende. Det bliver spændende at følge hans færd. Nu er journalister jo pr. automatik et skeptisk folkefærd, så naturligvis skal han have en fair chance for at sætte sig i stolen og skabe sin udgave af erhvervsavisen. Så må eksperterne jo vurdere, om der bliver synlige forandringer.