
"At der er så mange printmedier på listen, siger noget om, at udviklingen og innovationskraften i dansk journalistik ikke har været så opløftende, som man kunne have håbet," siger Zetland-direktør Jakob Moll. Zetland
Tre nye medier er kommet på listen over medier, der modtager redaktionel produktionsstøtte. Zetland vil i 2018 modtage 1,8 mio. kr., mens Føljeton får 186.000 kr., og Magasinet F5 får 531.000 kr.
Det fremgår af listen over modtagere, som Slots- og Kulturstyrelsen i dag har offentliggjort.
Hos Zetland er overraskelsen begrænset. Her har man hele tiden forventet, at etableringsstøtten, som udløb i år, ville blive erstattet af redaktionel produktionsstøtte, forklarer adm. direktør Jakob Moll.
”Den redaktionelle produktionsstøtte har jeg budgetteret med. Så ingen er overraskede over, at vi får de penge. Der er andre medier, som kan være på grænsen, fordi de er nichemedier eller har komplicerede ejerformer. Men den redaktionelle produktionsstøtte er groft sagt indrettet til medier, der minder om Zetland, fordi vi har et omnibus-præg,” siger han.
366 mio. kr. om året
Zetland kommer nu i selskab med de klassiske printmedier, som modtager det meste af den redaktionelle produktionsstøtte. Berlingske, Børsen, Ekstra Bladet, Politiken, Jyllands-Posten og Nordjyske Stiftstidende rammer alle loftet (støtte pr. titel) på 17,5 mio. kr.
De største modtagere er Information (25,5 mio. kr.) og Kristeligt Dagblad (29 mio. kr.), som også har del i en særlig supplementspulje for mindre landsdækkende medier.
I alt ligger der 366 mio. kr. til uddeling i den redaktionelle produktionsstøtte.
Vil kæmpe for at momsfritage digitale medier
Den redaktionelle produktionsstøtte er beregnet ud fra de redaktionelle omkostninger, som hvert medie har.
”Derfor skal pengene først og fremmest bruges på løn til vores journalister,” siger Jakob Moll.
Han understreger, at Zetland er glad og taknemmelig for støtten. Men han mener, at det næste vigtige slag for Zetland står om nogle af de andre støtteformer, primært den momsfritagelse, som de trykte medier nyder godt af. Momsfritagelsen har ifølge et svar til Folketingets Kulturudvalg en estimeret værdi på cirka 500 mio. kr.
”Vi har fokus på momsfritagelsen. Hvis vi skal konkurrere på lige vilkår, så handler det først og fremmest om, at digitale medier skal momsfritages. Momsfritagelsen er nærmest den største mediestøtte, vi har i Danmark,” siger Jakob Moll.
Han fortæller, at Zetland også gerne vil have adgang til den særlige supplementspulje, som i dag gives til Kristeligt Dagblad og Information.
”Vi er utrolig glade for, at man prioriterer den type journalistik, der bedrives på Information og Kristeligt Dagblad. Vi mener bare, at vi et stykke ad vejen producerer samme type journalistik og har samme public service-værdi,” forklarer han.
Omsonst at skelne mellem print og digital
Selvom de tre nye medier er tilføjet listen, er det stadig langt overvejende printmedier, der modtager den redaktionelle produktionsstøtte.
Der er undtagelser – for eksempel modtager Altinget i 2018 5,2 mio. kr, Avisen.dk får 3,8 mio. kr., og en række mindre netmedier får mindre beløb.
Printmedier fylder mest på listen over modtagere. Bør det være anderledes?
”Jeg ved, det bliver anderledes,” siger Jakob Moll.
”Med tiden bliver det omsonst at skelne mellem digitale og printmedier. At der er så mange printmedier på listen, siger noget om, at udviklingen og innovationskraften i dansk journalistik ikke har været så opløftende, som man kunne have håbet. Jeg ville ønske, der var langt flere digitale medier, som var ved at udvikle sig til bæredygtige forretninger,” fortsætter han.
Danske Medier skriver, at der var 16 nye ansøgere til puljen, herunder Familie Journal, Se og Hør, Billed-Bladet og Euroman. Alle nye ansøgere undtagen Zetland, Føljeton og Magasinet F5 fik afslag.
10