Afgående P1-chef: Radiomediet går ny guldalder i møde

Anders Kinch-Jensen stopper efter 14 år som kanalchef på DR P1. Han mener, at den digitale udvikling vil give radiomediet en stor renæssance. »De store fortællinger i radioen får en ny guldalder,« siger han. Samtidig opfordrer han sin afløser til at bevare P1’s særpræg

Der er spændende nye chefjobs at søge i medieverdenen. DR skal finde sig en ny kanalchef for både DR2 og P1. 

DR2’s kanalchefm, Michael Thouber, skal være direktør for Kunsthal Charlottenborg, mens P1’s kanalchef, Anders Kinch-Jensen, takker af efter 14 år på posten. Han begynder i oktober i et nyt job som skoleleder hos FOF Odense-Fredericia-Middelfart. 

58-årige Anders Kinch-Jensen ser flere muligheder end udfordringer for hans afløser i chefstolen hos P1. 

Den digitale udvikling betyder, at radiomediet og de store journalistiske fortællinger på radio går en ny guldalder i møde, spår Anders Kinch-Jensen i dette interview med Journalisten.

Men først lidt om baggrunden for hans jobskifte. At denne radio- og mediemand nu skal være skoleleder på en aftenskole, er ikke så dramatisk et jobskifte, som det umiddelbart kan lyde. 

»Jeg skifter fuldstændigt branche, men for mig er det ikke noget voldsomt skifte. Det giver mig stadig mulighed for at arbejde med vidensformidling,« siger Anders Kinch-Jensen.

»Jeg har altid interesseret mig for vidensformidling og oplysning. Og jeg har også selv arbejdet med det tidligere som underviser og foredragsholder. Da jeg kom til P1, var det netop for at kombinere journalistikken med vidensformidling,« siger han. [[nid:34128]] 

Er det frivilligt, at du stopper som chef på P1?

»Fuldstændigt. Jeg kunne simpelthen ikke nære mig for at søge dette job,« siger Anders Kinch-Jensen og uddyber: 

»Jeg har været i 14 år i det samme chefjob. Jeg betragter det som Danmarks bedste mediejob for en radiomand og et oplysningsmenneske som mig. For mig er P1 det ultimative. Det er ærgerligt at stoppe. Men jeg synes også, at jeg har gjort, hvad jeg kunne på de 14 år, og nu vil jeg lade andre komme til.«

Da Anders Kinch-Jensen begyndte som chef på P1 i 2001, var der hverken noget, der hed podcast eller konkurrence fra Radio24syv. Men netop den digitale udvikling åbner op for en ny storhedstid for radiomediet, mener Anders Kinch-Jensen.  

Når radio i dag kan lyttes on demand og via podcast, kan lytterne i højere grad vælge de programmer, som de rent faktisk gider at høre, og på det tidspunkt, de har tid. Det betyder også noget for journalistikken, påpeger Anders Kinch-Jensen. 

»Radiomediet har en kanon fremtid i kraft af den tekniske udvikling. Der har været en periode, hvor man betragtede radiomediet som noget meget flygtigt. Nu er det noget, som folk faktisk sætter tid af til. Det kan godt være, at de løber, mens de lytter. Men jeg tror, at de store fortællinger i radioen får en ny guldalder,« siger Anders Kinch-Jensen.

Han tror dog ikke på, at DR vil genåbne radiomontagegruppen, som blev lukket i 2007. 

»Radiomontagen, som vi kendte den før 2007, tror jeg ikke på. Den havde nogle produktionsmetoder med en litterær fortælleform, hvor den kunstneriske form og udtryk var afgørende. Det, folk kalder på, er mere den journalistiske fortælling, hvor man kombinerer viden og fortælling. Den tror jeg får en renæssance. Men det bliver mere feauturepræget og med mere brug af reportage, end det man så i de traditionelle radiomontager,« siger Anders Kinch-Jensen. 

Siden november 2011 har P1 som noget helt nyt fået sig en konkurrent på taleradio i Danmark. En konkurrence, som Anders Kinch-Jensen kalder for inspirerende, fordi den har animeret P1 til at gøre det bedre. 

»Før Radio24syv kom til, havde vi jo slet ikke nogen i Danmark, vi kunne sammenligne os med. Samlet set har lytterne fået bedre radio end nogensinde før. Og de har fået to tilbud med en klar forskel i stilen,« siger Anders Kinch-Jensen.  

»Den største udfordring for P1 har været, at vi mistede halvdelen af FM-sendetiden, hvor Radio24syv er på FM-båndet hele tiden. Det er en klar fordel, når mange lyttere fortsat kun befinder sig på FM-båndet,« siger Anders Kinch-Jensen.

Kan P1 lære noget af Radio24syv?  

»Radio24syv er meget bedre nu, end da den begyndte. Det, som P1 godt kunne lære af dem og andre i udlandet, er at få mere talt radio og mindre oplæst radio. På P1 bruger vi meget manuskripter. Det handler om at finde balancen mellem at være seriøse og velforberedte og så alligevel løsne slipseknuden lidt,« siger Anders Kinch-Jensen.

Han opfordrer sin afløser til at kæmpe for, at P1 bevarer sit særpræg i DR’s univers.

»Den store styrke for P1 er at være en del af et meget stort mediehus, hvor vi kan trække på mange ressourcer og medarbejdere i hele huset. Men det kan også være en svaghed. Man risikerer at miste noget af sit særpræg. Jeg tror, at det er vigtigt, at P1 bevarer sit særpræg som det sted, hvor folk kan blive klogere,« siger Anders Kinch-Jensen.

0 Kommentarer