Kulturminister Bertel Haarder var i dag taler på DJ's konference om dansk pressefrihed i anledning af tiåret for udgivelsen af de 12 Muhammed-tegninger i Jyllands-Posten den 30. september 2005.
Her understregede han, at mens ytringsfriheden står et stykke nede på FN's liste over menneskerettigheder, så står den øverst i Grundtvigs hjemland.
»Ytringsfriheden har altid været grundtanken og galionsfiguren for demokratiet,« sagde Bertel Haarder fra talerstolen på Borup Højskole i centrum af København.
Nummer 1 i pressefrihed
Bertel Haarder understregede, at Danmark trods sagen med tegningerne har den mest udbredte pressefrihed i en verden, hvor mange lever i lande, hvor pressen er styret:
»Kun 14 procent af verdens befolkning lever i lande, hvor pressen er egentlig fri. Mange lande er økonomisk og politisk frie, men pressen er det ikke,« understregede ministeren – og påpegede derpå flere områder, hvor han dog ikke mener, situationen er optimal i Danmark.
Truslen udefra
Overordnet er dansk presse udfordret af økonomien. Danske medier er presset af faldende læser- og seertal og faldende annonceindtægter, hvor flere penge går til udenlandske spillere, sammenfattede Bertel Haarder.
I stedet for altid at fokusere på konkurrencen mellem DR og aviserne – for eksempel hvad angår retten til at udgive nyheder på nettet – burde de to parter se den fælles fjende:
»Danske medier burde samarbejde mod dem, der stjæler vores annoncekroner,« lød appellen fra kulturministeren.
DR's mange kanaler
Bertel Haarder opfordrede desuden DR til at se selvkritisk på stationens enorme gennemslagskraft og ikke mindst, hvordan den bruges.
»Det er et problem, at DR råder over så mange kanaler, som har samme ledelse. DR kan køre kampagne mod en psykiater i årevis, selv om vi ikke gider høre på det. Det skal DR tænke over. Det ved jeg, DR gør, men de skal også nå frem til noget.«
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.