Det var de journalister, som gennem mange år har opbygget en specialviden, der blev verfet ud ved fyringsrunden i DR Kultur i juni.
SPARERUNDE. Karsten Pharao er 57 år og har de senere år specialiseret sig i litteratur. Dermed er han prototypen på den type af medarbejdere, der nu forlader DRs kulturafdelinger: Den erfarne medarbejder med specialviden.
Karsten Pharao har været tilknyttet DR siden 1960erne og har lavet alt fra børneradio og -tv til kunst- og litteraturmagasiner som for eksempel Alfabet på P2, der nu skal lukke.
For nylig blev der præsenteret nogle kompetenceprofiler for medarbejdere i DR med vægt på kunnen på nye platforme.
»Jeg kunne tænke mig til, at det nok ikke passede på mig, for det kan godt være, jeg ville få svært ved at forstå mig på, hvilket publikum der var til nyheder på mobiltelefonen,« siger Karsten Pharao.
Da det kom frem, at cheferne i DR Kultur via fratrædelsesordninger slap for at fyre medarbejdere, fortrød Karsten Pharao sin fratrædelse.
»Jeg ærgrede mig over, at jeg ikke havde ladet mig fyre. Jeg tænkte først, at så let skulle ledelsen ikke slippe. DR kan sige, at det var naturlig eller frivillig afgang. Og det er jo ikke tilfældet,« siger han.
Karsten Pharao fortæller, at han flere gange blev opfordret til at overveje en fremtid uden for DR.
»Når man direkte får at vide, at det godt nok er svært at forestille sig, hvordan jeg skulle passe ind i det nye DR, så er det så som så med frivilligheden,« fortæller han.
MEDARBEJDER PÅ DR KULTUR Claus Vittus tegner et miniportræt af en typisk medarbejder, der nu må forlade DR Kultur.
»Det er en midaldrende eller ældre ansat med en solid viden på sit stofområde, der har været i DR i mange år og har fulgt og formidlet sit område – men ikke en medarbejder, der har bredt sig over platforme,« fortæller han. DR Kultur nedlægger 13 ud af 55 faste stillingsnumre. Heraf er 10 fratrædelser og tre flytter internt i DR eller har sagt op.
De journalister, der kan lidt af det hele, er ifølge Claus Vittus mere eller mindre fredede.
»Hvis du kan lidt web, tv og radio – kan skrive kort og langt – nyheder og baggrund, ved lidt om rockmusik og litteratur og kan researche dig frem til, hvad en opera er, så har du overlevet,« siger han.
Thomas Haugaard er tillidsmand på DR Kultur. Han mener også, at der er en tendens i nedskæringerne.
»Det er helt tydeligt, at det er de ældre medarbejdere, der forlader os, men man opstiller nogle falske modsætninger. Der forsvinder nogle medarbejdere, der har stærke kompetencer inden for et område. Men det er ikke rigtigt, at de ikke har kompetencer på andre områder. Det er en fordom, jeg gerne vil aflive,« siger Thomas Haugaard og tilføjer: »Fratrædelsesordning er blot en eufemisme for fyring. Flere ansatte har sagt til mig, at de følte, de stod med pistolen for panden.«
DR KULTUR SKAL BRUGE medarbejdere med brede kompetencer for at kunne løfte kulturformidlingen fremover. Det siger Torben Smidt Hansen, chef for DR Kultur.
»Vi vil slippe kulturen løs på tværs af platforme og kanaler, og derfor skal vi være sikre på at have flermediale medarbejdere,« siger Torben Smidt Hansen, der anerkender, at det er ældre journalister, der forlader afdelingen.
»Jeg har ikke ledt efter folk i en høj alder med en spidskompetence, men DR Kultur har en forholdsvis høj gennemsnitsalder og ligegyldigt, hvilket billede man tegner, vil der være en overrepræsentation af folk, der er ældre,« forklarer han
Torben Smidt Hansen kan ikke udtale sig konkret om fyringer eller fratrædelser på grund af forvaltningsloven. Han mener, at DRs økonomi tvinger ledelsen til svære beslutninger.
»Grundproblemet er, at de her medarbejdere dybest set forlader os på grund af økonomi,« siger han og tilføjer, at han ikke har presset nogen til fratrædelse.
»Jeg er ked af, hvis der er nogen, der føler det. Jeg har ikke presset nogen, men hele situationen er selvfølgelig presset, fordi vi skal spare så meget.«
Kulturfyringer
Der var omkring 170 ansatte i DRs tre kulturbærende afdelinger, DR Musik, DR Live og DR Kultur.
Omkring 60 medarbejdere fordelt på de tre afdelinger blev enten fyret eller fik en fratrædelsesordning under fyringsrunden torsdag 14. juni.
Kulturprogrammer, der nedlægges i DR.
P2: Litteraturoplæsning, Jazz Live, Opera-nyt
P3: Danish Music Awards
P4: Fredagslive, Fredagsbar
DR 1: Undervisningsprogrammer, Lørdagsunderholdning, Dansegrandprix, Danish Music Awards, kulturtransmissioner
DR 2: Musikprogrammet, Spot kulturportrætter, undervisningsprogrammer og eksistensprogrammer
dr.dk: Bolero, Lyt til nyt, Operanyt, Bog
Derudover reduceres en lang række programmer på både radio, tv og web
Kilde: Hvidbog fra medarbejdere i DR og Berlingske Tidende.
DR-medarbejdernes hvidbog er nogle uger gammel og er baseret på data indsamlet blandt medarbejderne før varslingen af fyringerne den 14. juni.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.