Blogger: Politikere skal tage afstand fra hadefuld netdebat

Berlingskes Anne Sophia Hermansen er blevet kaldt skældsord og har fået anonyme opkald, efter hun skrev blogindlæg om muslimsk censor, der ikke ville hilse. Hun efterlyser politikere, der tør tage afstand fra tonen i debatten. »Det, vi troede, kun fandt sted på Nationen, stikker nu næsen frem andre steder,« siger hun. Berlingske siger, at kvaliteten af debatten på nettet skal forbedres. (opdateret med kommentar fra Berlingske)

Statsminister Helle-Thorning-Schmidt og de øvrige politikere i Folketinget skal på banen og tage afstand fra den hadefulde tone, der trives på sociale medier og i mediers kommentarspor. Det mener Berlingskes blogger Anne Sophia Hermansen. I sidste uge skrev hun om den muslimske censor, der ikke ville give hånd. Det skabte så mange hadefulde kommentarer, at hun tøver med at blande sig i den slags debatter igen.

»Jeg bliver påvirket af det had, der ligger i kommentarsporet. Jeg får anonyme opkald, bliver kaldt smatso og mange andre ting. Jeg har ikke teflon-dragt på sjælen til at håndtere så stærke følelser. Nu har jeg adresseret det og vist det frem, men jeg kan ikke tage kampen alene,« siger Anne Sophia Hermansen.

I Berlingskes netetik opfordres brugerne til at kommentere i en ordentlig tone. Berlingske forbeholder sig retten til at slette åbenlyst injurierende, racistiske, personligt nedgørende indlæg. Alligevel affødte Anne Sophia Hermansens blog kommentarer som:

”Hallo vi er altså Danskere !!! — der skal hverken være negre eller ikke vestlige indvandrere i Danmark — specielt IKKE muslimer. Kortere kan det vel IKKE siges.??”  Skrevet af P. Jensen.

”Dårlige manerer og manglende dannelse har altid været pøbelens særkende. Vi andre fortsætter med at give hånden – sådan gør vi jo i Danmark – og i den vestlige verden. Du kan fortsætte med ikke at give hånd. Det giver god mening da du tydeligvis primært færdes blandt svin.” Skrevet af Kim Olsen.

”Mener ikke at muslimer kan agere censor overhovedet dog over for etniske Danskere… ” Skrevet af søren sørensen.

”FUCK DIG DIN MØGKÆLLING, FUCK DIG!!!! ” Skrevet af Per Vers/Per Lauritsen

Anne Sophie Hermansen har kopieret nogle af de grelle kommentarer og lagt dem på twitter:

 

 

 

 

Kalder folk for skadedyr

Anne Sophia Hermansen siger, at der er behov for, at diskutere tonen i den demokratiske debat én gang til – ligesom det skete efter Muhammedtegningerne.

»Vi må spørge os selv om det overhovedet er muligt at føre en demokratisk samtale i et kommentarspor. Jeg har til gode at se, at det kan lade sig gøre,« siger Anne Sophia Hermansen.

Hun har selv ofte udtrykt sig kritisk i sine blogs.

»Men der er forskel på argumenter og tilsvining, hvor folk kalder andre for skadedyr og det der er værre.«

Problemet er, at det virker som om ytringsfriheden bliver brugt som figenblad for had og racisme.

»Jeg har deltaget i den offentlige debat i fire år og jeg oplever, at det er eskaleret.«

Kvaliteten skal op

Chefredaktør Tom Jensen siger, at Berlingske fra nu af vil være mere opmærksom på, hvad der skrives i kommentarfelterne

»Sagen giver anledning til, at vi ser på, om vi har den kvalitet i debatten på nettet, som vi ønsker – og der må vi sige, at det har vi hverken i bloguniverset eller på b.dk Vi har et arbejde foran os med at sikre debattes kvalitet på nettet,« forklarer han.

Det er bloggernes egen opgave at overvåge, at debatten lever op til Berlingskes netikette. Hvis det ikke sker, kan bloggerne eller Berlingske slette indlæg. Tom Jensen vil dog ikke klandre Anne Sophia Hermansen for, at hun ikke gjorde det i den her omgang.

»Jeg bebrejder hende ikke noget. Men vendt om er bloggerne altid velkommen til at henvende sig hvis de har behov for hjælp,« siger Tom Jensen.

Berlingske vil nu overvåge Anne Sophia Hermansen blog tættere og slette kommentarer, der ikke opfylder kravene. Det gælder dog ikke kommentarerne i det oprindelige blogindlæg fra sidste uge, som Anne Sophia Hermansen henviser til i sit nye blog indlæg om debattonen på nettet.

Tom Jensen forklarer, at det er en stor udfordring at overvåge debatten på nettet, alene på grund af antallet af debatindlæg. For at nedbringe antallet af mulige kommentarer er det for eksempel ikke længere muligt at kommentere på alle artikler på b.dk

»Antallet af indlæg på nettet er enormt, hvis man slipper det helt løs. Og jeg tror det gør en forskel, at kommentarerne kan afgives umiddelbart. Derfor bliver de måske grovere end, hvis man skulle sætte sig ned og skrive en mail til debatredaktionen,« siger Tom Jensen.

Politikerne skal på banen

Anne Sophia Hermansen hæfter sig ved, at statsminister Helle Thorning-Schmidt i sin grundlovstale udtrykte bekymring for debatkulturen på de sociale medier. Efterfølgende har mange politikere også blandet sig i debatten om den muslimske censor. Men ingen forholder sig til, hvordan emnet er blevet diskuteret på nettet. Anne Sophia Hermansen efterlyser derfor politikere, der beskytter den demokratiske debat.

»Regeringen og Helle Thorning-Schmidt skal knytte en kommentar til, hvad hun mener om disse underbukse-mennesker, der åbenbart flyver under hendes radar. Jeg er ikke den eneste, der føler mig truet. Ikke af den muslimske censor, men af det had og den vrede, der trives i kommentarsporene, når vi diskuterer muslimer i Danmark.«

Er det ikke os medier der selv skal sortere fra. Har du bedt Berlingske om at slette kommentarerne?

»Det har vi løbende dialog om. Men jeg kan konstatere, at det, vi ser på Ekstra Bladets Nationen, er skvulpet over i kommentarsporet på Berlingske. Det, vi troede kun fandt sted på Nationen, stikker nu næsen frem andre steder.«

Hvis vi på journalisten.dk bliver oversvømmet af hadske kommentarer, fordi vi skriver om sagen – hvad skal vi så gøre?

»Debatter skal modereres. Hvis folk skriver noget der er gakkelak, skal det slettes.«

(Opdateret 14:17 med kommentar fra Berlingskes chefredaktør Tom Jensen)