Bag billedet: ”Det er vildere end noget, vi kunne have forestillet os”

”Det er ikke fredsfremmende at bygge en mur. Det er ren afstandtagen,” siger fotojournalist Lasse Bak Mejlvang, som har skabt billedserien ’I promise to do this, Mexico’ sammen med Anders Bendixen

“Da Donald Trump sagde, at han ville bygge en mur mellem USA og Mexico, tænkte vi ”Hvad rabler manden om”. Og nu sker det. Nu er han i gang med at bygge en kæmpestor mur på grænsen. Det er virkelig langt ude.”

Da fotojournalist Lasse Bak Mejlvang i 2016 var på bryllupsrejse i nogle af de mest turistede afkroge af Mexico, Cancun og Tulum, lagde han mærke til, hvor mange amerikanske turister der lå på sandstrandene og drak billige Coronaer. På samme tid havde USA en ny præsident, som var gået til valg på at bygge en mur på grænsen til Mexico. Det kunne næsten ikke blive mere ironisk.
”Jeg tænkte: ’Hvis man bygger en mur, så gælder det vel også den anden vej. Det er ironisk, at de tager så meget afstand til deres naboland, men alligevel gerne lige vil derned,’ siger han.

I samarbejde med kunstneren Anders Bendixen har Lasse Bak Mejlvang skabt serien ’I promise to do this, Mexico’.

Fotografier af idylliske sandstrande er tilført en tegneserieagtig streg fra Anders Bendixen med inspiration fra faktiske mure rundt omkring i verden. Muren på billedet her er inspireret af sikkerhedstårne ved checkpoints mellem Israel og Palæstina. Stregen er med vilje holdt meget tegneserieagtig.

”Trump er for mig totalt en tegnefilmfigur. Han er så uvirkelig, at han næsten ikke kan være fra denne her verden. Det er vildere end noget, vi kunne have forestillet os.”

Seriens titel, ’I promise to do this, Mexico’, er en reference til Donald Trumps planlagte statsbesøg i Danmark, hvor han ytrede et ønske om at købe Grønland. Under den debat begyndte et billede af en grønlandsk bygd med et stort Trump Tower photoshoppet ind at florere på sociale medier. Trump retweetede selv billedet og skrev ”I promise not to do this, Greenland.”

I marts fik Trump bevilliget 1 milliard dollars fra det amerikanske forsvarsministerium til at bygge de første 100 kilometer hegn, der altså skal holde mexicanske migranter ude af USA.

”Det er ikke fredsfremmende at bygge en mur. Det er ren afstandtagen. I Europa har vi kæmpet i mange år for at få Jerntæppet væk og fjerne de afstande, det skabte mellem mennesker. Det er pisse farligt i længden.”

Udstillingen er lavet i samarbejde med Mellemfolkeligt Samvirke og kan ses hver onsdag og fredag mellem klokken 17 og 20 i Globalhagen Kitchen på Fælledvej i København.

1 Kommentar

Morten Terp
4. NOVEMBER 2019
Når man læser artiklen, kan man få et indtryk af, at der ikke findes mure mellem USA og Mexico. Der er godt 3.000 km grænse mellem de to lande og pt. godt 1.000 km mur/hegn. At bygge en mur mellem de to er lande er derfor ikke en ny idé. Opførelsen af muren blev påbegyndt i 1993 under Bush, og er løbende blevet udvidet gennem de seneste 25 år bl.a. under Bill Clinton.

Læs også

Bag billedet: ”Der findes kun en lille håndfuld kvindelige drivers i verden, og hun er en af dem”

Bag billedet: ”Der findes kun en lille håndfuld kvindelige drivers i verden, og hun er en af dem”

10. SEPTEMBER 2019
”De tæskede løs på hinanden,” siger Thomas Sjørup om MMA-kampen mellem Mark O. Madsen og Patrick Nielsen.

Bag Billedet: Det lignede et gadeslagsmål

30. JULI 2019