YouGov skaber store overskrifter for Dansk Folkeparti

Meningsmålingsinstituttet YouGov har igennem længere tid konsekvent givet Dansk Folkeparti bedre målinger end alle andre institutter. Det har skabt store overskrifter i Metroxpress. En ekspert siger, at man ikke bør omtale målinger, der afviger så meget fra alle andre. Chefredaktør på Metroxpress Jonas Rathje: »YouGov har før forudset tendenser med andre partier, så vi stoler på dem.«

Der skete noget i januar med panelet hos meningsmålingsinstituttet YouGov.
Dansk Folkeparti begyndte at spurte af sted i instituttets målinger. De andre institutter har siden fulgt efter, men der er stadig stor forskel på, hvordan opbakningen til Dansk Folkeparti ser ud, hvis man spørger YouGov og de andre institutter.

Dansk Folkeparti stod den 23. september til at få 23,5 procent af stemmerne hos YouGov, mens tallet på Berlingske Barometer, der tager gennemsnittet af alle institutter, kun lå på 18,8 procent. Den forskel gør, at man ikke bør omtale undersøgelserne journalistisk, siger underviser i kvantitativ metode på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Kresten Roland Sørensen, der også har skrevet bogen En ny undersøgelse viser – eller gør den?:

»YouGovs målinger på Dansk Folkeparti er i de seneste målinger begyndt at afvige signifikant fra gennemsnittet af alle andre institutter. De seneste forskelle kan ikke forklares med den naturlige variation i målinger. De ligger så langt fra de andre, når det kommer til DF, at jeg ikke synes, at man bør lave historier ud fra det,« siger Kresten Roland Johansen, der dog påpeger, at YouGov har fat i noget, når det kommer til Dansk Folkeparti.

»Hvis man kigger tilbage siden valget 2011, så er der nogle spring hos YouGov. De trækker fra de andre, når det kommer til DF, og så bliver de indhentet. Det er et lidt pudsigt mønster. I starten af 2013 giver de DF 16-18 procent af stemmerne, hvilket de andre institutter også er kommet op på nu. Det er lidt overraskende og tankevækkende,« siger han.

Dansk Folkepartis gode målinger har affødt en række historier i Metroxpress, som YouGov laver politiske målinger for. Blandt andet kunne man 24. august læse historien ”Ny måling: DF vil få over 20 procent af stemmerne”, og den 24. september kom der endnu en historie i samme dur: ”Chokmåling: DF maser Thorning totalt”.
De historier har bredt sig videre i mediebilledet, hvor blandt andet TV 2 og Jyllands-Posten har citeret YouGovs undersøgelser og Metroxpress’ historier om fremgang hos DF.

Chefredaktør på Metroxpress Jonas Kuld Rathje påpeger, at YouGov har set andre tendenser tidligere.
»Vi stoler på YouGov. De har tidligere forudset Konservatives nedgang før alle andre, og de forudså også Liberal Alliances fremgang,« siger han.
»Jeg kan godt forstå, at Kresten Roland Johansen har den holdning, som han har. Han har en forskers tilgang til det, og vi har en journalistisk tilgang til det. En måling er et øjebliksbillede, og det er det, vi skriver om. Vi rapporterer om nybrud, men vi er opmærksomme på, hvis der er noget, der stikker helt ud. Men det har vi ikke vurderet her,« siger Jonas Kuld Rathje.

I har skrevet om ”chokmålinger” mange gange nu, selv om de andre institutter ikke har bakket målingerne op. Kan I ikke komme til at påvirke folkestemningen i en positiv retning for Dansk Folkeparti?
»Det er ikke sådan, at vi spekulerer i at gøre DF en tjeneste. Vi skriver også om det, når de går tilbage, men vi kan ikke sige os fri for, at vores historier om målingerne nok påvirker læserne,« siger han.

Modsat andre meningsmålingsinstitutter baserer YouGov sine målinger på besvarelser fra internetpaneler, hvor brugerne selv melder sig til for at få gaver eller vinde præmier. Hos de andre meningsmålingsinstitutter rekrutterer man selv folk til at deltage i telefoninterviews og internetbesvarelser.


»Det er ikke sådan, at vi spekulerer i at gøre DF en tjeneste. Vi skriver også om det, når de går tilbage, men vi kan ikke sige os fri for, at vores historier om målingerne nok påvirker læserne.« Jonas Kuld Rathje,
chefredaktør, Metroxpress – foto: Privatfoto

Valgforsker Johannes Andersen fra Aalborg Universitet mener dog ikke, at det kan forklare afvigelsen med Dansk Folkeparti:
»Telefoninterviews er bedre end at bruge paneler, for det er stadig en usikker metode, men panelerne bliver bedre og bedre. Det er dog sikkert, at de giver en anden sammensætning af populationen. Når det er sagt, så kan jeg ikke se, at det kan forklare, hvorfor DF ligger højere hos YouGov,« siger han.

Valgforsker Søren Risbjerg Thomsen har tidligere været kritisk over for YouGov, men har ændret holdning. Han udfører sine egne gennemsnitsmålinger for Altinget.dk på baggrund af en række meningsmålingsinstitutter. Op til valget i 2011 valgte han ikke at bruge YouGov.
»De var simpelthen for langt fra. Jeg er dog begyndt at inkludere YouGov, for de har været mere stabile og tættere på de øvrige målinger siden,« siger han.
»Jeg kan ikke finde noget decideret belæg for at sige, at internetbesvarelser er dårligere. Ved alle metoder er der nogle svagheder, men man må bare sige, at YouGov har fanget en tendens med Dansk Folkeparti. Og den tendens har været systematisk og stigende.«

YouGovs konkurrenter er dog stærkt kritiske over for metoden, hvor folk selv kan melde sig til på nettet:
»I den metode er der ikke nogen tilfældig udvælgelse, og det er et grundprincip i det, vi laver. Det er ikke et repræsentativt udsnit af befolkningen, der vælger at melde sig til sådan et panel. Det uhyggelige er, hvis en meningsmåling ikke afspejler befolkningens præferencer. Det er et demokratisk problem, hvis man laver store overskrifter på et grundlag, som ikke er korrekt,« siger Voxmeters analysedirektør, Anna Midtgaard Christensen: 

Seniorkonsulent hos Epinion Jesper Nielsen mener, at der findes »interessante segmenter«, der synes, at det er spændende at melde sig til et onlinepanel, hvorfor man ikke kan melde sig til via Epinions hjemmeside.
»Man skal være varsom med udelukkende at bruge de her selvtilmeldinger til internetpanelerne. I vores internetpanel rekrutterer vi selv brugerne,« siger han.
Chefkonsulent hos Megafon Casper Jensen siger, at man får en skæv undersøgelse, hvis man kun bruger internetbesvarelser.

Men YouGov har jo forudset en tendens med Dansk Folkeparti?
»Ja, men en meningsmåling skal ikke forudsige, den skal give et øjebliksbillede. Det kan være ren og skær tilfældighed, at det er gået den vej for DF,« siger han.

Lars Gylling, marketingschef hos YouGov, forsvarer metoden:
»Der er også mange, man ikke kan få fat på over telefon. Halvdelen vil ikke være med. Vi gør det i åbne paneler, for vi har set, at det er den klart mest præcise metode,« siger han og påpeger, ligesom Jonas Kuld Rathje fra Metroxpress, at YouGov var først på Liberal Alliances optur og Konservatives nedtur.
»Men jeg må indrømme, at jeg også har tænkt: ”Jesus, hvad er der sket her?”, når de markante målinger med DF er kommet ind. Men nu har vi flere gange vist, at vi har fanget tendenser før alle andre,« siger Lars Gylling.

Men kan den tendens ikke også skyldes, at jeres målinger kommer bredt ud, og flere borgere dermed tænker: ”Det kan godt være, at Dansk Folkeparti er meget godt,” efter at de har læst en historie om partiets fremgang?
»Ja, så er I ovre i den med hønen og ægget: Er det mediernes fokus på det politiske, der gør, at målingerne går, som de går, eller er det målingerne og beskrivelsen af målingerne, der gør, at det går, som det går i målingerne?«

Et andet sted, hvor YouGov adskiller sig fra de andre institutter, er i, hvordan instituttet behandler besvarelserne ’ved ikke’.
Her siger marketingschef Lars Gylling, at de, der svarer ’ved ikke’, ikke bliver talt med i undersøgelsen.
»20 procent af dem, der stemte på Social-demokraterne ved valget sidst, ved ikke, hvad de vil stemme nu. Med DF er det kun 2 procent. Men vi accepterer dem, der ikke ved det, og vi presser dem ikke til at svare,« siger han.


»Det er et demokratisk problem, hvis man laver store overskrifter på et grundlag, som ikke er korrekt.« Anna Midtgaard Christensen, analysedirektør, Voxmeter – foto: Voxmeter

Hos Megafon, Voxmeter og Epinion bliver dem, der svarer ’ved ikke’, prikket på maven:
»På valgdagen er det jo også sådan, at de står og vakler, og så vælger man i sidste øjeblik. Og sådan er det også i vores målinger,« siger Jesper Nielsen fra Epinion.

Casper Jensen, Megafon:
»Vi smider dem ikke bare ud. Vi gør forskel-lige ting – blandt andet spørger vi: »Hvad hælder du mest til?«.«

Kresten Roland Johansen, forfatter til En ny undersøgelse viser – eller gør den?, siger, at YouGovs metode med at smide ”ved ikke” ud ikke kan forklare DF’s himmeldrift, men det kan forklare, hvorfor Socialdemokraterne har en tendens til at ligge klart lavere i YouGovs målinger:
»Der vil være en del af de 20 procent, der svarede Socialdemokratiet sidst, som er i tvivl nu, men som vil stemme Socialdemokratiet igen,« siger han.

Lars Gylling fra YouGov påpeger, at instituttet sidst ramte rigtigt ved de allersidste Exit Polls.
Det mener valgforsker Søren Risbjerg Thomsen dog ikke er noget kvalitetsstempel.
»De mangler at bevise sig selv ved en præcis måling lige før et valg. De skal vise, at deres metode er god nok,« siger han.

5 Kommentarer

Niels Dahl
12. JUNI 2014
Hvad mener i om MEGAFONS
Hvad mener i om MEGAFONS måling, den dag Venstre holdt møde,
omkring 14%. Det var utroligt belejligt.
Jan Hansen
23. NOVEMBER 2013
Forud for sidste valg var det
Forud for sidste valg var det jo LA som måned efter måned lå langt over hvad man kunne forvente i forhold til andre målinger. Og nu forklare man det så bare ved at man var de første der fik øje på en tendens.
Men man ramte så langt ved siden af med de tal som man kom med.
Det samme er tilfældet med DF nu.
Hans Kristian Olesen
18. NOVEMBER 2013
Det er også Danmarks eneste
Det er også Danmarks eneste ansvarlige parti.
Dansk Folkeparti er det mest stuerene parti.
Peter Andersen
12. NOVEMBER 2013
Det er da klart at der må
Det er da klart at der må være noget galt med YouGov's målinger, når det nu er DF der går frem.
Havde det været et andet parti, havde det jo ikke gjort noget...
peter hansen
8. NOVEMBER 2013
problemet med de
problemet med de panelmålinger er også at et parti kan rekrutere en masse partisoldater til at melde sig til, måske DF har været bedre til det end de andre

Flere