B.T.-chefredaktør Olav Skaaning Andersen afviser, at avisen har handlet forkert eller anstiftet til noget kriminelt i en mail til en Skat-medarbejder. DJ-næstformand mener, der er tale om en gråzone. (Opdateret 9.42)
»Kære (fornavn) – Jeg interesserer mig for nogle forhold vedr. behandlingen af Stephen Kinnocks skattesag, er det noget du i al fortrolighed kan hjælpe med?«
Sådan lød det i en mail fra B.T.s redaktionschef Simon Andersen til en medarbejder i Skat. Ifølge den københavnske skattedirektør Erling Andersen var det et klart forsøg på at opfordre medarbejderen til at bryde sin tavshedspligt – og altså loven. Det skrev Politiken lørdag.
Medarbejderen viste mailen til skattedirektøren, der sendte en advarsel ud i huset og herefter ringede til Simon Andersen.
»Klokken 16.30 ringede jeg og sagde til ham, at han skulle holde op med at sende mails. Jeg sagde, at jeg var dybt rystet og gav ham en advarsel om, at hvis det gentager sig, vil vi forfølge sagen,« siger Erling Andersen til Politiken.
Siden har Politiken talt med Jørn Vestergaard, professor i strafferet ved Københavns Universitet. Han siger, at B.T.s ageren er »tæt på strafbar« og tilføjer:
»Der gælder ingen journalistisk frihed i forhold til anstiftelse af andres kriminalitet.«
Men B.T. afviser kritikken.
»Det er jo journalistens opgave at finde informationer, og nogle af dem er tilgængelige og åbne, mens andre er fortrolige. Det foregår på alle medier, og det foregår forhåbentligt også på Politiken, for ellers tager I ikke jeres opgave alvorligt,« siger chefredaktør Olav Skaaning Andersen til Politiken.
Olav Skaaning Andersen afviser også, at B.T. skulle have begået noget kriminelt.
»Vi anstifter ikke til nogen kriminel handling. Det er helt straight journalistisk at efterprøve processen i denne her sag, som har været så omtalt, og som er så vigtig, og som nu danner basis for en undersøgelseskommission,« siger han.
Dansk Journalistforbund er også gået ind i sagen. DJ's næstformand Lars Werge tager principielt afstand fra, at journalister opfordrer nogen til ulovligheder, men han mener, der er tale om en gråzone.
»Journalistforbundet har på ingen måde et ønske om, at vores medlemmer skal opfordre til kriminalitet – tværtimod. På den anden side kan der være nogle helt ekstraordinære situationer, hvor journalister, fordi de arbejder i sandhedens tjeneste, beslutter at beskytte nogle kilder, der har begået noget ulovligt ved at komme med oplysninger. Men decideret at opfordre folk til at begå ulovligheder for at få nogle ting frem i lyset, det kan vi selvfølgelig ikke gå ind for,« siger Lars Werge til Politiken.
(Opdateret 9.42: Tilføjet DJs syn på sagen)
5 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Hvis Skat bare havde meldt OSA til Politiet, så var sagen endt i Byretten, OSA havde fået en bøde og ingen havde nogensinde hørt om det,
For i det øjeblik at sagen ligger på Politiets bord, så træder Tavshedspligten i kraft indtil der er rejst sigtelse(det kan tage år) og i al den tid kan OSA arbejde på at underminere sagen og gøre en sagesløs Ansat i Skat til kastebold i medierne.
Det Erling Andersen gjorde var klogt, han skabte en debat om hvor langt Pressen kan gå, samtidigt med at han beskytter sin Ansatte imod at blive eksponeret i "SKATTESAGEN".
Nu er det så op til Pressenævnet om der skal indgives anmeldelse til Politiet
Ingen af os kan være i tvivl om at oplysninger om Borgere der er i Told&Skat´s(og alle mulige andre Myndigheders) besiddelse er fortrolige overfor Offentligheden og må derfor ikke udleveres, det er der ingen i DK der ikke ved.
Så når OSA fra BT, kontakter en Ansat i Skat for at få udleveret oplysninger om Kinnock(eller en hvilken som helst anden Borger) så må hensigten jo være at den Ansatte skal bryde loven for at stille OSA´s behov.
Den Ansatte kan ikke udlevere noget som helst uden at bryde loven.
Det er lysende klart at OSA har tilskyndet til ulovligheder.
I andre lande ville man kalde det forsøg på at Korrumpere en Embedsmand, og i nogen af dem, er der mange års Fængselstraf for den slags.
Pædagoger, Skolelærere, Læger, Sygeplejersker, Politifolk, faktisk ALLE offentligt ansatte der har adgang til oplysninger om den enkelte Borger er pålagt Tavshedspligt, det er almen viden. Og sådan bør det også være, så ikke Suspekte Dagblade som BT kan udstille hvad som helst om hvem som helst. Selvom det ikke passer BT, så har vi dog stadig retten til et privatliv overfor Offentligheden.
At Myndighederne krænker denne ret er en helt anden historie.
Som Michael, undrer jeg mig også over hvad »tæt på strafbar« dækker over: Enten er noget strafbart eller også er det ikke. Hvis der i sandhed kun er spurgt ind til "nogle forhold vedr. behandlingen af Stephen Kinnocks skattesag", uden at det er nærmere specificeret, tvivler jeg ærligt talt på, at det er "et klart forsøg på at opfordre medarbejderen til at bryde sin tavshedspligt". Mon ikke også, Skat havde anmeldt B.T.'s medarbejder til politiet, hvis det havde været så klart...
åhe nej,,, ikke en ny skaaning-historie, vel?
I min bog er 'tæt på strafbar' = 'ikke ulovlig'. Så hvad er historien?
Flere